Annonce
Jelling

Jelling Orm finder selv hjem

72-årige Peder Marius Jørgensen er formand for Skibslauget Jelling Orm, der har til formål at bevare det vikingeskib, der første gang blev søsat for snart 28 år siden. Lauget vil gerne have flere frivillige hænder, så opgaven med et bevare, vedligeholde og sejle det gamle skib kan fordeles på flere. Foto: Søren Gylling

Bag det store vikingeskib, Jelling Orm, der kan opleves i Fårup Sø i sommerhalvåret, står skibslauget af samme navn. For laugsmedlemmerne handler det om at bevare den lokale historie.

Jelling: Aage Chr. IP og Axel. Navnene står skåret dybt ind i plankerne på det 15 meter lange skib. Det er navne på nogle af de initiativtagere, der i 1986 i Jelling gik i gang med at bygge- og i 1990 blev færdige med - det man i dag kender som skibet, Jelling Orm.

Jelling Orm er et vikingeskib, der ligger i Fårup Sø fra maj til oktober, og som i dag har et helt skibslaug bag sig. Formanden hedder Peder Marius Jørgensen, og han har om nogen haft det håndbyggede skib helt inde på livet.

- Min mor ejer noget af den jord, der ligger op til Fårup Sø, så man må sige, at jeg har været med helt fra starten, fortæller den 72-årige formand.

Han har stået i spidsen for lauget i 10 år, og interessen for vikingeskibet - der er helt unikt i sit udseende - er derfor helt naturlig.

Fremtiden for Jelling Orm er god, hvis vi finder de yngre kræfter, vi mangler.

Peder Marius Jørgensen, formand.

Foreningsstafet

Hver uge bringer Vejle Amts Folkeblad et foreningsportræt af en af de mange foreninger i den tidligere Jelling Kommune - postnummer 7300. Denne gang er det Skiblauget Jelling Orm, men hvem kunne du godt tænke dig at læse mere om? Har du et bidrag til foreningsstafetten på Jellingegnen, hører vi gerne fra dig. Vi kan kontaktes på kajen@jfmedier.dk eller 22 34 77 10.

Indtil 6. maj står Jelling Orm opbevaret i en lade udenfor Jelling by. I april går klargøringsarbejdet i gang, og i år skal skibet med sikkerhed males. Foto: Søren Gylling

Klargøres snart

I år er det 28. gang, at man søsætter skibet i Fårup Sø, men i år er samtidig også første gang, man fra laugets side har skruet ned fra arrangementerne. Tidligere erfaringer har vist, at få dukker op, og man vælger derfor i stedet at holde fast i de almindelige sejlture.

- Vi sejler omkring 20 ture i løbet af sådan en sæson, og så kan de, der har lyst, få en oplevelse, siger Peder Marius Jørgensen.

Da man ikke må sejle med turister, er det nødvendigt at man tegner et medlemskab af skibslauget, før man kan komme ombord. Man må nemlig godt sejle med medlemmer, og et sådant medlemskab koster 90 kroner og gælder en hel sæson. Af samme grund er medlemstallet på mellem 3-400, men Peder Marius Pedersen anslår, at der nok nærmere er 30 faste medlemmer i lauget.

Inden længe går det store forberedelsesarbejde med Jelling Orm i gang. I skrivende stund står det fem ton tunge skib i tørvejr i en lade lidt uden for Jelling by. Det er her, man i april, mødes for at få klargjort skibet til en sæson på vandet.

- Vi betaler selv for vedligeholdelsen, og skibet skal med garanti males i år, slår formanden fast.

Jelling Orm

Jelling Orm blev bygget i årene 1986-1990 af frivillige, lokale. I år er det derfor 28. gang, skibet søsættes i Fårup Sø, og det sker 6. maj.

Skibet vil ligge frem til oktober, hvorefter det køres i tørvejr.

Der er plads til 24 personer på skibet, men kun 12 årer.

For at komme ud og sejle skal man minimum være 10 voksne.

Skibet må ikke sejle med turister, hvorfor et medlemsskab i Skibslauget Jelling Orm er nødvendig for at få en sejltur.

En sejltur tager omkring to timer.

Jelling Orm er 15 meter lang, 3,1 meter bred og har en dybdegang på 0,6 meter.

Den samlede vægt er fem ton.

Skiblauget har 3-400 medlemmer, men kun 30 faste.

Annonce

Hård sejltur

Fleres steder på det store skib er den oprindelige træfarve ved at titte frem. I bunden bobler malingen, og man fornemmer næsten, hvordan forfaldet forsøger at trænge igennem. Motiverne på skibets ydre er alle sammen håndskårne af de frivillige i slut 80'erne. I anledningen af vinteren er både hoved og hale taget af skibet. Førstnævnte afbilder en drage og åretoldene bærer tydeligt præg af årenes seje træk. Det rå træ er synligt samme steder på samtlige åretolde.

Opmagasineringen af den store turistattraktion betales af Vejle Kommune, men vedligehold og som i år, nye årer, betaler skibslauget selv. Sidstnævnte løber op i 25.000 kroner, men det er måske forståeligt, når man hører, hvad de skal bruges til. Når man er ombord på Jelling Orm skal man nemlig ikke forvente, at kunne ligge på den lade side.

Der er 12 årer, og det er gæsterne, der skal ro. Ifølge Peder Marius Jørgensen er det turen ud, der er den hårdeste. Retur finder Jelling Orm næsten selv hjem - på grund af vinden.

- Mange bliver trætte på vej ud, men det er også der, de fleste kræfter skal bruges, fortæller han.

Annonce

Mangler hænder

Processen med vedligehold, klargøring og sejlads kræver dog en del hænder. Selvom skibslauget har 30 dedikerede medlemmer, efterspørger de flere - gerne i den yngre ende, som Peder Marius Jørgensen selv betegner som værende +50.

- Fremtiden for Jelling Orm er god, hvis vi finder de yngre kræfter, vi mangler. Lige nu er vi kun to, der kan styre skibet, så det stiller store krav til os. Det kunne være rart, hvis vi var lidt flere.

For at tiltrække flere hænder til byens historiske attraktion inviterer skibslauget derfor til åbent hus i maj måned.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Jubel på hjemmebane - endelig en sejr til VB

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Vejle Boldklub

Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

Nu begynder legeplads-retssagen snart: Kommunen kan højst ende med en bøde

VEJLE For abonnenter

Træerne bliver væltet langs Fredericiavej - samtidig fortæller kommunen stolt, at 'vi skaber grønnere byrum': Læs hvordan det hænger sammen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Annonce