Annonce
Navne

Jens Gammelgaard var formand lige til sin død: Han var en ildsjæl og en dygtig landmand og forkæmper for landbruget

Som formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg var Jens Gammelgaard på talerstolen til generalforsamlingen. Han døde 17. november 67 år. Privatfoto

Bestyrelsen for Landboforeningen Odder-Skanderborg skriver disse mindeord om formanden for Landboforeningen Odder-Skanderborg, Jens Gammelgaard, Gersdorffslund, Gersdorffslundvej 1, Odder. Han døde 17. november i en alder af 67 år.


Jens Gammelgaard er død efter kort tids sygdom. Det er et ubeskriveligt og ubærligt stort tab for familien, og samtidig et stort tab for de mange mennesker, han varetog interesserne for samt for dem, han var en god ven for.

Jens var landmandssøn og dygtigt uddannet til landmand i både praktik og på landbrugsskole. Sammen med ægtefællen Susanne købte han deres første landbrug, Enggaard, i Gosmer i 1979 . Et landbrug på 18 hektar som var nedslidt og havde tomme stalde, men som de to fik bragt på fode igen, trods den samtidige krise i dansk landbrug med tårnhøje renter og inflation.

Annonce

Susanne og Jens oplevede en gældsprocent på over 100 i de første år med landbruget og lærte hurtigt, at der altid skulle være sorte tal på bundlinjen. De valgte, at det skulle være planteavl til sikring af foder til en svineproduktion med både søer, smågrise og slagtesvin, som skulle være det bærende i landbruget.

Landbruget blev ført videre

Jens var en utrolig dygtig landmand både hvad angik mark, stald og økonomi. Et forbillede for landmænd på hans egn og samtid. I dag, 42 år senere, nåede Jens heldigvis med stor glæde og stolthed at opleve videreførelsen af landbruget/virksomheden til sønnen Allan og svigerdatteren Lone.

Landbruget har gennem årene udviklet sig, vækstet og er hele tiden fulgt med tiden. I 2003 købte Jens og Susanne Gersdorffslund og flyttede hertil.

I dag omfatter virksomheden drift af 600 hektar og 1250 søer, 46.000 smågrise, hvoraf 23.000 færdiggøres til slagt. Der er 10 medarbejdere. Lone og Allan arbejder fuldtids i virksomheden, og Susanne laver morgen- og middagsmad til alle.

Annonce

Han var en ildsjæl og respekteret formand

Landboforeningen har mistet en formand og ildsjæl. Jens har, siden han blev valgt som formand i 2001, utrætteligt kæmpet landbrugets sag på en ordentlig måde, hvilket han blev meget respekteret for blandt vores medlemmer, også selvom både borgere, politikere og embedsmænd på alle niveauer langt fra altid var enige med Jens.

Han evnede at skabe enighed om at være uenige. Ofte kunne han skabe forståelse/enighed på 90 procent og uenigheden bestod måske blot i 10 procent. Jens gav aldrig op overfor kampen om en rimelig erstatning for samfundets ønsker til eksempelvis forbud mod regelret brug af pesticider på landbrugsjord. Godt hjulpet af Landbrug & Fødevarer, dygtige konsulenter og gode formandskollegaer blev erstatningsspørgsmålet i Beder bragt helt til Overtaksationskommissionen, som gav landbruget medhold i erstatningens størrelse – det var en stor dag for Jens. At Vestre Landsret forhåbentlig omstøder påbuddet om ophør af brug af pesticider på store arealer i Aarhus Kommune, når Jens desværre ikke at opleve.

Annonce

Han var altid lydhør

Ingen sag hos et medlem var for lille eller for stor for Jens – han var altid lydhør, uanset sagens karakter. Jens ønskede altid sagen løst til alles bedste, og altid med faglighed i fokus, ordentlighed og medmenneskelighed. Uanset om det var et deltids- eller en heltidslandbrug blev man behandlet med respekt. Jens kæmpede sagen for både den lille og den store landmand, hvilket gav respekt fra alle sider.

Jens var utrolig visionær hvad angik forandringens vinde omkring erhvervets organisationer. Lokalt blev Hads Herreds Landboforening og Skanderborg Landboforening fusioneret i 2004 til Landboforeningen Odder-Skanderborg.

I forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev Aarhus Amts Landboforeninger utidssvarende, hvorfor Jens i 2008, sammen med formandskollegaer, blev stærkt medvirkende til og fortaler for dannelsen af Dansk Landbrug Midt-Østjylland (DLMØ, som i 2019 blev omorganiseret til LFØ) med det formål at stå stærkt erhvervspolitisk i forhold til ministre og folketingspolitikere.

Annonce

Jens Gammelgaard var altid landbrugets mand

Jens var formand til sin død. Rådgivningsmæssigt har det i Jens' tid heddet Hads Herreds Landboforening indtil 1. april 1991, hvor ØLR blev dannet og Jens blev valgt ind i planteavlsudvalget. Allerede i 1998 voksede rådgivningsvirksomheden til LRØ for at blive til LMO i 2013 og til Velas i 2019. Samtlige fusioner var han dybt involveret i og altid med tanke på, hvad der var bedst for landmandsfamilierne og deres virksomheder. Danish Crown, Odder Erhvervsforening, bankråd og det lokale vandværk er blot eksempler på det utal af steder, hvor Jens dygtigt talte landbrugets sag.

Senest var Jens dybt engageret i dannelsen af BioEnergi Østjylland sammen med Aura og Danish Agro.

Der kunne skrives meget mere om den indflydelse, Jens har haft i sit utrættelige virke. Han vil blive savnet, talt om og mindet mange gange, meget længe og af os alle.

Han var et meget socialt menneske, som holdt af selskabelighed, samvær og sammenhold både i faglige fora og i vennekredsen.

Det synes urimeligt, at Jens alt for tidligt skulle forlade denne verden, og vi havde undet ham mange gode år endnu med sin familie og sit fantastiske landbrug som ramme om alt dét, han har udrettet i sit liv.

Vore tanker går til Susanne, Allan, Jannie, Claus, svigerbørn og børnebørn, som har mistet et stort og kærligt menneske.

Æret være hans minde.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Annonce