Annonce
Ikast-Brande

Jens kan forvandle hele træstammer til smukke møbler

Jens Møller Pedersen er her i gang med at oliere en bordplade. Han bruger ganske almindelig vindruekerneolie. Foto: Morten Pape
Jens Møller Pedersen tryller med træ i Det Lille Værksted, hvor der er plads til de store stammer.

Nr. Snede: På en landejendom på Silkeborgvej mellem Nørre Snede og Boest er der gang i snedkerarbejdet. Her går Jens Møller Pedersen og bakser med træ i stor stil. Han begynder ofte med hele træstammer, som han saver op og forvandler til de fineste møbler.

- Det kan være en langvarig proces, da træet skal tørre i flere år, fortæller Jens Møller Pedersen.

Han er 69 år og officielt folkepensionist, men han er ikke typen, der ligger på sofaer, så han har etableret et firma kaldet Det Lille Værksted. Her fremstiller han borde og bænke og også mange andre ting ud af det træ, som han kan få fingre i.

Annonce
Nogle gange er jeg heldig og får fat i nogle gode træstammer, der ellers måske bare var blevet brændt.

Jens Møller Pedersen

Det sjældne elmetræ

- Nogle gange er jeg heldig og får fat i nogle gode træstammer, der ellers måske bare var blevet brændt, siger Jens Møller Pedersen.

Han peger på et bord, som han for nylig har fremstillet af elmetræ. En træsort, der er blevet temmelig sjælden på grund af elmesygen.

- Elm er næsten umuligt at få fat i. Meget elmetræ bliver desværre brændt, understreger Jens Møller Pedersen.

Han har konstrueret sit eget lille savværk, der drives af en kraftig motorsav, og på den måde kan han selv skære stammerne op.

Der er god plads på landejendommen, der er Jens Møller Pedersens barndomshjem, så han kan oplagre træet i det antal år, som tørretiden kræver.

I øjeblikket knokler han med nogle store stammer af asketræ, som også er en glimrende træsort til møbelfremstilling.

Ud over møbler konstruerer Jens Møller Pedersen i øvrigt også shelters i forskellige størrelser. Dem laver han på bestilling. Typisk svinger prisen for et shelter mellem 4000 og 10.000 kroner afhængig af størrelsen.

Man kan ikke finde Det Lille Værksted på internettet.

- Firmaet er skam momsregistreret og alting, men jeg har ikke en hjemmeside, understreger han.

Med i hjælpeprojekter

Jens Møller Pedersen er ikke uddannet snedker. Han er - som han selv siger - 100 procent autodidakt i træ-branchen. Men han har arbejdet med træ i mange år, og et blik på de møbler, han fremstiller, vidner om stor erfaring og kunnen.

Hans baggrund er ret unik:

- Jeg er oprindeligt uddannet som bankmand og har arbejdet som bankmand i 10 år og derefter 10 år i forsikringsbranchen. Men jeg har også arbejdet i udlandet med hjælpeprojekter - blandt andet et Danida-finansieret projekt i Bangladesh som leder af et spedalskhedshospital, og jeg var generalsekretær for Sudan Missionen - Mission Afrika - som det hedder nu, fortæller Jens Møller Pedersen.

Han er stadig med i et udvalg, der arbejder med projekter i Mali, og han er næstformand i bestyrelsen for Spedalskhedsmissionen.

Jens Møller Pedersen er også engageret lokalt, idet han er bestyrelsesmedlem i bestyrelsen for Boest Forsamlingshus. Hustruen Susanne er også engageret i flere lokale aktiviteter. Blandt andet er hun besøgsven i statsfængslet.

Et bord med tilhørende snoede bænke. Et godt eksempel på Jens Møller Pedersens arbejde. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce