Annonce
Egtved

Jens-Ulrik sigter mod drømmen om en dag at skyde mod verdens bedste til OL

Det handler om at have fuld fokus, når man som Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen går efter at ramme lige i plet på den lille skydeskive. Med årene og den intensive træning er han blevet så dygtig til sin sport, at han er en del af junior-landsholdet og repræsenterer Danmark ved store, internationale stævner. Foto: Mette Mørk
18-årige Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen har gået til skydning, siden han var syv år gammel. I dag er han på junior-landsholdet og er senest blevet dansk mester. Lige nu holder han sabbatår, hvor han især fokuserer på sin sport.
Annonce

Ågård: En millimeter fra eller til gør i mange sammenhænge ikke den store forskel. Men for Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen har hver eneste millimeter stor indflydelse.

For når han skyder til måls på den lille målskive, kan en millimeter have stor betydning for, om han rammer lige i plet til toppoint. Og det kan være den millimeter, der er i sidste ende afgør, hvem der ender med guldet.

Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen går efter guldet. For han brænder for sporten, som fangede hans interesse, da han som syv-årig fandt ud af, at der var mulighed for at gå til skydning under den gamle hal i Egtved.

Det er vigtigt at stå i den helt rette stilling for at have optimale betingelser for et godt skud. Men det er hårdt at stå i den stilling i længere tid ad gangen, og blandt andet derfor er det vigtigt, at Jens-Ulrik Ladekjær Mikkelsen ved siden at skydetræningen også fokuserer på fysisk træning. Foto: Mette Mørk

Der skulle ikke mange gange til, før han var bidt af at skyde. Da Egtved Hallen blev revet ned, så det nye idræts- og multicenter kunne bygges, begyndte han i stedet at skyde i Ammitsbøl. I takt med, at han blev ældre og dygtigere, steg ambitionsniveauet.

- Jeg begyndte at møde før træningen for at skyde mere. I stedet for at skyde tyve skud, som vi typisk gjorde til træning, begyndte jeg at skyde op mod 50 skud hver gang, fortæller han.

Annonce

Opadgående kurve

For tre år siden begyndte han at skyde hos Talentcenter Syd under Dansk Skytte Union, og derfra har det for alvor taget fart med skydningen. I dag er han vundet flere guld- og sølvmedaljer og er på det danske junior-landshold. For nylig blev han dansk mester og vandt i starten af september guld i flere discipliner ved et vigtigt, internationalt stævne i Berlin.

- Det har været en rigtig god sæson, selvom der jo ikke har været så mange stævner i år, som der plejer på grund af corona. Min kurve bølger lidt op og ned, men den går stadig lidt opad hele tiden, forklarer Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen, der bor i Ågård.

Annonce

Indsats giver resultater

Men det er ikke kun jagten på gode resultater, der driver den unge skytte.

- Det, jeg synes, er det fede ved skydning, er, at man arbejder målrettet med noget og ser det udvikle sig. Jeg kan se, at hvis jeg gør en indsats og arbejder med noget, så skyder jeg bedre. Det kan være min holdning eller mit åndedrag, siger han og fortsætter:

- Det kan også være at holde styr på mine nerver, når jeg bliver presset. For når man skal ind og skyde i finalen mod nogle af verdens bedste, bliver man meget presset, og der er mange nerver på. Det kan hurtigt påvirke ens skud. Der handler det om at kunne finde ro og samle sig, selvom man er presset.


Det, jeg synes, er det fede ved skydning, er, at man arbejder målrettet med noget og ser det udvikle sig.

Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen


Målet om hele tiden at blive bedre er en stærk drivkraft for den unge skytte, der typisk bruger 10-15 timer om ugen på skydebanen. Dertil kommer flere timers fysisk træning ved siden af.

- Det kræver meget mere at stå stille så længe, end man måske lige skulle tro. Hvis ikke man træner en del fysisk træning også, får man ondt i ryggen, nakken og over det hele, og det påvirker ens skud, fortæller han.

Annonce

Skydning gav fokus i skolen

I øjeblikket er Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen i gang med et sabbatår, efter han før sommerferien blev student. Mens han gik på HTX, var han tilknyttet Team Danmark, så han kunne dyrke sin sport på eliteplan samtidig med studierne. Men hvor mange andre Team Danmark-elever ville vælge muligheden for at tage en gymnasial uddannelse på fire år for at kunne have overskud til både elitesport og studier, valgte Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen at tage sin eksamen på de normale tre år.

- Jeg havde relativt nemt ved at klare mig godt i skolen, og jeg endte faktisk med at have det højeste gennemsnit af drengene på min årgang, fortæller han.

Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen er meget ambitiøst i forhold til sin sport og drømmer om at komme til at skyde mod nogle af verdens bedste ved de største internationale stævner som VM og OL. Foto: Mette Mørk

Hans store passion for skydning viste sig at være en gevinst i forhold til studielivet.

- Hvor mange af de andre kunne have svært ved at koncentrere sig sidst på dagen, når vi havde lange dage, kunne jeg stadig have fuld fokus på undervisningen og på at få lavet mine lektier, inden jeg tog hjem. Fra skydningen er jeg vant til at skulle holde fokus og koncentrere mig om det, jeg er i gang med, i længere tid. Det havde jeg helt sikkert stor gavn af på gymnasiet, forklarer Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen.

Annonce

Drømmer om OL

Sabbatåret bruger han først og fremmest på skydesporten og på at dygtiggøre sig så meget som muligt. Samtidig bruger han året på at blive klogere på, hvad han vil studere. For i Danmark er det stort set umuligt at leve af sporten, så man er nødt til at have en uddannelse og senere et job ved siden af.

- Men jeg har været så heldig nu at få en god sponsor i en virksomhed, der forhandler patroner og hagl til mine rifler. De sponsorer nu 5000 patroner plus en masse langdistancepatroner om året. Især langdistancepatroner er dyre - de koster over ti kroner stykket, så det løber hurtigt op, siger Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen.

Drømmen er nu at komme langt indenfor skydesporten.

- Jeg har en sæson tilbage som juniorskytte, så der håber jeg at kunne nå at komme med til nogle af de større konkurrencer og som enten NM eller EM og levere nogle gode resultater, fortæller han.

På den længere bane er drømmene endnu større.

- Jeg tror alle, der dyrker den her sport på eliteplan, stræber efter en dag at komme til OL. Det er nok det ypperste. VM kunne også være stort at prøve, mener han.

Men der er et stykke vej dertil endnu.

- Lige nu er mit niveau mere til EM end til OL, men hvis jeg kan fortsætte den kurve, jeg er i gang med, så er det ikke umuligt at nå den drøm på sigt, lyder fra fra Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen.

Det er vigtigt at samle og indstille alle detaljer helt rigtigt, inden skydningen går i gang. Den mindste detalje har indflydelse på, hvor præcis Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen rammer. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Hundeejer efterlod Annette blødende efter angreb fra schæfer: - Hvordan kan man få sig selv til det

Annonce