Brandbjerg: Her kan man tale om at snakke med store bogstaver - for hver af de 15 bogstaver måles i kvadratmeter. Det kostede 20 liter rød maling at skrive følgende: Hvad drømmer du om?
En gang havde Vejle Kommune et slogan om, Vejle skulle kunne ses fra månen. Pedel Jeppe Kloster "skriverier" er i bogstaveligste forstand et bogstaveligt forsøg, som med den rigtige kikkert burde kunne ses fra månen. Han udførte arbejdet hen over en uges tid i det tidlige forår, men ikke heldags. Han kunne nemlig ikke arbejde på projektet først på dagen, fordi der var dug på højskolens flade tage.
Jeppe Kloster var elev på højskolen for cirka 10 år siden.
- Jeg har holdt kontakt med højskolen og er kommet forbi og har givet en hånd med en gang imellem i coronatiden, fortæller han.
Tys-tys om bogstaver
Det udviklede sig til en fastansættelse fra nytår. Der er syv pedeller, fordi skolen prioriterer selv at stå for vedligeholdelse af bygningerne, som er en omfattende opgave, både fordi der er mange bygninger, og fordi der har været skruet ned for vedligeholdelsen, da skolen for nogle år siden havde en dårlig økonomi. I dag er der næsten fuldt hus med 130 elever (der kan være måske fem mere). Brandbjerg Højskole er en stor arbejdsplads på Jellingegnen med 45 tilknyttede.
Andreas Vappula Nilsson, viceforstander på Brandbjerg HøjskoleVi er selvfølgelig ikke for fine til at håbe på, at en helikopter flyver forbi taget, når Tour de France kører tæt forbi højskolen på løbets tredje etape den 3. juli. Forhåbentlig kan endnu flere blive inspireret af det gode spørgsmål på vores tag.
"Hvad drømmer du om?"-spørgsmålet på skolens tage har sine rødder tilbage i 2007 i et projekt ledet af daværende højskolelærer Peter Matzen.
Det endte med, at eleverne i al hemmelighed malede bogstaverne på taget, og forstanderen opdagede det på en flyvetur.
- Det var et hold højskoleelever, der i hemmelighed ordene på vores tag, så enhver der fløj henover fra og til Billund Lufthavn kunne se det og tage det med sig. Det er siden blevet til det spørgsmål, vi stiller alle, der kommer på Brandbjerg Højskole, fortæller den ene af højskolens viceforstandere Andreas Vappula Nilsson.
Bogstaverne svedet væk af solen
Spørgsmålet er aldrig gået i glemmebogen, men det gjorde den fra jorden "usynlige" besked på taget nok i et vist omfang. I hvert fald var den ganske udvisket, da Jeppe Kloster bevæbnet med otte 2,5 liters spande med maling og nogle brædder som lineal gik i gang med at genopfriske budskabet. Kun med lidt besvær lykkes det ham at finde omridset af de gamle bogstaver.
Da skolen havde økonomiske problemer i starten af coronaepidemien, og banken teede sig, viste egnens beboere, at Brandbjerg Højskole betragtes som umistelig, som viceforstanderen udtrykker det. I løbet af kort tid blev der rejst et beløb via folkeaktier. Det beløb blev øremærket til renovering af taget. Det var langt fra alt, der blev bygget i starten af 1970'erne, der var fagligt fornuftigt. Derfor er nogle fugtmagneter af murede murkroner udskiftet med zinkafdækninger. Den trods alt beherskede udgift til maling mv. er også betalt via de midler.
Drej kameraerne herhen, tourfolk
- Vi er selvfølgelig ikke for fine til at håbe på, at en helikopter flyver forbi taget, når Tour de France kører tæt forbi højskolen på løbets 3. etape d. 3. juli. Forhåbentlig kan endnu flere blive inspireret af det gode spørgsmål på vores tag, siger Andreas Vappula Nilsson.
Men så skulle bogstaverne jo nok have været gule...?