Annonce
Vejle

Jeppe taler med store bogstaver: Mon de kan ses fra månen?

Da pedel Jeppe Kloster selv var elev på Brandbjerg Højskole, hvor spørgsmålet "Hvad drømmer du om?" var vigtigt i skolens aktiviteter og stod på taget. Nu har han fået den specielle oplevelse selv at skulle male de oprindelige bogstaver på taget op. Foto: Leif Baun
Selv om de råber det fra tagene, er der ingen forbipasserende, der kan fange budskabet. Brandbjerg Højskole har genopfrisket skolens spørgsmål: Hvad drømmer du om?

Brandbjerg: Her kan man tale om at snakke med store bogstaver - for hver af de 15 bogstaver måles i kvadratmeter. Det kostede 20 liter rød maling at skrive følgende: Hvad drømmer du om?

En gang havde Vejle Kommune et slogan om, Vejle skulle kunne ses fra månen. Pedel Jeppe Kloster "skriverier" er i bogstaveligste forstand et bogstaveligt forsøg, som med den rigtige kikkert burde kunne ses fra månen. Han udførte arbejdet hen over en uges tid i det tidlige forår, men ikke heldags. Han kunne nemlig ikke arbejde på projektet først på dagen, fordi der var dug på højskolens flade tage.

Jeppe Kloster var elev på højskolen for cirka 10 år siden.

Annonce

- Jeg har holdt kontakt med højskolen og er kommet forbi og har givet en hånd med en gang imellem i coronatiden, fortæller han.

Tys-tys om bogstaver

Det udviklede sig til en fastansættelse fra nytår. Der er syv pedeller, fordi skolen prioriterer selv at stå for vedligeholdelse af bygningerne, som er en omfattende opgave, både fordi der er mange bygninger, og fordi der har været skruet ned for vedligeholdelsen, da skolen for nogle år siden havde en dårlig økonomi. I dag er der næsten fuldt hus med 130 elever (der kan være måske fem mere). Brandbjerg Højskole er en stor arbejdsplads på Jellingegnen med 45 tilknyttede.

Vi er selvfølgelig ikke for fine til at håbe på, at en helikopter flyver forbi taget, når Tour de France kører tæt forbi højskolen på løbets tredje etape den 3. juli. Forhåbentlig kan endnu flere blive inspireret af det gode spørgsmål på vores tag.

Andreas Vappula Nilsson, viceforstander på Brandbjerg Højskole

"Hvad drømmer du om?"-spørgsmålet på skolens tage har sine rødder tilbage i 2007 i et projekt ledet af daværende højskolelærer Peter Matzen.

Det endte med, at eleverne i al hemmelighed malede bogstaverne på taget, og forstanderen opdagede det på en flyvetur.

- Det var et hold højskoleelever, der i hemmelighed ordene på vores tag, så enhver der fløj  henover fra og til Billund Lufthavn kunne se det og tage det med sig. Det er siden blevet til det spørgsmål, vi stiller alle, der kommer på Brandbjerg Højskole, fortæller den ene af højskolens viceforstandere Andreas Vappula Nilsson.

Annonce

Bogstaverne svedet væk af solen

Spørgsmålet er aldrig gået i glemmebogen, men det gjorde den fra jorden "usynlige" besked på taget nok i et vist omfang. I hvert fald var den ganske udvisket, da Jeppe Kloster bevæbnet med otte 2,5 liters spande med maling og nogle brædder som lineal gik i gang med at genopfriske budskabet. Kun med lidt besvær lykkes det ham at finde omridset af de gamle bogstaver.

Man skal højt op og på afstand for at få det samlede overblik over de 15 bogstavers samlede betydning. Foto: Brandbjerg Højskole

Da skolen havde økonomiske problemer i starten af coronaepidemien, og banken teede sig, viste egnens beboere, at Brandbjerg Højskole betragtes som umistelig, som viceforstanderen udtrykker det. I løbet af kort tid blev der rejst et beløb via folkeaktier. Det beløb blev øremærket til renovering af taget. Det var langt fra alt, der blev bygget i starten af 1970'erne, der var fagligt fornuftigt. Derfor er nogle fugtmagneter af murede murkroner udskiftet med zinkafdækninger. Den trods alt beherskede udgift til maling mv. er også betalt via de midler.

Annonce

Drej kameraerne herhen, tourfolk

- Vi er selvfølgelig ikke for fine til at håbe på, at en helikopter flyver forbi taget, når Tour de France kører tæt forbi højskolen på løbets 3. etape d. 3. juli. Forhåbentlig kan endnu flere blive inspireret af det gode spørgsmål på vores tag, siger Andreas Vappula Nilsson.

Men så skulle bogstaverne jo nok have været gule...?

Her er malerarbejdet i gang. De oprindelige bogstaver fra 2007 var forsvundet, men nu står budskabet atter skarpt til overvejelse for Brandbjerg Højskoles luftbårne omgivelser. Foto: Brandbjerg Højskole


Annonce
Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Kultur

Slut med grå og anonyme bygninger: Bruger halv million kroner på at farve havnevirksomheder op til Tour de France

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Annonce