Annonce
Kultur

Jernalderbondens hus bliver rekonstrueret fra ny

Overbygården er for alvor ved at tage form, nu hvor de bærende konstruktioner er ved at være fædige. Foto: Mette Mørk
VejleMuseerne er i fuld gang med at genopbygge en rekonstruktion af en 2000 år gammel jernaldergård.

Vingsted: I øjeblikket kommer der ingen skoleklasser på besøg i VejleMuseernes jernaldermiljø ved Vingsted som følge af coronavirus-situationen i Danmark. Det er selvfølgelig ærgerligt, da målet med den rekonstruerede jernalderlandsby er at give en anderledes formidling af et stykke af danmarkshistorien for børn og voksne.

Men det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Det betyder nemlig, at der er ro til at genopbygge jernaldermiljøets ældste hus, Overbygården, som ikke var blevet tilstrækkeligt vedligeholdt og derfor var så forfaldent, at der ikke var andet for end at rive det ned i efteråret og nu genopbygge det fra nyt.

- Huset var efterhånden i så dårlig stand, at vi ikke længere kunne forsvare at have børn i den. Da det blev bygget i 1970'erne, tog det seks-syv år at bygge det, da alt blev bygget i hånden og med frivillig arbejdskraft, men det tog kun tre-fire dage at pille ned, siger Jan Birkkjær Lauritsen, der er underviser i jernaldermiljøet og ansvarlig for vedligehold af området for VejleMuseerne.

Annonce

Overbygården

Overbygården er en rekonstruktion af en gård fra en lille jernalderby, der blev udgravet af arkæologer i Nordjylland. Selve landsbyen bestod af blot 10 huse.

Seks af gårene bestod hver af et hovedhus og et udhus, der var bygget sammen og havde fælles indgang - hvilket også er tilfældet med Overbygården.

Husene var halv gravet ind i en bakkeside, og gulvene i husene var graven en meter dybe.

De fleste jernalderhuse har døre i begge langsider, men i huset fra Overbygård var der kun en dør i den ene langside, fordi den anden side var nedgravet i bakkeskråningen.

Kilde: VejleMuseerne

Enkelte kompromiser

Nu begynder det for alvor at skride fremad med den nye rekonstruktion af Overbygården.

- Når vi bygger huse her i miljøet, så bliver så meget som muligt gjort efter de gamle håndværksmetoder, så det bliver så autentisk som muligt - med enkelte kompromiser. Ved det her hus bliver der lidt flere kompromiser. Blandt andet bliver der brugt elværktøj til nogle dele, og enkelte træelementer har vi fået skåret på et savværk - og så har vi bearbejdet dem, så man ikke kan se, at de er skåret på savværk, forklarer Jan Birkkjær Lauritsen og tilføjer, at de få kompromiser, der er undervejs, bliver lavet, hvor de ikke bliver synlige.

Han har tidligere været projektleder i forbindelse med byggeriet af de tre senest byggede huse, så han kan i byggeriet af Overbygården trække meget på erfaring fra dengang.

- Dengang var det os selv her i miljøet foruden en god flok frivillige, der byggede det hele. Det tog så også flere år. Den her gang har vi en bagkant, der hedder, at vi skal være færdige inden for det her budgetår, og det ville vi ikke kunne løfte selv. Til gengæld er der i beløbet fra kommunen også penge til at hyre hjælp til at bygge de bærende dele og tagkonstruktionerne og nogle til at lægge stråtaget, og så kan jeg selv sammen med et fantastisk korps af frivillige lave resten, forklarer han.

De frivillige har allerede ydet en stor indsats med at afbarke alle rafter til spær og håndhugge stort set alt tømmer til stolper og bærende konstruktioner.

- At vi har sådan nogle frivillige indsjæle er en meget stor faktor for, at det kan lade sig gøre at bygge sådan et nyt jernalderhus, siger Jan Birkkjær Lauritsen.

Arbejdsro

Arbejdet skrider hastigt fremad. At der i øjeblikket ikke kommer skoleklasser i jernaldermiljøet betyder, at der er god arbejdsro for håndværkerne.

- Vi drøftede faktisk på et tidspunkt, om vi ville blive nødt til at lukke miljøet for besøgende i en periode, mens byggeriet stod på. Det endte med at give helt sig selv på grund af coronaen. Det betyder også, at jeg i øjeblikket ikke har undervisning af skolebørn. Til gengæld har jeg god tid til at ordne rigtig mange hængepartier, der er rundt omkring i miljøet og få ryddet grundigt op, så det hele kommer til at stå knivskarpt, når vi igen er klar til besøgende, lyder det fra Jan Birkkjær Lauritsen, der forventer, at Overbygården er klar til brug efter sommerferien.

Samlet set har Vejle Kommune afsat 1,2 million kroner til genopbygning af Overbygården samt renovering af blandt andet "Smedens Gård," som har fået lagt nyt stråtag.

Jan Birkkjær Lauritsen glæder sig meget til, at det genopbyggede jernalderhus står klar til at kunne bruges til undervisning. Foto: Mette Mørk
Flere af de andre huse har fået lagt nyt strå på toppen, hvor tagtoppene var begyndt at rådne. Foto: Mette Mørk
Jan Birkkjær Lauritsen ved en af de nye informationstavler, der er kommet op rundt omkring på pladsen, så man også kan lære noget om jernaldermiljøet, når de ansatte har fri. Foto: Mette Mørk
Hus under genopbygning i jernaldermiljøet i Vingsted. Foto: Mette Mørk
Ødsted Tømrer og Snedkerforretning står for at bygge de bærende konstruktioner. Virksomheden har flere dage haft lærlinge med i jernaldermiljøet, da det var en god mulighed for dem at lære lidt om de gamle håndværksmetoder. Foto: Mette Mørk
Overbygården er en rekonstruktion af et jernalderhus, der blev fundet i Nordjylland. Foto: Mette Mørk
De passer ikke rigtig ind i jernaldermiljøet i Vingsted, men de nye skorstene er nødvendige, hvis det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt at arbejde i jernalderhusene med bålplads inden døre. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

112

Bilist kørte ind i siden på modkørende

Annonce