Annonce
Egtved

Jernalderens nye høvding

Erling Mario Madsen har besøgt mange rekonstruede, historiske landsbyer, men han havde faktisk aldrig besøgt den i Vingsted, før han startede som ny leder. Han er meget imponeret over, hvor pænt og velholdt jernalderlandsbyen her. Foto: Yilmaz Polat
Erling Mario Madsen, der kalder sig selv en ægte historie-nørd, er ny daglig leder af Jernaldermiljøet i Vingsted og Vingsted Historiske Værksted.

Vingsted: Tusindvis af skolebørn besøger hvert år Jernaldermiljøet i Vingsted for at blive lidt klogere på, hvordan jernalderfolket levede for 2.000 siden. I over 20 år var Jan Ipsen daglig leder af jernalderlandsbyen, som han var med til at etablere som frivillig i 1977. Sidste år gik han på pension.

I stedet har jernalderlandsbyen og Vingsted Historiske Værksted fået en ny leder, Erling Mario Madsen, eller "German" som er hans jernaldernavn, når han optræder som landsbyens høvding. For Erling hed man ikke i jernalderen.

Annonce

Selvom jeg kun har været her halvanden måneds tid, så føles det som meget længere allerede, for jeg er faldet så godt til.

Erling Mario Madsen, ny daglig leder

En historie-nørd

Erling Mario Madsen, der til daglig bor med sin kone og deres tre børn ved Christiansfeld, har i mange år været meget interesseret i historie. Han er uddannet arkæolog og har blandt andet været udgravningsleder ved større udgravninger på Lolland.

- Jeg er en rigtig historie-nørd. Jeg elsker at læse om vores historie og gamle fortællinger. Jeg vidste ret meget om jernalderen i forvejen, men jeg har ikke kunnet lade være med at læse en masse om den tidsalder, så jeg bliver endnu mere skarp på den tid af vores historie, forklarer han.

Erling Mario Madsen er også uddannet lærer i blandt andet historie og elsker at videreformidle noget af den store historiske viden, han har opbygget gennem årene. Blandt andet har han arbejdet som efterskolelærer, men de seneste godt tre år har han kombineret de to interesser i stor stil på Ribe Vikingecenter, hvor han blandt andet var ansvarlig for skoletjenesten og formidlingen.

Travlhed fra starten

Nu er han klar til at bygge endnu et lag på i Vingsted, hvor han bliver daglig leder for et team af i alt seks ansatte og en flittig gruppe af frivillige.

- Samtidig kendte jeg i forvejen flere af dem, der arbejder her - nogle har jeg tidligere arbejdet sammen med. Jeg vidste, at de er nogle rigtig fagligt kompetente og behagelige mennesker, så det trak også meget at komme til at arbejde sammen med dem, fortæller Erling Mario Madsen.

Han tiltrådte stillingen 1. maj, som er lige midt i jernaldermijøets højsæson med besøg af stribevis af skoleklasser.

- Jeg har godt nok haft travlt, og jeg er i den grad blevet kastet lige ind i det, men det har været fantastisk at starte. Selvom jeg kun har været her halvanden måneds tid, så føles det som meget længere allerede, for jeg er faldet så godt til, og alle har taget rigtig godt imod mig, siger den nye leder.

Erling Mario Madsen har besøgt mange rekonstruede, historiske landsbyer, men han havde faktisk aldrig besøgt den i Vingsted, før han startede som ny leder. Han er meget imponeret over, hvor pænt og velholdt jernalderlandsbyen her. Foto: Yilmaz Polat

Skal også lave mad

Selvom jobbet på en del områder minder om det job, han havde på vinkingecentret i Ribe, så er der alligevel mange forskelle.

- Her er der ofte tale om længere formidlingsforløb, end jeg kender fra Ribe. Her skal skoleklasser være på besøg i flere dage og overnatte. Det er rigtig hyggeligt, forklarer han.

Samtidig har han fået nogle nye praktiske opgaver i jernaldermiljøet.

- Hvor jeg kommer fra, der laver manden ikke mad - det gjorde han åbenbart ikke i vikingetiden. I jernalderen kunne manden godt lave mad, så det er sjovt at være med til at hugge hovedet af en høne eller flå en fisk sammen med børnene, siger Erling Mario Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Vejlenserne siger farvel til Albert: Tak for de unikke billeder. Dig glemmer vi aldrig

Annonce