Annonce
Egtved

Jernalderhuse får en kærlig og tiltrængt hånd

"Smedens Gård" trænger blandt andet alvorligt til nyt stråtag. Her er der lige nu lagt trådnet på for at holde på det nuværende, men det er ikke holdbart i længden, og det ødelægger noget af autenciteten. Samtidig havde nogle af væggene sat sig, så de bliver bygget op på ny. Foto: Yilmaz Polat
Nogle af de ældste huse i Jernaldermiljøet i Vingsted har over en årrække fået lov til gradvist at forfalde. Nu bliver de gennemgribende renoveret, så de igen tager sig pænt ud.

Vingsted: Hvert år besøger tusindvis af skolebørn Jernaldermiljøet i Vingsted for at blive klogere på, hvordan jernalderfolket levede for 2.000 kroner. Her kan de blandt andet prøve kræfter med nogle af jernalderens gamle håndværk, lave mad over bål og måske overnatte i nogle af de rekonstruerede jernalderhuse og på den måde få en sansefuld oplevelse af livet i jernalderen.

For at sikre, at jernaldermiljøet bliver ved med at kunne tilbyde et godt lærings- og formidlingsmiljø, søgte VejleMuseerne sidste år Vejle Kommune om penge til at renovere nogle af de ældste huse, der blev bygget i midten af 1970'erne. De havde over de seneste fem-ti år fået lov til gradvist at forfalde og trængte virkelig til en kærlig hånd. Ved budgetforliget sidste efterår afsatte kommunen 1,2 millioner kroner til renoveringsarbejdet.

Vejle Kommune havde egentlig afsat pengene over tre år, men der blev fundet en løsning, så VejleMuseerne kunne få alle pengene på én gang, så hele renoveringsarbejdet kan gennemføres i samme omgang. Det arbejde er nu i fuld gang.

Annonce

Jernaldermiljøet

Jernaldermiljøet i Vingsted er Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby.

Husene er løbende blevet bygget. Det første hus i midten af 1970'erne, byggeriet af det sidste blev afsluttet for få år siden.

Husene er bygget af en blanding af frivillige og medarbejdere. I en periode leverede arbejdsløse også en del af arbejdskraften.

Renoveringsarbejdet omfatter de to ældste huse, Overbygården og Smedens Gård.

Skrider planmæssigt frem

Blandt andet skal der skiftes stråtag på de to ældste huse, nogle af tagkonstruktionerne skal skiftes ud, og nogle af væggene skal bygges op på ny.

- Det går rigtig fint derud af, og indtil videre skrider arbejdet planmæssigt frem, fortæller daglig leder i jernaldermiljøet Erling Mario Madsen.

Næste uge skal de ansatte i miljøet i gang med at genopbygge de nye vægge med pileflet og lerklining.

- Det bliver en sjov og hyggelig fælles aktivitet, samtidig med at det er spændende at være med til at bygge en væg op igen, som man gjorde det i jernalderen, siger lederen, som glæder sig meget til at se det færdige resultat til efteråret.

Jernaldermiljøet i Vingsted er Danmarks største rekonstuerede jernalderlandsby. Engang var det samtidig Danmarks flotteste og bedst vedligeholdte jernalderlandsby, men sådan har det ikke været de senere år. Men det bliver den igen med renovering af de trængende huse, vurderer VejleMuseerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Vejlenserne siger farvel til Albert: Tak for de unikke billeder. Dig glemmer vi aldrig

Annonce