Annonce
Jelling

Jesper er bjergtaget af cykling: Har skrevet cykl-selv-guide til de franske alper

De kuperede bakker omkring Grejsdalen er god træning, hvis man ønsker at prøve kræfter med de franske alper, fortæller forfatter Jesper Nygaard, som er aktuel med bogen "Bjergtagende cykling". Foto: Mette Mørk
Jesper Nygaard fra Jelling fortæller om sine oplevelser med at cykle i franske alper i en ny bog. Den skal inspirere andre til at prøve kræfter med de stejle bjerge.
Annonce

Jelling: Alpe d'Huez med 21 hårnålesving, det skaldede bjerg Mont Ventoux eller det berygtede Col du Galibier.

For folk med blot en smule kendskab til cykling, vil man hurtigt tænke på Tour de France, hvor disse legendariske bjerge indgår i cykelløbets rute.

Men kender du også Col de Sarenne og Col de la Forclaz de Montmin?

Det gør jellingenseren Jesper Nygaard. Han har af flere omgange besøgt Frankrig for at cykle op og ned ad de stejle bjerge. Både dem vi kender fra Tour de France, og dem de færreste danskere har hørt om.

Jesper Nygaard ved Fårup Sø. Han nyder at cykle i det lokale område og bruger også Grejsdalens kuperede terræn flittigt. Foto: Mette Mørk

Første gang, han var afsted, var i 2018.

- Jeg cyklede i tre uger, og det var en helt fantastisk oplevelse. Jeg cyklede alene, hvilket på mange måder var en fredfyldt oplevelse. Men det var også hårdt at være selv afsted, og da jeg kom hjem, følte jeg, at jeg var nødt til at dele min oplevelse med andre, fortæller Jesper Nygaard.

Annonce

42 hårnålesving

Så han besluttede sig for at skrive en bog. En cykl-selv-guide til danske cykelmotionister, der har en drøm om at opleve de franske alper.

Derfor tog han i august 2019 igen turen til Frankrig for at cykle. Denne gang med det formål at indsamle endnu flere oplevelser og billeder til bogen.

Omkring 20 bjerge blev besejret i løbet af den tid, han var på farten.

- Selvfølgelig er det både smukt og overvældende at cykle på et populært bjerg som Alpe d'Huez. Men der er også rigtig mange turister, da det nok er det mest ikoniske bjerg i Tour de France-historien. Derfor synes jeg faktisk, at det er de knap så kendte bjerge og det mere uopdagede terræn, der er mest spændende at opleve, fortæller Jesper Nygaard.

Han nævner et par eksempler:

- Det kan være Mont de Chat, som ligger tæt på Annecy-søen. Det er ikke så langt, men det har en gennemsnitlig stigningsprocent på over 10 procent de sidste seks til syv kilometer.

- Der er også Col de l'Arpettaz, som med 42 hårnålesving har dobbelt som hårnålesving som Alpe d´Huez. Og så er der ikke mange mennesker i området, så du har nærmest bjerget for dig selv.

Annonce

Ikke kun for supermotionister

I bogen, som har titlen "Bjergtagende cykling", gennemgår Jesper Nygaard i alt 24 bjerge.

Til hvert bjerg er der tilknyttet relevante oplysninger såsom højde, længde og gennemsnitlig stigningsgrad, men der er også forslag til steder et bo og andre interessante cykelbjerge i nærheden. Et afsnit om bjergets relation til Tour de France er naturligvis også med.

Til sidst i bogen er der kapitler om træningsprogram, grej og andre gode råd.

Jesper Nygaard slår fast, at cykling i de franske alper kan henvende sig til flere typer - uanset om man er almindelig cykelmotionist eller stærkt dedikeret cykelrytter.

- Jeg har selv cyklet meget, men jeg vil ikke kalde mig for en supermotionist. Det er også muligt at cykle i bjergene på en elcykel, og det er der flere og flere, der gør. På den måde kan flere være med, så det eksempelvis kan arrangeres som en familietur og som en kombination med en almindelig ferie i Frankrig, siger Jesper Nygaard.

Jesper Nygaard

43 år gammel

Bor i Jelling med kæresten Maja og deres fire sammenbragte døtre

Uddannet journalist og arbejder som chefredaktør på TV Syd

"Bjergtagende cykling" er hans første bogudgivelse

Bor man i Jelling- eller Vejle-området er der dog gode muligheder for at træne op til bjergcykling.

- I lokalområdet har vi flere stejle veje med høje stigningsprocenter, men de er bare ikke tilnærmelsesvist så lange, som de franske cykelbjerge. Derfor kan jeg sagtens bruge to-tre timer på at cykle op og ned ad en den samme bakke, når jeg træner, siger han og nævner Bøgeagervej i Grejsdalen eller Jennum-bakken som nogle af de mest krævende bakker på egnen.

Jesper Nygaards nye bog "Bjergtagende cykling" er 297 sider lang og udgives af Muusmann Forlag. Udgivelsesdatoen er 25. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce