Annonce
VEJLE

Jesper sælger bukser, som nærmest aldrig skal vaskes, og det er der en helt særlig grund til

Disse her jeans behøver nærmest aldrig at blive vasket. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
I herretøjsbutikken La Barbe handler det i høj grad om stil og tidens trends, men bæredygtighed er også en del af butikkens koncept. Mange andre Vejle-butikker er også med på bølgen under navnet "Vejle Grønnes Valg".

Vejle: - De her jeans, de kan noget helt særligt. Ud over, at brandet er populært på markedet, er producenten meget miljøbevidst, forklarer Jesper Berthu Petersen.

Han viser et par jeans af mærket Nudie frem i sin herretøjsbutik La Barbe.

Og han forklarer videre:

Annonce

-  Blandt andet er producentens filosofi bag bukserne, at du meget sjældent skal vaske dem. De har eksempler på kunder, som kun har vasket deres bukser én gang i løbet af 11 måneder. I stedet kan man så lufte dem udendørs, gerne i kold og frisk luft.

- På den måde holder de faktisk meget bedre, plus at man over tid laver sit eget slid-look på dem. Det er konceptet. Og forresten kan man altid få dem repareret gratis hos producenten, hvilket jo også er med til at forlænge levetiden på bukserne, der ofte holder i mere end 10 år.

Jesper Berthu Petersen har drevet La Barbe i lidt over et år, og grundprincipperne bag hans butik er både bæredygtige og grønne. Det er bare ikke noget, han skilter med. Og det er ganske sikkert heller ikke noget, man kan regne ud ved første øjekast på butikken.


Behøver ikke at gå på kompromis

- For mig er det i første omgang vigtigt, at kunderne kender mig og min butik på stilen, kvaliteten og den gode kunderådgivning. Men samtidig skal både varerne og alt det andet, jeg gør, være både bæredygtigt og grønt. Det er nærmest en selvfølgelighed, at det er sådan, fortæller Jesper Berthu Petersen.

Da han åbnede sin butik i Vejle i efteråret 2020, havde han dog også en mission.

- Jeg ville gerne bevise over for de andre tøjbutikker og forbrugerne i byen, at det godt kan lade sig gøre at drive en butik bæredygtigt og grønt uden at gå på kompromis med stil eller pris. Det er et spørgsmål om, at du tager et valg. Og det har jeg gjort, forklarer manden bag La Barbe.

Uover de omtalte bukser, der altså nærmest aldrig skal vaskes, har han et stort varesortiment i butikken - et sortiment, der er fremstillet bæredygtigt, og hvor størstedelen kommer fra danske producenter med grønne principper.

Annonce

Det grønne valg

Under navnet "Vejles Grønne Valg" har Jesper Berthu Petersen sammen med over 20 andre butikker i Vejle takket ja til at være med i et fællesskab, der tager byens detailhandel  med på en rejse mod mere bæredygtige valg - på en lang række områder.

- Sidste år introducerede vi Vejles Grønne Valg for City Vejles medlemmer på et netværksmøde, og allerede samme dag meldte godt 16 butikker tilbage, at de gerne vil være med. Det var jo en rigtig god start, fortæller Marit Paulina de Julienhort Rosenkilde, der er projektudvikler hos Fabrikanterne og forandrings-agent i gruppen, der står bag projekt Vejles Grønne Valg.Annonce

På en rejse

Ikke alene er det bæredygtige idégrundlag oppe i tiden og godt for miljøet, naturen og det sunde købmandskab.

Det er også medvirkende til at fortælle den gode historie om Vejles handlende, der altså tager et bevidst skridt i den grønne retning.

- Det er fantastisk at kunne fortælle, at en hel by arbejder med det her. Det er ikke bare noget vi siger... altså, at vi er "den grønne by", men vi er faktisk på en rejse, som er vigtig. Og jo flere butikker, der vil være med, jo større bliver historien om os, konstaterer Andreas Kiis Antonsen, citychef i Vejle.

- I øvrigt kan jeg rigtigt godt lide Jespers idé med, at det hos La Barbe handler om at have en fed butik, sælge drømmen til kunderne og at være en god handelsmand - men så samtidig under overfladen gøre det her bæredygtigt og grønt. Endda uden, at det på nogen måde kommer til at virke frelst eller giver udtryk af, at det behøver at handle om noget ekstra dyrt eller kedeligt tøj af hør og den slags, tilføjer cityformanden.

Vejles Grønne Valg

  • Projektet Vejles Grønne Valg er et EU-støttet projekt under navnet CREthink, hvor fire lande; Italien, Slovenien, Island og Danmark skaber projekter med bæredygtigheden i fokus.
  • I EU-projektet er Danmark det eneste land, der arbejder med bæredygtighed i detailhandlen - og faktisk er vejle den eneste by i Danmark, der er med i projektet - indtil videre.
Annonce

Intet varelager

Hos La Barbe er der intet varelager, hvilket ifølge indehaveren også er et bæredygtigt valg.

- Jeg har ikke noget varelager, så jeg har ikke mere, end jeg skal bruge i butikken. På den måde giver det mig et jævnt flow i løbet af året med nye styles, der kommer løbende, og så stiller det krav til mine leverandører.

- Men for kunderne kan det også betyde, at hvis man køber fire hvide skjorter, kan man måske kun få en eller to med hjem, for de andre kommer senere. Til gengæld har jeg heller aldrig udsalg. Det, der er i butikken, er det, du kan få, fortæller Jesper Berthu Petersen.Annonce

På med måtten

Han er nået rigtigt langt på den bæredygtige rejse i La Barbe, men der er altid plads til udvikling. Derfor er Jesper Berthu Petersen også med på at indføre nogle af tiltagene fra projekt Vejles Grønne Valg, herunder runde gulvmåtter og klistermærker i vinduet, der fortæller, at han nu er en del af  Vejles Grønne Valg.

Det er meningen, at måtterne og klistermærkerne skal være en form for icebreaker. Når folk ser dem, giver det mulighed for dialog om, hvad Vejles Grønne Valg er for en størrelse.

Gruppen bag Vejles Grønne Valg er i disse dage rundt hos alle de deltagende butikker for at udlevere måtter og stickers. Så kig ned - måske du kan komme med på den grønne rejse med Vejles handlende.

Herretøjsbutikken La Barbe er en del af bæredygtigheds-projektet sammen med lidt over 20 andre Vejle-butikker. Fra venstre ses Jesper Barthu Petersen, indehaver af La Barbe, Andreas Kiis Antonsen, citychef, og Marit Paulina de Julienhort Rosenkilde, projektudvikler og en del af "Vejles Grønne Valg". Foto: Christina Møgelvang Mosegaard


Disse måtter vil være at finde i de butikkerne i Vejle, som tager med på den grønne rejse. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

LEDER For abonnenter

Klamydia hærger og plager de unge i Vejle: Så på med kondomet og dyrk nu sikker sex, for fanden...

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

KLUMME For abonnenter

Mogens puster ud oven på en uge med deprimerende læsning: 'Kom så, Birthe Kjær - vi maler byen gul!'

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Husejere i Tirsbæk Bakker føler sig snydt af altmuligmand fra Jelling: 'De er nogle tastaturkrigere, der ikke regner håndværkere for noget'

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Livsstil

Jacob på 78 og de tre friske badepiger nyder det kolde dyp: 'Det er som boblende champagnebrus under huden'

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Navne For abonnenter

Se videoen: De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen - Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce