Annonce
Erhverv

Joan er mentor i mad og psyke

Joan Justesen er uddannet pædagog og arbejdede i mange år med børn. Nu gælder det voksnes udvikling, og det er et meget spændende område med en masse psykologi, fortæller hun. Foto: Jørgen Hasseriis
Kostvejleder hjælper folk med at tabe sig og at lægge madvanerne om.

Jelling: Det kan godt lade sig gøre at smide et par kilo på en slendretur rundt i Jelling. Enten ved at gå og gå og gå eller alternativt at lægge vejen forbi kostvejlederen.

Sådan én ligger der på Stationsvej, hvor Joan Justesen står bag firmaet Center for varigt vægttab, hvor hun rådgiver efter Sense-konceptet.

Det er et koncept, der blandt andet handler om at få fokus på og ændre sin tankegang omkring mad og spisevaner.

På sine holdforløb har Joan Justesen 80 aktive deltagere, og nogle af dem kommer langvejs fra. Odense, Aarhus og Skanderborg blandt andet.

Én kommer også cyklende fra Vejle.

- I starten gjorde hun det, fordi hun på den måde kunne tabe sig. Nu gør hun det, fordi hun har fundet ud af, hvor dejligt det er at bruge tid på sig selv, forklarer Joan Justesen.

Annonce

Runecentret

Denne artikel, som er skrevet før coronakrisen ramte Danmark, er den sidste artikel i serien om Runecentret.

Runecentret var oprindeligt et mejeri, men blev i 1976 overtaget af Niels Kjærgaard, der i 1978 i en løbende proces omdannede bygningen til et butikscenter.

Centret har i dag seks butikker, en hæveautomat og 10 lejelejligheder.

Det aktuelle renoveringsprojekt byder på et nyetableret centertorv og en renoveret Stationsvej. Det sker i et samarbejde mellem Vejle Kommune, Jelling Lokalråd og Runecentret A/S.

Budgettet er på næsten ni millioner kroner, hvoraf Runecentret A/S selv finansierer den del, der er renoveret på pladsen foran centret.

Undgår gamle vaner

Forretningen er oftest åben sidst på dagen, da det er her, kursisterne kommer og får undervisning. Derfor kan det virke mørkt og lukket om dagen - men det er der slet ikke.

- Nej, jeg bor lige i nærheden og har fuld gang i hjulene med telefonrådgivning, onlinevejledning og planlægning af aftenkurser, siger Joan Justesen.

I Jelling kører hun fire ugentlige hold á 10-18 personer, ligesom hun har hold i Brejning og Middelfart. Mange foretrækker at deltage i holdundervisningen, fordi det at turde tale om sig selv er svært, men lettere i en ramme blandt andre, der kæmper med det samme. Nogle bliver endda hængende på holdet også efter, at de har tabt sig.

- Det er jo vigtigt, at man ikke falder tilbage i de gamle vaner for tit, pointerer livsstilscoachen.

Fint nok-feltet

Der er meget psykologi i Joan Justesens arbejde. Men det tiltaler den 51-årige mor til fem, der oprindeligt er uddannet pædagog og gennem arbejdslivet har arbejdet med børn i alle aldre.

I november 2017 åbnede hun på Stationsvej Sense-konceptet i Jelling og har nu arbejdet med vægttab og coaching i 12 år.

- Det er spændende at arbejde med madvaner og psyke, og jeg er meget motiveret af at kunne bidrage til voksnes trivsel, udvikling og selvindsigt, forklarer hun.

- Det er primært kvinder, der deltager i min undervisning, måske fordi de er gode til at dunke sig selv i hovedet med, at de ikke gør tingene godt nok. De kan være hårde ved sig selv, kalder det måske "for dumt", og "det burde jeg også have gjort" eller "det kan ikke passe, at det ikke lykkes". Hvis de ikke får ændret syn på sig selv, kan det give en masse uhensigtsmæssige vaner, siger hun.

Det er derfor vigtigt, hvis man skal kunne lægge sine vaner om, at man er villig til at kigge på sig selv.

- Det kan nogle gange handle om skyld og skam. Når man bare er træt og måske slet ikke er glad for at spise mere, og når tankemylderet fylder for meget. Hvordan kommer man så videre, spørger hun, der har indrettet undervisningslokalet neutralt, men med en diskret personlig og hyggelig indretning, så man føler sig hjemme.

- Undervisningen handler meget om tillid. Det er et samarbejde mellem kursisterne og mig. Jeg holder et oplæg på kursusaftenen, og så tager vi udgangspunkt i det i den efterfølgende snak omkring bordet. For eksempel kan vi tale om "selvtilfredshedsstigen", der handler om, hvornår vi føler, at vi gør det godt nok. Vi skal nemlig turde at være mere i "fint nok-feltet", råder Joan Justesen.

Kursisterne kommer også langvejsfra for at få hjælp til at ændre på vanerne. Og i Joan Justesens lokale er der god plads - der er aftenhold fire gange om ugen med 10-18 personer ad gangen. Foto: Jørgen Hasseriis
Hvis en slankekur skal lykkes, er det ikke planer og skemaer, der virker. Så ender man med at falde tilbage i de dårlige vaner igen, mener Joan Justesen. Foto: Jørgen Hasseriis
En kursusaften består typisk af vejninger, oplæg og dialog, så man får kastet lys over, hvor man selv er henne i sit forløb. Det er nemlig bevidstheden om at være med, der er vigtig. Foto: Jørgen Hasseriis
Selvtilfredshedsstigen. Sådan kalder kostrådgiver Joan Justesen denne trappe, hvor vi kan genkende os selv i alle situationer: Den, der med glæde klarer alt, og den, der ikke orker at røre en finger. Og så det, vi helst skal være tilfredse med hele tiden - fint nok-feltet i midten. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce