Annonce
Erhverv

Jobpatruljen på besøg: Mange unge sørger selv for at finde afløser ved sygdom

Jobpatruljen besøge tirsdag Fredericia, hvor de talte med 21 unge - kun knap halvdelen af det forventede antal. Billedet er fra Jobpatruljens besøg i byen sidste år. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fagforeningernes jobpatrulje besøgte tirsdag Fredericia, Erritsø og Taulov og kunne konstatere, mange unge ikke kender reglerne for at melde sig syg.

Annonce

Fredericia: Hvem skal egentlig sørge for at finde en afløser, hvis man bliver nødt til at melde sig syg på sit fritidsjob? Det spørgsmål fik en stribe ungarbejdere tirsdag svar på, da Fagbevægelsens Jobpatrulje besøgte Fredericia.

Tilsyneladende var der mange, der ikke vidste det og troede, de selv skulle stå for at finde en afløser. I hvert fald fortalte ni ud af 21 adspurgte, at de selv står for at finde en afløser, hvis de bliver syge. Det oplyser Jobpatruljen, som nåede at tale med 21 unge ansatte under 18 år i Fredericia, Erritsø og Taulov.

- Lovgivningen er sådan, at man ringer og melder sig syg til sin chef eller leder, og så skal chefen finde en afløser. Mange fortalte, at de på arbejdspladsen har facebookgrupper, hvor de selv kan finde en afløser. Hvis de ikke kan finde en med kort varsel, kan det i yderste konsekvens ende med, de møder syg på job. Men når man er syg, er man syg, fortæller jobpatruljekoordinator for Fyn og Fredericia Natalia Regitze Jørgensen.

Det handler tit om, om de har fået den oplæring, de har brug for. Unge kan eksempelvis komme til skade ved håndtering af friture, knive eller fald

Natalia Regitze Jørgensen
Annonce

Tunge løft og tilskadekomst

Jobpatruljen spurgte også til tunge løft, hvor fem af de 21 unge svarede ja til, at de løfter mere end de 12 kilo, som de må løfte i forhold til lovgivningen.

- 12 kilo svarer cirka til en kasse med tomme ølflasker. Tunge løft kan give arbejdsskader eller gener siden hen. De unge føler godt, de kan løfte mere og ser måske, andre gøre det, siger Natalia Regitze Jørgensen om årsagen til, nogle unge løfter mere end 12 kilo.

Desuden svarede tre ud af 21 ja til, at de er kommet til skade på jobbet i en sådan grad, at det har krævet lægebesøg.

- Det handler tit om, om de har fået den oplæring, de har brug for. Unge kan eksempelvis komme til skade ved håndtering af friture, knive eller fald, siger jobpatruljekoordinatoren.

Hun oplyser desuden, at to arbejdspladser vil få en såkaldt "faglig opfølgning", fordi der er mistanke om, regler bliver brudt.

- Fagforeningen vil tage derud og se, om der er noget i det. Nogle gange kan de unge også have misforstået noget, fortæller Natalia Regitze Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce