Annonce
Give

Journalist cyklede om kap mod DM-deltagere: Tilsyrede ben og klasseforskel på stejle bakker

Sportsdirektør for Team Give Elementer, Henrik Nielsen, fører an op ad Møllebakken i Give. Bag ham er det Daniel Eriksen, Jeppe Tolbøll samt skribenten bag disse linjer, der følger trop. Foto: Jim Hoff
Om få uger skal landets bedste cykelryttere dyste om danmarksmesterskabet, men hvor gode er de egentlig, de der eliteryttere? Avisen fik lov til at cykle med, da sportsdirektøren og et par af rytterne fra Team Give Elementer kørte noget af ruten.

­Så går det løs, tænker jeg.

Foran mig kan jeg se, hvordan de tre personer i lyseblå cykeltrøjer rejser sig op fra sadlen og lægger kræfter i. Inden jeg når at reagere, er de 20 meter foran.

Jeg bider tænderne sammen og rejser mig selv op for at lægge så meget kraft i pedalerne som muligt, og selvom det hurtigt resulterer i, at mælkesyren ophober sig i lårmusklerne, ændrer det ikke resultatet. Foran fortsætter de i et tempo, jeg på ingen måde kan følge, og de får et større og større forspring.

Annonce

Jeg befinder mig på den stejleste del af Tingkærvej op mod Blue Hors i Randbøl. En velkendt bakke blandt mange motionscyklister og en stigning, der får indflydelse på udfaldet af DM i landevejscykling senere på måneden. Her skal landets bedste herreryttere over bakken tre gange, inden de skal videre til Vejle. Derefter vender rytterne cyklerne mod Give, hvor en rundstrækning skal køres otte gange, inden vinderen findes på Rådhusbakken.

Rytterne, der har tømt mine lunger for luft, er Daniel Eriksen og Jeppe Tolbøll. De kører for hjemmebaneholdet Team Give Elementer. Sammen med sportsdirektør Henrik Nielsen, der selv er ivrig cyklist og kæmper med om de sjove placeringer i hans aldersklasse, har jeg fået lov til at komme med på tur rundt på en del af DM-ruten.

Lokal klub vil i udbrud

Det er en lille times tid siden, at vi cyklede afsted fra Give. En time i medvind, og hvor mine følgesvende og jeg ikke pressede farten op. Derfor havde jeg ingen problemer med at følge med på den forholdsvis flade tur sydpå. Det er ikke usædvanligt, at jeg tilbagelægger 150 kilometer på en weekendtur. Når jeg fortæller bekendte om min hobby og de timelange ture, kan jeg se, at mange af dem synes, det er vanvittigt. Det er det måske også, men jeg nyder både at komme rundt i landskabet og den efterfølgende følelse af ømme muskler.

De lange ture og undrende blikke får mig ikke til at have illusioner om mit egentlige niveau. Der findes hundredvis af danske motionsryttere, som med lethed kører både længere og hurtigere end mig. Derudover findes der gruppen af eliteryttere. Det er den, Daniel Eriksen og Jeppe Tolbøll er en del af. De er nogle lede hunde, som det hedder på cykelsprog. Deres dedikerede indstilling og flere års målrettet træning kommer for alvor til udtryk, når de blæser afsted foran en hyggemotionist som mig. Niveauforskel er vel ordet, der beskriver det bedst.

I et forsøg på at få styr på vejrtrækningen og de ramte benmuskler sætter jeg mig ned i sadlen, skifter ned i gear og forsøger at finde en kadence, der gør, at jeg kan holde et jævnt tempo helt til toppen. Ganske som ventet er der stor forskel på min og deres fysik, og det kommer for alvor til udtryk, mens jeg forsøger at begrænse den voksende afstand op ad bakken.

Selvom Daniel Eriksen og Jeppe Tolbøll er blandt landet bedste, får også de deres sag for, når de 20. juli skal køre mod de fuldtidsprofessionelle, der kommer hjem fra løb og bopæl i udlandet for at køre med om danmarksmesterskabet. Det ville være en næsten utænkelig sensation, hvis en rytter fra Give-holdet løber med sejren, erkender sportsdirektør Henrik Nielsen. Derfor har holdet andre mål.

Henrik Nielsen, Jeppe Tolbøll, Daniel Eriksen og avisens udsendte på Møllebakken efter rundturen på dele af DM-ruten, hvor landets bedste cykelryttere skal konkurrere om danmarksmesterskabet og retten til at køre i dannebrogstrøjen det kommende år. Foto: Jim Hoff

- Vi skal ud at vise os frem i et udbrud. For os er den første målstreg, når vi rammer toppen af Blue Hors første gang, siger han.

Hvor tidligt de første ryttere får lov til at stikke afsted, er Henrik Nielsen og Jeppe Tolbøll ikke helt enige om, men sikkert er det, at Give-rytterne vil gøre deres for at komme feltet i forkøbet, så holdet og ikke mindst deres sponsorer er sikret eksponering under tv-transmissionen. Den opgave er dog nemmere sagt end gjort. Mange af de øvrige hold, der stiller til start, har samme mål. Især fordi 90 procent af rytterne formentlig godt ved, at de ikke har en realistisk chance for at køre først over målstregen ved Huset i Give.


Det bliver så fedt at køre på hjemmebane, og forhåbentlig kommer der mange mennesker ud for at kigge på

Daniel Eriksen, cykelrytter Team Give Elementer


Annonce

Håber at kunne gennemføre

Efter i alt 75 kilometers cykling til og fra den udfordrende omgang i Randbøl er vi tilbage i Give. Her cykler vi en enkelt omgang på den små 10 kilometer lange rundstrækning, der blandt andet fører rytterne over Møllebakken. Selvom det er noget af det stejleste, Give har at byde på, vurderer både sportsdirektøren og de to ryttere, at også andre dele af ruten kan gå hen og få mindst lige så stor betydning for, hvem der i sidste ende kører med om sejren.

Uanset det sportslige resultat, bliver løbet en stor oplevelse, mener de.

- Det bliver så fedt at køre på hjemmebane, og forhåbentlig kommer der mange mennesker ud for at kigge på, siger Daniel Eriksen.

Han håber, at han har benene til at holde de forreste ryttere så meget i snor, at han gennemfører det 227 kilometer lange løb. Hvis han eller andre bliver hentet med en omgang, bliver rytterne formentlig tvunget til at udgå.

Indhentet eller overhalet bliver hverken Daniel Eriksen eller Jeppe Tolbøll undervejs på turen med mig. 85 kilometer og en lille portion bakker var alt, hvad de behøvede for at bekræfte det, man kunne have sagt sig selv på forhånd: De gutter kan virkelig køre på cykel - både opad, nedad - og på flad vej sætter de mig til vægs. Med mine evner - eller mangel på samme - kommer jeg aldrig til at kunne forcere hverken Blue Hors eller Møllebakken i samme tempo som dem.

DM i Give

  • Danmarksmesterskabet i landevejscykling finder sted fra 17. til 20. juni. Her afvikles både enkeltstart og linjeløb for landets bedste U-19 samt eliteryttere for både kvinder og mænd.
  • Desuden er der DM i paracykling.
  • Alle ruter har start og mål i Give.
Man siger, at billeder siger mere end 1000 ord, Det er ikke tilfældet her, hvor undertegnede stik imod, hvordan det forholdt sig på størstedelen af turen, er havnet forrest. Foto: Jim Hoff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112 For abonnenter

Retssag om pædofili: 44-årig erkender blufærdighedskrænkelse og børneporno, men nægter voldtægt

Annonce