Annonce
Jelling

Jubel i Jelling: Nu er palisaden også med på Verdensarvslisten

Harald Blåtand opførte i vikingetiden en kæmpe mur af træ omkring hele Jelling. Mandag erklærede UNESCO den for verdensarv, og den bliver nu en del af den øvrige verdensarv i Jelling.

Jelling: I 1994 blev Jelling det første sted i Danmark på UNESCOs Verdensarvsliste. Kirken, runestenene og gravhøjene blev erklæret verdensarv, men siden har nye fund udvidet den gode historie i den lille jyske by.

I 2007 fandt arkæologer spor efter en palisade og udgravninger viste, at en 1,4 kilometer lang palisade havde omkranset Jelling i vikingetiden. I 2013 fandt man så rester af selve træet. De 1000 år gamle egestykker kan man nu se i oplevelsescenter Kongernes Jelling. En ny 10 meter lang rekonstruktion af forsvarsværket er netop denne weekend blevet indviet ved Kongernes Jelling. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Beslutningen om at føje palisaden til verdensarvslisten blev truffet mandag den 1. juli af UNESCO på det årlige møde i Bahrain.

Palisadehegnet indrammer det, som i forvejen er verdensarv, og det er et af de største byggerier fra vikingetiden, så det er oplagt også at få det med på listen, skriver de.

Et kæmpe hegn

Palisadehegnet er cirka 360 meter på hver led og indrammer et areal på cirka 20 fodboldbaner. Undersøgelser viser, at træet er fra cirka 968 og dermed fra Kong Harald Blåtands tid.

Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce