Annonce
Kultur

Jule-nostalgi: Kan du huske alle julekalenderne fra dette årtusinde?

Vi ser tilbage på alle de forskellige julekalendre, der er blevet sendt på DR og TV2s hovedkanaler siden 2000. Se i listen, om din favorit er i blandt.
Annonce

Pyrus, Tinka, Lunte eller en helt fjerde? Hvem end der var din nissehelt i netop din yndlingsjulekalender, får du her en mulighed for at genopfriske de sidste næsten 20 års julekalendere på DR og TV 2's hovedkanaler.

For overblikkets skyld har vi koncentreret os om julekalendere, som har haft premiere fra år 2000 og frem. Og holdt os til de julekalendere, som er sendt på de to store tv-kanaler DR1 og TV 2.

Listen er blevet til med stor hjælp fra juleweb.dk, som har samlet en masse information om julekalendere gennem tiden.

Jul på Kronborg. Foto: Bjarne Bergius/DR
Annonce

Jul på Kronborg - 2000

DR begyndte det nye årtusinde med "Jul på Kronborg", der også blev genudsendt i 2004.

I julekalenderen var det gamle danske slot blevet for dyr i drift, og derfor skulle Kronborg sælges - og måske endda falde i svenske hænder.

Men både familien Juhl, der flytter ind på slottet, og nisserne på Kronborg vil det anderledes. De må kæmpe mod Elverkongen og en kommunaldirektør med svenske aner. Og borgmesteren har indtil juleaften til at finde pengene, der kan redde Kronborg.

Annonce

Alletiders Eventyr - 2000

Den fjerde og sidste julekalender om Pyrus blev sendt i år 2000 på TV 2. Den blev genudsendt i år 2010 og i år.

Den gamle rigsarkivar Bertramsen har fået til opgave at lave en eventyrbog til en nyfødt prins, og den ofte så uheldige Pyrus kommer til at trylle et tvillingepar, Mille og Molly, ind i et eventyr.

Men da han forsøger at finde dem igen, ender han med at trylle alle eventyr sammen i en stor omgang uorden. Så skal der både findes tvillinger og bringes orden i eventyrerne.

Dele af julekalenderen var i øvrigt en 3D-produktion, og med den fysiske julekalender i år 2000 fulgte et sæt 3D-briller.

Pyrus i alletiders eventyr. Foto: Brian Rasmussen/Scanpix Nordfoto 2000.
Annonce

CWC / Canal Wild Card - 2001

I år 2001 så en ny voksenjulekalender dagens lys på TV 2 - men med kendte ansigter.

"Canal Wild Card" - forkortet CWC - var navnet på en fiktiv juleudsendelse, som den lokale tv-station "Kanal Firkanten" havde vundet retten til at lave. Hver aften i december fik studievært Finn Nissen og juleredaktør Regnar Worm besøg at en række finurlige gæster.

Bag julekalenderen stod De Nattergale, og den blev lavet ti år efter deres store succes "The Julekalender". Julekalenderen om Canal Wild Card fik en efterfølger et par år senere og blev genudsendt i 2018.

Canal Wild Card. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix.
Annonce

Nissernes Ø - 2003

År 2002 bød på flere genudsendelser. Men året efter kom hele tre nye julekalendere.

Hos DR sendte man den tredje og sidste julekalender om Nissebanden, hvor det sidste tilbageværende medlem, Lunte, drager til de dansk vestindiske øer med Nissebande-kollegerne Skipper og Gemyses datter Pyt.

Her er en falsk julemand, Santa, ved at sælge julen til en forretningmand, og derfor opstår der en ny nissebande med Jo Jo, Sugar og Figur Figursson.

Nissernes Ø. Foto: Maria Hedegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix.
Annonce

Jesus og Josefine - 2003

Julens kristne udgangspunkt fik stor fokus, da "Jesus og Josefine" over skærmen på TV 2 i 2003 og blev genudsendt i 2009.

Den handler om 12-årige Josefine, der har fødselsdag juleaften. Men hun hader julen, for Jesus løber med al opmærksomheden.

Gennem en tidsmaskine rejser hun tilbage og møder jævnaldrene Jesus, som hun i stedet bliver gode venner med. Men undervejs kommer hun og Jesus til at ændre historien, og det får konsekvenser i nutiden.

Jesus og Josefine. Foto: Per Arnesen/TV2.
Annonce

CWC World - 2003

TV 2's succes i 2001 med julekalenderen om den fiktive tv-kanal "Canal Wild Card" gav to år senere efterfølgeren "CWC World", som blev genudsendt i 2005.

Karaktererne er de samme, men da sendetilladelsen for Canal Wild Card ikke blev forlænget, har Finn Nissen og Regnar Worm i stedet opsat deres egen satellit, hvor de hacker sig ind på TV 2 hver aften i december.

CWC World. Foto: Carl Redhead/Ritzau Scanpix.
Annonce

Jul i Valhal - 2005

Hvor TV 2 med Jesus og Josefine tog seerne tilbage til kristendommen, blev seerne i 2005 taget med til nogle helt andre guder i Jul i Valhal på TV 2.

Børnene Sofie og Jonas kommer nemlig i nærkontakt med den nordiske mytologi og møder den lumske gud Loke i en grotte nær deres hus, hvor han er lænket fast af de andre nordiske guder efter drabet på Balder.

Loke får dem overtalt til at slippe ham fri, og så begynder nedtællingen til ragnarok. Men kan de mon forhindre verdens undergang?

Jul i Valhal. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Absalons Hemmelighed - 2006

I 2006 begyndte DR at gå i en mere dramatisk retning med julekalenderne, og det mødte seerne første gang med Absalons Hemmelighed.

Her møder man den arkæologi-begejstrede Cecilie, som har en otteårig lillesøster med et dårligt hjerte, der ikke kan helbredes af lægerne. Der skal et mirakel til.

Men Cecilie hører om en gammel myte kaldet "Absalons Hemmelighed", og da hun undersøger sagen, opdager hun en afspærret ruin og en helbredende kraft, som måske kan redde lillesøsteren.

Absalons Hemmelighed. Foto: Mike Kollöffel/DR

Jul i Svinget - 2007

I år 2007 kom en norsk julekalender ind i de danske tv-stuer. Dog med danske stemmer.

Den handlede om den lille norske bygd Svinget, hvor drengen Linus og flere andre børn oplever en masse skægge ting i løbet af julemåneden.

Julekalenderen var en fortsættelse af en miniserie kaldet "Linus i Svinget", der også blev vist på dansk tv.

Foto: Ole Kaland/NRK

Jul i Svinget. Foto: NRK

Mikkel og Guldkortet - 2008

11-årige Mikkel kommer fra en familie uden de store midler. Men hans store drøm er at kunne købe lige, hvad han vil.

Og da han redder nissen Goddrengs liv, opfylder nissen drengens ønske og giver ham et guldkort med ubegrænset adgang til såkaldt nisseguld. Men efterhånden viser det sig, at masser af guld ikke kun er lykken.

I første omgang var julekalenderen planlagt til året før, men den blev udskudt og endte med at være meget aktuel i år 2008, hvor finanskrisen for alvor tog fart.

Mikkel og Guldkortet. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix.

Pagten - 2009

En historisk pagt mellem et menneske, Nikolaj Grundtvig, og en nisse, Saia, er forsvundet. Ifølge pagten skulle de altid beskytte hinanden i tilfælde af fare, men da pagten er væk, forsøger isheksen Iselin at blive nissernes herskerinde.

Saias datter Lyda forsøger at finde pagten og et menneske at bruge pagten med. Hun finder drengen Malte, og sammen skal de gennem tre magiske prøver, mens Iselins magt bliver stærkere.

Pagten blev sendt på DR og genudsendt i 2013.

Pagten. Foto: Foto Agnete Schlichtk/DR

Ludvig og Julemanden - 2011

I år 2011 bragte TV 2 den første julekalender, hvor Lars Hjorthøj spiller rollen som julemanden Nicolas.

I Ludvig og Julemanden er 11-årige Ludvig flyttet ind på Børglum Kloster med sin familie, men da faren har fået job i udlandet, skal familien flytte igen, og klosteret sælges. Men på klosteret gemmer sig en skat, og faren går med til at blive boende, hvis Ludvig finder den.

Julemanden Nicolas vender samtidig tilbage til klosteret, hvor han tidligere har boet, og hjælper Ludvig med at finde skatten. Men også genfærdet Stygge Krumpen leder efter skatten, som kan gøre ham levende igen.

Ludvig og Julemanden blev genudsendt i 2016.

Ludvig & Julemanden. Foto: Morten Dueholm/Scanpix.

Julestjerner - 2012

13-årige Sus og hendes forældre skal flytte ud af deres lejlighed i et højhus i Brøndbyøster, fordi huset svinger for meget i blæsevejr. Heldigvis har familien arvet et gammelt julestjerne-gartneri i den lille by Brorfelde. I Brorfelde bliver Sus dog hurtigt gode venner med drengen Bob, der bor med sin far i byens forsamlingshus. Hans mor forsvandt på mystisk vis en juleaften for syv år siden.

Julestjerner blev skrevet og instrueret af makkerparret Michael Wikke og Steen Rasmussen. Birthe Neumann vandt en Robert for sin rolle som grus-grevinden Vera i ‘Julestjerner’.

Julestjerner blev genudsendt 2019.

Julestjerner. Foto: Mike Kolöffel/DR.

Tvillingerne og Julemanden - 2013

Tvillingerne og Julemanden er den anden julekalender i serien om julemanden Nicolas.

Nicolas drømmer om at blive en rigtig julemand, ligesom man hører om i eventyrerne. I Aalborg møder han genfærdet og videnskabsmanden Dr. Schwartz, der lover Nicolas at få hans ønske til at gå i opfyldelse. Han skal blot hjælpe Dr. Schwartz med at få fat på den magiske Lysets Sten.

Faktisk findes der en tredje julekalender med julemanden Nicolas. Men den var TV 2 ikke interesseret i. Derfor blev tredje kapital i stedet lavet som spillefilm.

Tvillingerne og Julemanden blev genudsendt i 2018.

Tvillingerne og Julemanden. Foto: Morten Dueholm/Scanpix

Tidsrejsen - 2014

I DRs julekalender Tidsrejsen fra 2014 møder vi Sofie, der er træt af at være skilsmissebarn. Hendes største ønske er, at hendes mor og far finder sammen igen, så de kan holde jul ligesom i gamle dage.

Sofie bliver opsøgt af drengen Dixie, der lige er begyndt i hendes klasse. Dixie ved en hel masse om Sofie og hendes familie, og det undrer hende. Og så går det ellers løs med hemmelige agenter og en rejse 30 år tilbage i tiden.

Tidsrejsen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Juleønsket - 2015

Julie drømmer om at holde juleaften med hele sin familie. Men den plan smuldrer, da begge Julies forældre skal arbejde den 24. december. Hun sender et ønske af sted mod himlen; ønsket bliver hørt af engle.

De giver den unge, rebelske engleaspirant Rafi opgaven, at få Julies ønske til at gå i opfyldelse. Rafi har nemlig været ulydig i engletimerne, og derfor bliver han som straf sendt til menneskenes verden og må ikke vende hjem igen, før han har fået Julies ønske til at gå i opfyldelse.

Rasmus Seebachs hit Lille Store Verden blev brugt som titelmelodi til Juleønsket.

Juleønsket. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Den anden verden - 2016

Sara og Anna er tvillinger. En dag falder Sara i en å. Her bliver hun suget ind i en eventyrverden befolket med figurerne fra Brødrene Grimms eventyr. Sara møder en flot, ung prins, som hun hurtigt forelsker sig i. Men Sara bliver vækket og kommer tilbage til den virkelige verden. Hun finder dog ud af, at hun ved at bruge sit åndedræt på en særlig måde, kan komme tilbage til eventyrverdenen. Og så gælder det bare om at komme i kontakt med prinsen igen.

Den Anden Verden havde i gennemsnit 697.000 seere ved førstegangsvisningen i 2016, hvilket var en del under det forventede niveau.

Julekalenderen blev især kritiseret for de scener, hvor Sara, ved at trække vejret på en bestemt måde, forsøger at komme til eventyrverdenen. Mange forældre var bange for, at børn ville tage ved lære af Saras måde at trække vejret på – og dermed komme til skade.

Den anden verden. Foto: Nils Meilvang/Scanpix.

Snefald - 2017

I 2017 viste DR den norske julekalender Snefald. Den handler om syv-årige Selma, der har mistet sine forældre i en trafikulykke og nu bor hos sin meget strenge nabo Ruth. Selma savner en familie.

En dag møder hun drengen Hugo, der er overbevist om, at julemanden eksisterer, og han opfordrer Selma til at skrive et brev til julemanden med hendes højeste ønske: At få sig en familie.

Snefald. Foto: NRK.

Tinkas juleeventyr - 2017

Når man går ind i de voksne nisserækker, får man en nisseamulet, som skal skifte farve. Men Tinkas nisseamulet skifter ikke farve. Og det er er fordi, hun er halvt menneske.

Når man er halvt menneske, bliver man udstedt af nisselandsbyen. For for 100 år siden blev nissernes julestjerne stjålet af et menneske, og siden har nisserne ikke haft magiske evner.

Tinka beslutter sig for, at hun vil forsøge at finde julestjernen og give nisserne deres tabte magi tilbage.

De fleste optagelser til Tinkas juleeventyr foregik på Fyn, hvor blandt andet jernalderlandsbyen Odins Odense blev lavet om til nissernes landsby.

Tinkas juleeventyr. Foto: Jens Wognsen/Scanpix.

Theo og den magiske talisman - 2018

I DRs julekalender møder vi Theodor, der går i 6. klasse. Men han har ingen venner i skolen. Hans eneste ven er morfaren Harald. Det er derfor overvældende for Theo, da morfaren lige inden jul falder om og der er udsigt til at miste ham.

Theo rejser ind i den magiske verden Thannanaya for at forsøge at få sin morfar tilbage.

Theo & Den Magiske Talisman. Foto: Foto Ulrik Boel Bentzen/DR

Tinka og Kongespillet - 2019

I Tinka og Kongespillet er kongen ikke vendt hjem fra sin rejse rundt i nissernes rige. Derfor skal der findes en ny konge via et såkaldt Kongespil.

En kandidat fra hver af de fire regioner i nisseriget skal kæmpe mod hinanden om retten til tronen.

Det lykkes Tinka at sikre sig en af de fire pladser i Kongespillet.

Tinka og Kongespillet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce