Annonce
Trekantområdet

Julia og Ditte vandt designpriser: Det handler om at stritte med numsen på den rigtige måde

Duoen Ditte Marie Fog og Julia Sand løb med sejren i kategorierne "Young Talent" og "Visionary Concepts", da Danish Design Award 2020 løb af stablen, for deres designløsning "Poo-sition". Det består af et toilet med ergonomiske og anatomiske forbedringer samt bogen "Leo og Lorten", der skal fjerne tabu omkring toiletbesøg og afføring. PR-foto: Palle Peter Skov
Hvordan kommer man lettere af med sin afføring? Svaret på det spørgsmål har netop udløst to store priser til unge designere, som sidste år tog deres eksamen fra Designskolen Kolding.
Annonce

Kolding: - Det bør her i det 21. århundrede ikke længere være tabubelagt at tale om afføring. 13.000 børn i Danmark alene er påvirket af forstoppelse.

Disse ord faldt fra juryen, da Danish Design Award blev uddelt tirsdag eftermiddag, og de var møntet direkte på det vinderprojekt, som er skabt af de to tidligere studerende fra Designskolen Kolding, Ditte Marie Fog og Julia Sand.

Deres projekt består af et toilet, som er formet, så man langt lettere kan komme af med sin afføring end på et klassisk toilet. Det udnytter de fysiske fordele fra det, mange kender som "skovskider-stillingen".

Duoen løb med sejren både i kategorierne "Young Talent" og "Visionary Concepts", da Danish Design Award 2020 løb af stablen.

- På grund af corona kunne vi ikke være med ved selve overrækkelsen, så vi fulgte med hjemmefra sammen med nogle af vores venner. Det er heldigvis nogen, vi kender rigtig godt og normalt er tætte sammen med, så der var mulighed for, at vi kunne give et stort gruppekram, da det viste sig at vi havde vundet i to kategorier, siger Ditte Marie Fog.

Hun fortæller, at champagnen slap op, allerede da duoen vandt den første pris.

- Heldigvis havde vi noget cider stående, da det viste sig, at vi havde vundet en pris mere, smiler hun.

Det viser vores mod til at designe med et nøgternt blik for menneskers behov og liv. Det viser også, at vi har kant og tør bryde tabuer. Og at vi har nogle enormt dygtige studerende, der har haft gavn af et uddannelsesmiljø på en skole i verdensklasse.

Lene Tanggaard, rektor på Designskolen Kolding

Annonce

Ideen kom på gåtur

Det var på en Hærvejs-vandretur, at design-duoen Ditte Marie Fog og Julia Sand fik ideen til deres vinderprojekt: Et re-designet toilet, der automatisk får kroppen til at indtage en optimal position, når man sætter sig på det.

Så sent som omkring 1990 opdagede man den puborektale muskel, som går fra kønsbenet om til halebenet. Den fungerer som en slags elastik, der holder på den nederste del af tarmen.

- Så hvis man stritter med numsen, så strækker man samtidig musklen, og så er det simpelthen lettere at få afføring, fordi der er skabt fri passage, lyder forklaringen fra Ditte Marie Fog.

Hun håber, at toilettet kan hjælpe mange, hvis det sættes i produktion. Men hun er helt med på, at emnet godt kan føles en anelse privat for de fleste at tale frit om.

- At gå på toilet er en privat sag, og det skal det også blive ved med at være. Det ligger i vores kultur. Men vi skal være bedre til at forstå, hvad der sker i processen, så vi undgår, at så mange risikerer at lide af forstoppelse, for det er jo en folkesygdom, siger hun.

Annonce

Samarbejde med sygehus

Arbejdet med vinderprojektet er blandt andet sket i samarbejde med Kolding Sygehus, mens de to vindere stadig studerede her i byen. Og de unge designere arbejder fortsat videre med en sygeplejerske fra det lokale sygehus. Det drejer som at færdiggøre en børnebog, "Leo og lorten", som skal hjælpe børn med at få fjernet tabu omkring toiletbesøg og afføring.

- Vi regner med, at bogen ender med at blive udgivet på den ene eller anden måde. Og så arbejder vi også videre med, at toilettet kan blive sat i produktion. Vi er i et samarbejde med Innovationsfonden om at komme videre, siger Ditte Marie Fog.

Danmarks nationale designpris, Danish Design Award, blev overrakt tirsdag eftermiddag. Grundet corona blev prisfesten ikke som vanligt afholdt i Industriens Hus, men i stedet sendt live via Facebook fra Fredericia Furnitures showroom i København.

Den store pris

Danish Design Award er Danmarks store, årlige designpris, der hylder den forskel, design kan gøre for mennesker, virksomheder og samfund.

Prisuddelingen gennemføres i samarbejde med Dansk Design Center og brancheorganisationen Design Denmark. Finalister og vindere udvælges af den internationale jury, der består af førende eksperter inden for bl.a. design, innovation, teknologi og bæredygtighed.

Med i opløbet om priser var også designstuderende Mona El-Qut fra Designskolen Kolding, der var nomineret i kategorien "Young Talent" for sit utrættelige arbejde med at hjælpe libanesiske flygtningebørn med at holde varmen. En tre-i-en løsning med kombineret sovepose, jakke og buksedragt. Om det projekt lød det fra juryen:

- Med ResQKid viser denne designer, hvordan en humanitær designløsning kan skabe reel social forandring i en højaktuel krisesituation. Mona demonstrerer samtidig forretningssans, da hun har udviklet en omfattende forretningsplan for at sikre, at denne løsning bliver til virkelighed.

En finaleplads fik også Designskolen Koldings kandidatuddannelse "Design for Play" i kategorien "Better Learning".

Da Designskolen Kolding i 2019 holdt afgangsudstilling på Koldinghus, kunne man blandt andet møde Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted, som præsenterede deres nye toilet som en af årets afgangsopgaver. Som man kan se, er det designet, så knæene kommer langt højere op under toiletbesøget. Det er præcis den stilling, som gør hele forskelle for en lettere afføring. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce