Annonce
Vejle

Juridisk slagsmål forsinker renovering: Beboere kunne beholde altanerne under varm sommer

Altanerne på Østerbo-afdelingen Havnebo blev monteret på en stålramme, og frygten er, at de fugtsugende vindspærreplader med tiden kan få stålet til at ruste. Arkivfoto: Torben Glyum

Havnebo fik lov at beholde altanerne i den dejlige sommer - udskiftning af facaden trækker ud

Vejle: I januar kunne Vejle Amts Folkeblad fortælle, at facaderne skal pilles af det snart fem år gamle byggeri Havnebo.

Problemer med de såkaldte MgO-plader betyder, at de skal skiftes ud.

Dengang var planen, at udskiftningen skulle ske i løbet af foråret og sommer. Men som mange har bemærket, er det ikke sket. Beboerne har fået lov at beholde deres altaner i den dejlige sommer.

Det er dog ikke det smukke vejr, der har udsat renoveringen. Ifølge direktøren for boligforeningen Østerbo, Søren Ahle Hansen, er det juraen. Byggeskadefondens jurister kæmper med at få klarlagt ansvaret for de landsdækkende problemer med de populære dækplader.

Annonce

Landsdækkende problem

På landsplan vurderer man ifølge fagbladet Ingeniøren, at der er brugt MgO-plader som vindspærre i op mod 20.000 almene boliger og et ukendt antal private boliger, institutioner, skoler og erhvervsbyggerier.

Problemet med pladerne er, at de indeholder salt. Derfor suger de vand, og når fugtigheden bliver høj nok, begynder pladen at svede saltholdigt vand. Det går ud over skruer, klamper og andet metal samtidig med, at træværk risikerer at rådne. Risiko for skimmelsvamp er også et problem.

Pladerne er sat op i perioden fra 2007 til 2015. Siden har bygherrer, totalentreprenører, rådgivere og forsikringsselskaber kæmpet om, hvor ansvar og erstatning skal placeres.

Venter på Byggeskadefonden

- Vi ved faktisk ikke, hvad der sker i øjeblikket. Vi får ikke noget at vide. Derfor kan jeg heller ikke sige, hvornår arbejdet går i gang. Men det bliver helt sikkert ikke i år, siger Søren Ahle Hansen.

Direktøren lover samtidig, at så snart Østerbo får noget at vide, bliver den viden bragt viden til lejerne i Havnebo:

Det løfte er formanden for beboerne i Havnebo, Paul Thomas Bøckel Jepsen, sikker på, at boligforeningen vil leve op til:

- Indtil nu har vi fået information, så snart Østerbo vidste noget. Problemet er, at der ikke er nyt fra Byggeskadefonden, siger afdelingsformanden.

Formand: Altaner kommer op igen

Paul Thomas Jepsen overtog formandshvervet i januar. Derfor har han været med siden nyheden om facaderenoveringen kom frem. Ifølge formanden gav det noget forvirring i starten:

- Nogen fik det i gal hals og troede, at altanerne ikke kommer op igen. Men det gør de naturligvis, når facadepladerne er skiftet.

I hele forløbet har formanden rykket efter information på sine medbeboeres vegne. Folk har blandt andet villet vide, om de kunne plante noget på altanerne i foråret, eller om de skulle vente:

- Derfor har jeg naturligvis spurgt hos Østerbo - men da de ikke har fået informationer fra Byggeskadefonden, har vi ikke kunnet sige noget. I april lød det, som om renoveringen var lige på trapperne - men kort efter blev det annulleret. Nu ved vi så, at det ikke bliver i år, siger Paul Thomas Jepsen.

Har ikke trukket fugt

Problemet med vindspærrepladerne er, at de suger fugt. Derfor skal de pilles ned og skiftes ud. Ellers risikerer man, at de ødelægger hele facadekonstruktionen.

Tilbage i januar fortalte Østebos direktør, Søren Ahle Hansen, at facadeteglen hænger på en stålkonstruktion og den risikerer at ruste, hvis man ikke udskifter pladerne:

- Heldigvis har det vist sig, at vi ikke har den slags problemer på nuværende tidspunkt, siger Søren Ahle Hansen i dag.

For at få pladerne ned er det nødvendigt at afmontere altanerne på det 235 millioner kroner dyre byggeri, der havde entreprenørfirmaet Hansson & Knudsen A/S som totalentreprenør. I januar vurderede man, at renoveringen vil koste mellem 15 og 20 millioner kroner - en regning som Byggeskadefonden i første omgang hænger på. Byggeskadefonden er en slags forsikringsselskab for de almene boligforeningers nybyggerier.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Annonce