Annonce
Debat

JydskeVestkysten mener, at 1234 kvinder med udenlandsk baggrund er hverdagens helte

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gram.

Hvor fedt er det lige? På godt fire år er antallet af kvindelige voksenlærlinge med ikke-vestlig baggrund næsten firedoblet, så 1234 nu er i færd med en uddannelse mod 310 i 2017. Det skriver Avisen Danmark.

Først og fremmest skal man glæde sig på vegne af de mange kvinder, der med et svendebrev i lommen har kurs mod en fast tilknytning til arbejdsmarkedet samt den økonomisk og socialt trygge tilværelse, som en faglig uddannelse i Danmark lykkeligvis så nogenlunde er garanti for. Men også i forhold til samfundsøkonomi og integrationen er budskabet positivt.

Alt for få i Danmark vælger en praktisk uddannelse. Med al respekt for de teoretiske studier, hjælper de os ikke det fjerneste, hvis vi vil bygge et nyt hus, renovere det gamle, eller bilen er gået i stykker.

Annonce

Både i den enkelte danskers hverdag og hos vores industri har vi behov for mennesker, hvis viden rækker længere end til teorien, nemlig de faglærte, der kan kombinere forståelse af komplicerede problemstillinger med evnen til at løse udfordringerne helt konkret.

Både i den enkelte danskers hverdag og hos vores industri har vi behov for mennesker, hvis viden rækker længere end til teorien.

Vi mangler mennesker med disse kompetencer, når det vælter ind med kommende hel- eller halvstuderede på gymnasierne, mens søgningen til grunduddannelserne på fagskolerne er fortvivlende lille.

Hver af de 1234 kvindelige voksenlærlinge er med til at afhjælpe dette problem.

Samtidig er det en sejr for integrationen, når kvinder fra andre kulturer tager fat på en faglig uddannelse. På deres lærepladser erfarer de værdien af opkvalificering og selvstændighed. På den vis bliver de forhåbentlig også rollemodeller for de unge mænd fra andre kulturer, der beklageligvis ofte endnu ikke kan knække den kode, som giver adgang til det danske fællesskab.

Næsten intet er mere identitetsskabende end vores job. Fremover kan disse kvinder med stolthed berette, at de er klejnsmede, snedkere eller social- og sundhedshjælpere. Hvert af disse fag og mange flere er grundlaget for velfærd og velstand.

Derfor er hver af disse kvinder hverdagens helte. Måtte der komme flere til.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce