Annonce
Erhverv

Jyske Bank-topchef: Nu tager vi dette skridt, og så får vi travlt i de kommende måneder

- Vi kan ikke trylle det hele væk, siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, om de problemer, som banksektoren står med i disse år. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jyske Bank skruer op for de negative renter for at stoppe den negative spiral, der har ramt storbankens økonomi. Topchef Anders Dam råder kunderne til at placere formuen andre steder end på en bankkonto.
Annonce

Bankregnskab: Det er kun et halvt år siden, at Jyske Bank som den første i branchen indførte negative renter for de rigeste privatkunder. Tirsdag meddelte banken, at helt almindelige bankkunder fremover skal betale, hvis de har blot 250.000 kroner stående på en bankkonto.

Det kom frem, da Jyske Banks topchef Anders Dam fremlagde et 2019-regnskab, der levede op til forventningerne med et overskud på 2,4 milliarder kroner efter skat.

Men regnskabet bekræftede samtidig, at bankerne er under et massivt pres for at skaffe nye indtægtskilder i en tid, hvor renteniveauet er historisk lavt.

- Vi har øget udlånet med omkring 100 milliarder kroner på fem år. Men ikke desto mindre er vores nettorenteindtægter faldet med 650 millioner kroner, siger Anders Dam i et interview til avisen Danmark.

Du kan komme ud af det ved at øge dit forbrug. Du kan købe en bil, eller du kan hjælpe dine børn med et lån. Du kan også nedbringe din gæld eller øge dine investeringer. Der er masser af muligheder, hvis du vil undgå at betale negative renter.

Anders Dam, ordførende direktør, Jyske Bank

Annonce

Andre banker følger efter

Næsten alle banker fulgte hurtigt i hælene på Jyske Bank, der i august sidste år lancerede negative renter for de ganske få kunder, der havde en formue på over 7,5 millioner kroner.

Kort efter blev loftet sat ned til 750.000 kroner, men fra 1. maj vil et indlån på blot 250.000 kroner udløse krav om betaling af negative renter til banken.

Det forudsætter, at pengene står på en NemKonto, hvilket typisk er kundens lønkonto. Har man andre konti, skal man betale negative renter af hele beløbet. På indlånskonti til børn og for børneopsparinger er grænsen dog 100.000 kroner.

Annonce

Betaler til Nationalbanken

Jyske Bank ønsker ikke at oplyse antallet af kunder, der fremover skal betale negative renter, men de nye satser berører et samlet indlån på omkring 25 milliarder kroner. De negative renter begrundes med, at bankerne selv skal betale renter for at have deres indlånsoverskud opbevaret i Nationalbanken.

Kun den lille Merkur Bank har haft et tilsvarende loft på 250.000 kroner, mens de fleste øvrige banker er landet på en grænse på 750.000 kroner. De fleste banker opkræver 0,75 procent i rente af et indestående, der overstiger denne grænse.

Selv Danske Bank, der ellers har holdt sig fra negative renter, har meldt sig i koret med en ordning, der træder i kraft 1. juni. Herefter skal Danske Bank-kunder med en NemKonto betale negative renter af formuer på over 1,5 millioner kroner. Alle andre kunder møder loftet ved 750.000 kroner.

Tre nyheder fra Jyske Banks regnskab

  1. Bankens renteindtægter faldt sidste år med seks procent til 5,2 milliarder kroner. Til gengæld steg indtægterne på gebyrer (f.eks. ved omlægning af lån) og provisioner med 17 procent til 2,3 milliarder kroner.
  2. Overskuddet efter skat faldt fra 2,5 milliarder kroner til 2,4 milliarder kroner. I år ventes et yderligere fald med et overskud på 1,8-2,2 milliarder kroner.
  3. Mere end hver 10. medarbejder har forladt Jyske Bank på fem år. I 2015 var der 4021 ansatte i banken. I 2019 var tallet faldet til 3593.

Kilde: Jyske Banks årsrapport

Annonce

Overskud falder

Men den nye, lavere grænse på 250.000 kroner kan Jyske Bank være først til at indlede en ny proces hos bankerne, vurderer Sydbanks aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen.

- I og med at mange banker står med en stor regning fra indlån, så tror jeg, at der er flere, som vil følge i Jyske Banks fodspor og sænke grænsen, siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau.

Jyske Banks overskud, som ifølge Anders Dam er på et ”o.k. niveau”, er godt hjulpet af danskernes massive konverteringer af boliglån i 2019. Samtidig havde banken næsten ingen tab på udlån, men begge forhold vil næppe gentage sig i 2020.

Derfor forventer Anders Dam, at overskuddet i år falder til mellem 1,8 og 2,2 milliarder kroner. Det svarer til en forrentning af egenkapitalen i omegnen af blot seks procent - langt fra den gennemsnitlige årlige forrentning på 11,5 procent, der har været gældende for Jyske Bank siden 1997.

- Den udvikling kan jo ikke fortsætte. Hvad vil du gøre for at vende den?

- Vi går jo frem skridt for skridt og har planer på mange områder. Nu tager vi dette skridt, og så får vi travlt i de kommende måneder med at rådgive vores kunder om at undgå at blive ramt af negative renter. Så tager vi den derfra. Vi kan ikke trylle det hele væk, siger Anders Dam.

Jyske Bank ønsker ikke at oplyse antallet af kunder, der fremover skal betale negative renter, men de nye satser berører et samlet indlån på omkring 25 milliarder kroner. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Annonce

- Øg dit forbrug

Han peger på, at banken nu har opnået en vis erfaring med at tale med kunderne om negative renter. Udfordringen for kunderne er at finde en løsning til at opbevare formuen uden at risikere pengene ved at kaste sig ud i spekulation med værdipapirer.

- Har I produkter nok på hylden til de kunder, der gerne vil placere frie midler uden at løbe en stor risiko?

- Du kan komme ud af det ved at øge dit forbrug. Du kan købe en bil, eller du kan hjælpe dine børn med et lån. Du kan også nedbringe din gæld eller øge dine investeringer. Der er masser af muligheder, hvis du vil undgå at betale negative renter, siger Anders Dam.

Jyske Bank, der er landets tredje største bank efter Danske Bank og Nordea, oplyser at have en markedsandel herhjemme på 12 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce