Annonce
Vejle

Jytte Jensen: Svært at skulle fortælle mine børn om anken

"Det sværeste bliver at fortælle mine børn, at sagen nu er anket," sagde Jytte Jensen til Vejle Amts Folkeblad, da et flertal i Vejle Byråd onsdag valgte at anke afgørelsen fra Retten i Kolding. Foto: Yilmaz Polat
Modstandere af anke er beskæmmede over flertallets afgørelse i erstatningssagen - borgmester opfatter sagen som principiel.
Annonce

Vejle: "Det var ikke lige det, jeg havde regnet med. Det sværeste bliver at fortælle mine børn, at sagen nu er anket."

Sådan lød kommentaren fra Jytte Jensen umiddelbart efter, at et flertal på 19 ud af 31 medlemmer af Vejle Byråd havde stemt for anke.

Dermed bliver det op til Vestre Landsret at afgøre, om Vejle Kommune skal betale erstatning til den 53-årige kvinde, der blev misbrugt af sin far som barn.

Retten i Kolding besluttede 15. oktober, at Jytte Jensen skal have erstatning fra Vejle Kommune, fordi kommunen tilbage i 1980'erne ikke passede godt nok på hende og lillesøsteren.

Jytte Jensen, der i dag er førtidspensionist, har stadig mareridt om sin fars voldtægter. Og det er tydeligt, at hun er dybt berørt af byrådets afgørelse:

- Jeg havde håbet af få en afslutning. Ikke kun for min egen skyld. Sagen påvirker også mine børn, lød det.

Vi er mange, der er meget påvirkede af beslutningen. Jeg er super ked af det på demokratiets vegne. - Lone Myrhøj, gruppeformand for SF i Vejle Byråd
Annonce

Borgmester: Svært men rigtigt

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) er et af de 19 byrådsmedlemmer, der gik ind for at anke:

- Det var en række delelementer, der i sidste ende afgjorde, at jeg mener, vi er nødt til at anke. Ikke så meget risikoen for personlig erstatning. For mig var det mere, at sagen er principiel. Derfor valgte jeg at følge den rådgivning, vi har fået.

Har den rådgivning været god nok?

- Ja, det mener jeg. Man kan jo blive ved med at indhente udtalelser og spørge flere eksperter. Men på et tidspunkt skal man sige stop og træffe en beslutning. Det er det, jeg personligt har gjort. Det er en af de situationer, hvor man som folkevalgt er nødt til at vælge, selvom det ikke er sjovt, og selv om det har stor betydning for et enkelt menneske - i dette tilfælde Jytte Jensen.

Annonce

K vil have tjekket jura

Mens borgmesteren er tilfreds med den rådgivning, politikerne har fået, gør det modsatte sig gældende for den konservative viceborgmester, Dan Arnløv Jørgensen:

- Jeg vil have afprøvet den juridiske rådgivning, vi har fået i denne sag. Jeg vil også have en gennemgang af Vejle Kommunes forsikringer for at få undersøgt, hvor byrådets handleret og pligt indskrænkes som følge af policernes ordlyd, siger Dan Arnløv.

Her henviser han til, at kommunens forsikringsselskab i forbindelse med sagen har meddelt, at selskabet kun vil dække erstatningen til Jytte Jensen, hvis byrettens afgørelse ankes.

Kommunernes Landsforening har rådgivet politikerne til at anke - med henvisning til det principielle i sagen og risikoen for at påføre kommunen et tab i erstatningssagen.

Annonce

Modstandere: Sørgeligt

Det råd valgte Dan Arnløv at overhøre. Han kalder flertallets beslutning "sørgelig".

Det samme gør socialdemokraten Martin Sikær, der har været en af de markante fortalere for at acceptere byrettens dom:

- Det er en helt igennem trist dag for lokaldemokratiet, siger Martin Sikær, der er helt overbevist om, at politikerne naturligvis var i deres gode ret til at acceptere byretsdommen.

SF's gruppeformand Lone Myrhøj er klar til at sige "undskyld" på demokratiets vegne:

- Jeg synes også, sagen er principiel - men på den måde, at den handler om, hvad vi som politikere vægter. Tør vi gøre det rigtige? Og ingen kan være i tvivl om, at det rigtige her var ikke at anke. Det var vi heldigvis helt enige om i SF, siger Lone Myrhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce