Annonce
Erhverv

Kæmpe cannabisfabrik ventes færdig om et halvt år: Højteknologisk udstyr skal sikre ensartet vækst

Projektleder Claus Deichgraeber og administrerende direktør Anders Hummer fotograferet på taget af den 8000 kvadratmeter bygning på Dyrskuevej. Omkring udgangen af året forventer de, at produktionen af cannabisplanter er i gang. På længere sigt kan der bygges endnu flere kvadratmeter til fremstilling af medicinsk cannabis. Foto: Mette Mørk. Foto: Mette Mørk
Håndværkere er i fuld gang med at opføre den 8000 kvadratmeter store cannabisfabrik på Dyrskuevej. Den skal rumme virksomheden Canify og får plads til både administrative medarbejdere, produktion samt processering af cananbisblomster.

Give: Siden sidste år har maskiner og håndværkere været i gang med at opføre en fabrik på Dyrskuevej i Give, hvor der i fremtiden skal produceres medicinsk cannabis.

Byggeriet af de 8000 kvadratmeter, der kommer til at rumme administration, produktion og processering af både cannabisolie og planter, er gået ind i sin sidste fase. Godt nok graves der fortsat udenfor bygningen for at installere de rør, der skal sikre, at planterne får det helt korrekte miljø at vokse i, og de sidste tagplader mangler også at blive lagt, men ellers er bygningens yderskal stort set færdig.

- Der kommer ikke til at ske så meget mere rent visuelt herude. Når bygningen er lukket, begynder man lige så stille at kunne lave skillevægge, ventilationsanlæg, lægge gulve og sætte døre i. Så vil der pludselig være 20-30 håndværkere, der kommer til at arbejde koncentreret om den proces, fortæller Claus Deichgraeber, der er projektleder hos Canify A/S.

Annonce

Claus Deichgraeber og administrerende direktør Anders Hummer fortæller, at virksomheden i løbet af efteråret glider over i driftsfase, så de første testperioder og egentlig cannabisproduktion begynder omkring nytår.


Vi har valgt at bygge her, fordi vi her håber at kunne få en rigtig god relation til lokalsamfundet og kommunen.

Anders Hummer, administrerende direktør Canify


Farmaceutisk produktionsmiljø

Langt de fleste kvadratmeter indrettes som såkaldte væksthuse. Dem bliver der 10 af på hver 650 kvadratmeter. Det er her, tre til fire forskellige cannabisplanter skal vokse i en 100 procent farmaceutisk proces. Helt konkret betyder det, at væksten kan kontrolleres uafhængigt af vejret udenfor. I den forbindelse trækker Canify på den viden, virksomhedens hollandske ejere i form af holdingselskabet Canify Holding BV har.

- Vi bruger hollandsk teknologi i forhold til styringen af, hvordan planterne skal udvikle sig. I den proces bruger vi vandkølet led-belysning, og vi kan styre temperatur, fugt og hele det klima, der er derinde. I hvert vækstrum kommer der en hel masse borde, hvor planterne kommer til at stå på. Det bliver borde, der kan forskyde sig, og så kommer der til at gå små slanger ud til hver eneste plante, så vækstprocessen bliver optimeret, forklarer Claus Deichgraeber.

Det hyperkontrollerede miljø skal sikre, at man i sidste ende kan producere betydelige mængder planter og olie, der har præcis de samme karakteristika, hvilket er et krav om, hvis det skal godkendes som et medicinsk produkt.

- Jeg er selv uddannet brygmester, og indenfor bryggeri skal du producere millioner af øl, som skal smage ens, så det minder lidt om den her, hvor vi også skal styre en biologiske proces. Her har vi 5000 blomster, som skal være fuldstændig identiske, siger Anders Hummer.

- Der findes endnu ikke så meget erfaring med cannabisdyrkning i Europa, men der er rigtig meget drivhusvækst og gartnerierfaring - både i Danmark men i særdeleshed også i Holland. Derfor drager vi fordel af den viden, vi har i firmaet, fordi folkene bag bygger væksthuse i mange dele af verden, siger Claus Deichgraeber.

Sikkerheden omkring det, der i øjeblikket er en byggeplads, men som senere på året bliver til fabrikation af medicinsk cannabis, er sikret af både hegn og overvågningsudstyr. Desuden installeres der et decideret sikringsskab til de færdige produkter, som kun én person får adgang til. Foto: Mette Mørk
Annonce

Mulighed for udvidelse

Canify har på nuværende tidspunkt omkring 20 medarbejdere. De er lige nu placeret på kontorer i Vejle og København samt procesafdeling i Holland og salgsafdeling i Tyskland, hvor en stor del af produktionen skal eksporteres til. Når byggeriet på Dyrskuevej står færdigt, rykker medarbejderne fra Vejle til Give, og der skal ansættes flere medarbejdere med baggrund indenfor laboratorieteknik, kemi, biokemi og farmaci.

- Vi har valgt at bygge her, fordi vi her håber at kunne få en rigtig god relation til lokalsamfundet og kommunen. Der er også nem adgang til Billund Lufthavn, det, der findes af life-science i Jylland, er faktisk centreret omkring Vejle. Derfor giver det mening at bygge videre på den spinkle life-science kultur, der er i Jylland omkring det område her, siger Anders Hummer, der kun har ros overs for samarbejdet med Vejle Kommune.

- Vi har haft en forbilledlig relation til Vejle Kommune. Det har været helt utroligt i forhold til kommunikationen med brandmyndigheder samt indhentelse af byggetilladelser og miljøgodkendelser. Vi har virkelig mærket en kommune, der siger: ”Vi vil også gerne det her”.

Direktøren håber, at virksomheden kan etablere et godt samarbejde med lokalområdet. Blandt andet forventer han, at kantinen skal fungere som mødested for læger, uddannelsesinstitutioner, fagskoler, sygehuse og andre aktører.

Viser cannabisproduktionen at rumme det potentiale, som folkene bag Canify håber, er der på sigt mulighed for, at der kan etableres endnu flere væksthuse på den 42.000 kvadratmeter store grund i Give.

¨- Vi har valgt at bygge her, fordi vi her håber at kunne få en rigtig god relation til lokalsamfundet og kommunen. Der er også nem adgang til Billund Lufthavn, det, der findes af life-science i Jylland, er faktisk centreret omkring Vejle, fortæller administrerende direktør Anders Hummer. Foto: Mette Mørk
Administrerende direktør Anders Hummer. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112 For abonnenter

44-årig mand tiltalt i grov sag om voldtægt af børn under 12 år

Alarm 112

Nej, den flinke mand var ikke fra politiet: Nyt forsøg på at narre penge fra folk

Annonce