Annonce
Erhverv

Kæmpe kovending: Først skulle Vejles største bilhus sælges - nu kommer det til ny ære og værdighed

Når den nye bilforretning er ombygget, vil der blive solgt tre bilmærker fra det 9000 kvadratmeter store bilhus på Bugattivej. Mange vejlensere vil kunne huske, at huset i sin tid blev opført af Toyota-forhandler Svenn Haargaard. PR-illustration
Det nyrenoverede bilhus på Bugattivej kommer som hidtil også til at rumme Autocentralens administration. Bilkoncernen beholder bygningerne på Andkærvej.
Annonce

Vejle: Netop som Autocentralen var på vej til at køre ud af Vejle, er koncernen kommet styrket tilbage med sin bilforretning.

Det sker, efter at Autocentralen - der foruden Vejle har bilforretninger i Kolding, Horsens, Haderslev, Vejen og Esbjerg - har opkøbt Volkswagen og Skoda på Andkærvej.

Ud over bilmærkerne VW og Skoda får Autocentralen også forhandlingen af bilmærket Seat. Samtidig med overtagelsen af bilforretningen på Andkærvej flyttes bilforretningen til Bugattivej - til Vejle største bilhus, som ellers var annonceret til salg for hele 38,5 millioner kroner.

Ejendommen har et grundareal på 17.800 kvadratmeter, og bilhuset blev opført i 1989 og 1992 af Toyota-forhandler Svenn Haargaard.

VW og Skoda flytter dog først ind, efter at huset på 9000 kvadratmeter er blevet moderniseret for 12 millioner kroner.

- Det var allerhelst det, vi ville have gjort fra begyndelsen. Men det var ikke muligt i efteråret, hvor vi derfor meldte ud, at vi lukkede i Vejle, siger Morten Bøhm, vicekoncerndirektør i Autocentralen.

Dengang valgte Autocentralen i stedet at gå i gang med at bygge et splinternyt bilhus i Horsens til godt 40 millioner kroner. Dette byggeri fortsætter ufortrødent.

Farvel til en bilforretning med 93 år på bagen

Når Autocentralen A/S overtager forhandlingen af VW og Skoda i Vejle, betyder det samtidig farvel til en bilforretning med 93 år på bagen.

  • Bilforretningen Peter Nielsen åbnede i Sønderbrogade tilbage i 1927. Her blev der solgt forskellige bilmærker og brugte biler, og i 1951 fik man forhandlingen af bilmærket Volkswagen.
  • I begyndelsen af 1960'erne byggede Peter Nielsen et nyt bilhus på Damhaven, nemlig i de bygninger som senere rummede Primo Tæpper og Garant - og som i dag rummer Røde Kors Vejle.
  • I 1969 blev bilforretningen overtaget af Peter Nielsens svigersøn, den 30-årige C. Stounberg.
  • I 70'erne begyndte C. Stounberg foruden Volkswagen også at handle med bilmærket Audi. Det betød, at der på det tidspunkt var to forhandlere af Volkswagen og Audi, nemlig bilforretningen A/S Peter Nielsen på Damhaven og bilforretningen Otte Larsen på Horsensvej.
  • I 1980 købte A/S Peter Nielsen Otte Larsens bilforretning og blev eneforhandler af Volkswagen og Audi i Vejle.
  • I 1990 byggede A/S Peter Nielsen bilforretningen på Andkærvej, og tre generationer var med til rejsegildet. Bilforretningen blev indviet 9. april samme år.
  • I 2004 blev bilforretningen overtaget af Skandinavisk Motor Company, og A/S Peter Nielsen blev omdøbt til SMC Biler. Skandinavisk Motor Company havde dengang 13 bilforretninger rundt om i landet. Året forinden var forhandlingen af Audi stoppet.
  • I 2015 kom bilforretningen igen på private hænder. Det skete, da bilforretningens nuværende ejer, Karsten Christensen, overtog firmaet.
  • I 2020 har Karsten Christensen solgt forretningen i Vejle til Autocentralen.
Annonce

Overtager medarbejderne

Med købet overtager Autocentralen også medarbejderne hos Volkswagen og Skoda på Andkærvej.

- Det drejer sig om 38 medarbejdere. Overtagelsen finder sted per 1. januar, og så må vi se, om vi skal bruge flere medarbejdere, siger Morten Bøhm.

Med opkøbet undgår Autocentralen også en række andre udvidelser og investeringer, idet huset på Bugattivej kommer til at rumme bilkoncernens administration, håndtering af varebiler til storkunder og folie- og opbygningscenter.

Annonce

Tilfredsstillende regnskab

Autocentralen har netop afsluttet sit regnskab for 2019 med samlet overskud på 29,1 millioner kroner før skat. Det blev et tilfredsstillende resultat i bildivisionen på 18,6 millioner kroner før skat. Resultatet er efter de negative påvirkninger af nedlukning af to butikker, hvoraf den ene i Vejle nu genopstår i en version 2.0.

Autocentralen Ejendomme gav et overskud 10,5 millioner kroner før skat. - Vores forventning til 2020 for hele koncernen er et lille positivt resultat, hvor Covid-19 har sat sine spor, siger Morten Bøhm.

Han tilføjer, at der i koncernens syv bilforretninger håndteres et salg på cirka 12.000 biler årligt.

- Når overtagelsen af Vejle er gennemført, vil der være omkring 400 ansatte, hvoraf de 50 bliver i Vejle, siger Morten Bøhm.

I første omgang beholder bilkoncernen i øvrigt Volkswagens nuværende domicil på Andkærvej.

VW-forretningen på Andkærvej har skiftet ejer flere gange. Men historien går tilbage til 1927. I 2004 blev bilforretningen overtaget af Skandinavisk Motor Company. Arkivfoto: Jesper Werge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce