Annonce
Erhverv

Kæmpe nedgang for hotellerne i Vejle: Mistede 165.000 overnatninger i 2020

Erhvervs- og turismechef Morten Damgaard, Vejle Kommune, kan se tilbage på et træls år for overnatningsbranchen i Vejle Kommune. Arkivfoto: Benny F. Nielsen.
Covid-19-restriktionerne blev dyre for Vejles hoteller, der mistede 165.000 overnatninger i 2020. Det er et fald på henholdsvis 45 og 75 procent i antallet af danske og udenlandske overnatninger i forhold til rekordåret 2019.

Vejle: De to første måneder af 2020 bød på vækst for overnatningsbranchen i Vejle Kommune, men herefter ændrede situationen sig markant, da Danmark lukkede ned med nationale restriktioner. Restriktioner, der stadig påvirker branchen dybt. Og covid-19 har blandt andet ramt hotellerne hårdt.

Netop offentliggjorte tal viser et fald i antallet af hotelovernatninger i Vejle Kommune på 165.000 fra rekordåret i 2019 - svarende til 45 procent. De udenlandske overnatninger faldt med næsten 75 procent.

Annonce

Rekordår

2019 var ellers et rekordår for turismen i Vejle Kommune. 763.000 gæster overnattede på hoteller, campingpladser, i feriehuse, vandrehjem eller på lystbådehavnene i kommunen. En tendens, der fortsatte, indtil corona-hammeren ramte.

Nu er tallene for hele 2020 gjort op, og resultatet for Vejle blev et overnatningstal på 538.000 - et fald på godt 30 procent. Andelen af danske turister er faldet 14 procent, mens tilsvarende er 61 procent for internationale turister. De tilsvarende tal for turismen på landsplan tegnede det samme negative billede. Samlet faldt turismen med 20 procent i hele landet, mens nedgangen i antallet af danske og internationale turister endte på henholdsvis fem procent og 44 procent.

Konferencegæsterne er væk

  • Vejle har i en årrække levet godt af konferencegæster, og konferencehotellerne er med nedlukningen da også hårdest ramt. 
  • Antallet af konferenceovernatninger på hotellerne faldt i 2020 fra 115.000 til 44.000. Et fald på godt 62 procent.

- Historien i løbet af 2020 er gået meget på, at de store fald i turismen er koncentreret til de større byer og især København. Ud fra den betragtning kan man nu medtage Vejle i kredsen af større byer. Og dermed også i kredsen af destinationer, der har særlig meget brug for hjælp til at komme tilbage på fode efter denne verdensomspændende pandemi, siger Morten Damgaard, erhvervs- og turismechef i Vejle Kommune, i en pressemeddelelse.

Annonce

Udenlandske børnefamilier

Når udviklingen har været særlig hård ved Vejle, skyldes det sammensætningen af turismen i kommunen. To store grupper dominerer billedet: Konferencegæster og internationale børnefamilier.

Konferencemarkedet har været meget hårdt ramt af forsamlingsrestriktionerne, og børnefamilieturismen med udgangspunkt i området omkring Legoland har været ramt af rejserestriktioner.

Så selvom antallet af danske turister i både juli - hvor der isoleret set var en vækst på 30 procent i forhold til samme måned året før - og august satte rekord, var det langt fra nok til at opveje tabet af de mange gæster fra lande som Sverige, Norge, Holland og England.

- Vi lykkedes rigtig godt med at lave nogle kampagner, der skulle tiltrække danskere til Vejle i sommermånederne. Det betød rekordtal på museer og i vores natur hen over sommeren. Det skal vi bygge videre på. Vi har et potentiale i vores kultur- og naturoplevelser, som vi kan udfolde endnu mere, siger Morten Damgaard.

Han tilføjer, at Vejle - med Legoland i nabokommunen Billund - er blevet en international destination.

-  Derfor kan vi godt blive lidt skræmte over, at forventningen lige nu er, at vi formentlig først i 2023 er tilbage på 2019-niveau. Det kommer til at kræve en solid fælles markedsføringsindsats at vende hurtigere tilbage, mener erhvervs- og turismechefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce