Annonce
Livsstil

Kæmpe renovering i gang: 600 slidte lejligheder sættes i stand

Sådan kommer Møllevangens nye vinduer til at se ud. Todelte vinduer, som er nemme at komme til, når de skal pudses. De oprindelige vinduer i boligafdelingen var også todelte, men blev udskiftet i 1977. Foto: Martin Ravn
Annonce
Vejle - Det er en stolt afdelingsformand, der viser rundt i AAB's boligafdeling 17 "Møllevangen" på Søndermarken.

Kim Andersen har haft sin færden i Møllevangen hele sit liv, og han har siddet i bestyrelsen siden 1999.

Han holder tydeligvis meget af sit kvarter, roser udsigten ud over byen og de fine grønne områder mellem blokkene.

Men samtidig er han ikke bleg for at indrømme, at en renovering er tiltrængt.

Vinduerne er fra 1977 og så utætte, at man kan fodre fugle uden at åbne dem, som Kim Andersen siger med et glimt i øjet.

Stort set alle badeværelser i lejlighederne er tilbage fra, da boligkvarteret blevet bygget i årene 1950 til 1958. Det samme gælder alle dørene i boligerne.
Annonce

En lang proces

Og dette er netop noget af det, der bliver lavet om på, når renoveringen af Møllevangen går i gang.

De første beboere genhuses allerede fra næste uge - enten i de 20 pavilloner, der er opstillet til lejligheden på Pedersholms Allé eller i de cirka 30 lejligheder, der står tomme til formålet.

- Jeg glæder mig mest af alt, til vi er færdige, siger Kim Andersen, der har været afdelingsformand i halvandet år.

Han ved om nogen, hvor lang processen har været.

Renoveringsplanerne blev for alvor konkrete i 2012, da en syvpunktsplan blev vedtaget, men de indledende snakke startede helt tilbage i 2003, da faldstammerne i lejlighederne viste tydelige tegn på forældelse.

Det er ikke blevet bedre siden, erkender Kim Andersen, men det gav mening at samle de mange forbedringer, som beboerne ytrede ønsker om, til ét stort projekt.

Det nye Møllevangen

AAB's afdeling 17, Møllevangen, er boligforeningens største afdeling med 619 familieboliger og 74 tagværelser.

Boligblokkene blev bygget mellem 1950 og 1958 og er senest blevet renoveret i 1997.

Det nye renoveringsprojekt kommer til at strække sig frem til 2019 og beløber sig til 420 millioner kroner.

Har skal alle lejligheder blandt andet have nye badeværelser, vinduer, indvendige døre og entrédøre med dørtelefon.

80 lejligheder ændrer størrelse fra et- og toværelseslejligheder til nye et-, to-, tre- og fireværelseslejligheder. Det sker ved hjælp af både lejlighedssammenlægning og ændringer af lejligheders indretninger.

Annonce

Flere familier, tak

Når den renoverede udgave af Møllevangen står klar - forhåbentligt i 2019 - vil lejlighederne alle have fået nye badeværelser, nye døre og vinduer, nye entrédøre med videoovervågede dørtelefoner, ventilation med varmegenanvending i alle rum og nye radiatorer.

Uden for boligerne vil renoveringen også være synlig. Der kommer nye, overdækkede indgangspartier, flere parkeringspladser, nye legepladser, cykel- og knallertopbevaring i terrænet i stedet for i kælderen som nu og et nyt fælleshus med to selskabslokaler og et køkken.

Mange af lejlighederne i Møllevangen vil også blive ændret radikalt. Alle 74 tagværelser inddrages og laves blandt andet til 19 tagboliger; nogle slås sammen med lejlighederne nedenunder og bliver til otte nye to-plansboliger.

I blandt andet den gamle børnehave, som er placeret midt i Møllevangen, laves der nye tilgængelige tre- og fireværelseslejligheder med endnu større badeværelser og elevator.

76 af stuelejlighederne får etableret egen have, og endelig kommer der nyt tag på 22 af blokkene.
- Vi kan sagtens leje vores etværelseslejligheder ud, som det er nu, men vi vil gerne tiltrække flere børnefamilier, giver Glenn Nutkins, der er inspektør i afdeling 17, som forklaring på, hvorfor den stor del af de mindste boliger bliver slået sammen til større lejligheder.
Annonce

Alt for beboerne

"Nu laver I det ordentligt, ikke også Kim," råber en beboer til Kim Andersen, mens han viser rundt i Møllevangen.

Der har været en del bekymringer blandt især de ældre beboere i afdelingen. Nogle har valgt helt at flytte, men mange holder fast i håbet om, at resultatet bliver så godt, at det har været besværet værd.

- Vi vil gøre alt for at holde på vores beboere, forsikrer Kim Andersen.

Derfor er der blevet holdt adskillige orienteringsmøder, der har været åbent hus i entreprenørens hovedkvarter midt i afdelingen, der er genhusningskontor, hvor alle spørgsmål bliver forsøgt besvaret og beboerne i hver lejlighed er taget med på råd i forhold til, hvilke fliser de eksempelvis vil have på deres nye badeværelser.

De. der bor i en lejlighed, som bliver radikalt ændret, er blevet tilbudt permanent genhusning i noget andet og prissvarende, hvis de ikke ønsker ændringen og den medførende huslejestigning.

- Vi kan selvfølgelig ikke trylle, men vi kommer tæt på engang imellem, smiler Glenn Nutkins og konstaterer, at der er rigtig mange hensyn, der skal tages i en proces som denne.
Annonce

På landkortet

Den 8. september klokken 15.30 kommer Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard og tager første spadestik til det 420 millioner kroner dyre renoveringsprojekt.

Det bliver det formelle startskud til det omfattende projekt, som formand Kim Andersen sammen med den øvrige del af bestyrelsen har lagt adskillige frivillige timer i.

Formandens ambition er at få Møllevangen sat på verdenskortet, fortæller Kim Andersen. Derfor glæder han sig også til et helt nyt Møllevangen-skilt, som skal sættes op ud til Koldingvej inden næste uge.

Afdelingsformanden ved, at projektet bliver imødeset med stor bekymring af mange af beboerne. Ikke mindst besværet med at blive genhuset.

- Men jeg håber, at folk tager det som en ferie og i stedet vil glæde sig til at komme tilbage til deres nyrenoverede lejlighed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce