Annonce
Kultur

Folkebladet går til søs: Kæmpe tømmerflåde sejler rundt i fjorden - vil du med?

Folkebladets vuggende redaktion er klar til at sejle ud på vandet for at fange historier fra fjorden og havnen. Har du et tip til redaktionen, så kontakt journalist Palle Søderberg på paso@vafo.dk eller journalist Michelle Madsen på michm@vafo.dk. Foto: Mette Mørk
Vejle Amts Folkeblad vil over de kommende måneder sætte fokus på Vejle Fjord. Via en hjemmebygget tømmerflåde besøger vi mennesker, virksomheder og steder langs fjorden.

Vejle: - Man kan godt se, at landkrabberne er kommet til havnen.

Bemærkningen falder fra havnefoged ved Vejle Lystbådehavn, Jimmy Frisk, da han ser tømmerflåden spændt fast på ladet af lastbilen. Den er 3,6 meter i bredden og 5,4 meter i længden - på størrelse med et teenageværelse. Rækværket rundt om platform rager en meter op. Den vejer cirka et halvt ton.

Tømmerflåden bliver motoren til Vejle Amts Folkeblads nye artikelserie om Vejle Fjord. Mange vejlensere har et forhold til fjorden, og Vejle Fjord er ofte også det første billede, som popper op i folks hoveder, når Vejle nævnes.

Her på avisen er vi overbeviste om, at fjorden ikke blot danner ramme for pæne billeder, den gemmer også på massevis af gode historier.

Over de næste måneder fortæller vi om livet omkring Vejle Fjord gennem virksomheder og mennesker, der har en tilknytning til den. Vi håber, I læsere vil være med på rejsen.

Tømmerflåden er bygget af elever på tømreruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole. Eleverne havde aldrig bygget en flåde før, men de var alligevel friske på opgaven. Flåden er hverken udstyret med motor eller ror. Den hviler på tolv styk 200 liter fodertønder, som med sine 2400 kilos opdrift skal holde flåden flydende.

Flåden døbes

Torsdag klokken 9 døber vi tømmerflåden på Vejle Lystbådehavn på Stævnen 53.

Ceremonien finder sted ved bro 1.

Navnet er udvalgt blandt de bud, som læsere har foreslået.

Til dåben vil vi servere lidt bobler og godt til ganen til de første besøgende - vel at mærke så længe lager haves.

Herefter sejler flåden ud på sin jomfrurejse.

Hvordan kommer vi rundt?

Klokken er lidt over 7.30, da tre ansatte fra Universal Transport ankommer til Vejle Havn med flåden.

Universal Transport har velvilligt stillet både biler og mandskab til opgaven. Selvom chauffør Carsten Kristensen har løftet mange ting i sin tid i branchen, har han aldrig prøvet at flytte og søsætte en tømmerflåde, indrømmer han.

- Det har været en speciel opgave og vi skulle lige finde ud af, hvordan vi greb den an, men det er altid sjovt at prøve noget nyt, siger han.

Der spores nevøse miner, da kranen trækker i stropperne rundt om flåden. Den hives op fra ladet, og pludseligt dingler den i luften. Derefter føres den med en rolig hånd ned i bassinet nær Fjordenhus. Ronni Danielsen og Carsten Kristensen fra Universal Transport hopper op på dækket, mens den stadig holdes af kranen få centimeter over vandet.

De fører kranarmen helt ned, så stropperne bliver slappe. Nu skal den stå sin store prøve.

- Den flyder, lyder det, og en sporadisk jubellatter bryder ud.

Den er god nok. Flåden holder sig oven vande.

Imellemtiden har Per Nymark fra Vejle Lysbådehavn hentet en lille motorbåd. Den sejler hen han til flåden, hvor han fastgøre den flydende platform til sin båd. Og indrømmet. Flådens eneste svage punkt er, at den ikke selv kan fragte sig rundt, men skal trækkes for at komme rundt i fjorden. Til gengæld er den udstyret med et bordbænkesæt, som også er bygget af eleverne på Syddansk Erhvervsskole.

Annonce

En gammel drøm

Det er journalist Palle Søderberg, som i mange år har drømt om at bygge en tømmerflåde og sejle ud for at skrible historier om søens folk. Til hvert idémøde de seneste år har han præsenteret sin idé, som hver gang er blevet skudt ned eller udskudt til "et senere tidspunkt".

Men nu er tømmerflåden altså en realitet. Flåden holder som udgangspunkt til i Vejle Lysbådehavn lige over for Remuladen.

Vi vil mægtig gerne tage jer læsere med ud på tur.

Har du en personlig tilknytning til et bestemt sted i Vejle Fjord - indenfor Vejle Kommune -, som du har lyst til at vise os? Eller kunne du godt tænke dig, flåden drev til dig, så skriv til Michelle Madsen michm@vafo.dk eller Palle Søderberg paso@vafo.dk.

Tømrer-elever har lavet tømmerflåden

Vejle: Det er elever på Syddansk Erhvervsskoles EUX tømrer-uddannelse, der har bygget tømmerflåden for Vejle Amts Folkeblad.

Eleverne fik opgaven som den første opgave i deres skolepraktik.

- Den første uge efter sommerferien går som regel med at udføre praktiske opgaver eller bygge ting som værktøjskasser og andre mindre projekter. Det er første gang, vi har prøvet at lave en tømmerflåde, fortæller overlærer på SDE’s tømrerlinje, Kurt Skov, der sammen med faglærer Kasper Esager har stået for udregningen af, hvor meget opdrift der skal til for at undgå, at avisens tømmerflåde ender på bunden af Vejle Fjord.

- Vi har brugt 12 fodertønder af 200 liter til at holde flåden flydende. Det giver os 2400 kilo opdrift. Selve flåden vejer 500 kilo, så der er i hvert fald mulighed for at have 10-12 personer ombord, fortæller Kurt Skov, der tilføjer, at flåden er fremstillet af ubehandlet træ for at afsætte det mindst mulige miljømæssige fodaftryk i fjorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce