Annonce
Danmark

Kæmpe tun på 276 kilo fanget i rødspættegarn: - Et mirakel at vi fik den op

- Det var et mirakel, at vi fik den op. Vi var heldige med, at det var fint vejr. Vi fik en snor om halen på den, og så brugte vi en kran, vi har på dækket, siger Kenneth Nielsen, 52-årig fiskeskipper fra Thorsminde. Privatfoto
Fiskeskipper Kenneth Nielsen har fanget en blåfinnet tun, der blev købt af Hvide Sande-virksomheden Edgar Madsen A/S for en pris på knap 32.000 kroner.

Thorsminde/Hvide Sande: - Det er den første tun, jeg har fanget - men forhåbentlig ikke den sidste. Det var en sjov oplevelse.

Fiskeskipper Kenneth Nielsen havde svært ved at tro det, da han og besætningen på L353 Biscayen tirsdag opdagede en usædvanlig stor bifangst, da der blev fisket efter rødspætter på Store Fiskebanke i norsk farvand 110 sømil nordvest for Thorsminde:

- Jeg ved sgu ikke, hvad jeg tænkte. Det var ikke helt lyst ... måske det var et marsvin, siger Kenneth Nielsen.

Annonce

Det viste sig, at der var tale om en blåfinnet tun på 276 kilo - i det, som Kenneth Nielsen beskriver som 'et lille rødspættegarn':

- Det var et mirakel, at vi fik den op. Vi var heldige med, at det var fint vejr. Vi fik en snor om halen på den, og så brugte vi en kran, vi har på dækket, tilføjer den 52-årige fiskeskipper fra Thorsminde.

Det var planlagt, at L353 Biscayen skulle blive på havet til torsdag, men planen blev ændret for at kunne sælge den store tun så frisk som muligt.


Det er da en god, ekstrabonus, for det er lidt sløjt med rødspættefiskeriet for tiden.

Kenneth Nielsen, fiskeskipper


Skibet var i havn klokken kvart i fire onsdag morgen, og da det lysnede, blev den overraskende bifangst solgt til en kilopris på 116,40 kroner - og dermed et hammerslag på 31.777,20 kroner på fiskeauktionen i Thorsminde:

- Det er da en god, ekstrabonus, for det er lidt sløjt med rødspættefiskeriet for tiden, siger Kenneth Nielsen.

På danske tallerkener

Den blåfinnede tun blev købt af Edgar Madsen Fiskeeksport og Filetfabrik A/S i Hvide Sande. Her fortæller indehaveren af virksomheden, Helga Madsen, at der blev budt på vegne af Havnens Fiskehus i Aarhus:

- Vi snakkede sammen klokken halv syv i morges, og kort tid før, auktionen startede klokken syv, fik vi at vide, at de gerne ville købe, siger Helga Madsen.

Hun betegner fangsten af den 276 kilo tunge tun som 'virkelig usædvanlig':

- Vi synes, det er fantastisk - og sjovt at være med til. Og så er det da dejligt, at den bliver spist herhjemme.

En glad og stolt besætning på L353 Biscayen. Privatfoto

Ifølge Helga Madsen skal det blåfinnede pragteksemplar blandt andet skæres til bøffer, som finder vej til egen kølemontre hos Havnens Fiskehus og til restauranter i Aarhus-området.

Edgar Madsen Fiskeeksport og Filetfabrik sørger nu for, at tunen når frem til Fiskerivej 6 i den østjyske storby, hvor fiskeglade kunder kan sikre sig lidt lækkerier til fredagsmenuen.

Helga Madsen tilføjer, at Hvide Sande-firmaet efter auktionen blev ringet op af en kunde, der ville høre, om tunfisken var solgt.

Annonce

Også god til sushi

Torsdag aften sejler L353 Biscayen atter ud fra havnen i Thorsminde - med kurs mod fangster, der holder sig inden for gældende kvoter:

- Der er en bifangstkvote, men vi må ikke fiske direkte efter tun, siger Kenneth Nielsen, der sikrede sig grønt lys fra Fiskerikontrollen, inden han tog den store tun med i havn.

Ifølge hjemmesiden fiskepleje.dk er den blåfinnede tun en af verdens mest eftertragtede fisk. Efter mere end 50 års fravær er den største rovfisk, man kan møde i danske farvande, tilbage, hvilket fiskeskipperen fra Thorsminde også bekræfter:

- De bliver mere og mere hyppige. Der er ved at være mange i Nordsøen og i Skagerrak, siger Kenneth Nielsen, der inden længe skal have sit skib til eftersyn på Vestværftet i Hvide Sande.

På fiskepleje.dk bliver det fortalt, at den blåfinnede tun er en dyr men yndet spise - blandt andet også til sushi.

Obs: I den første version af denne artikel skrev vi, at tunen vejede 273 kilo. Den vejer rettelig 276 kilo.


Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Annonce