Annonce
GIVE

Kæmpe vindmøller klos op ad kommunegrænsen: Vejle-politikere siger nej tak

Ikast-Brande Kommune påtænker at give lov til opstilling af tre vindmøller i Blåhøj Øst i området omkring Buelundvej i Rævlinge Mose. Den plan er de to lokale politikere Gerda Jørgensen og Karl Erik Lund ikke vilde med. De foreslår i stedet at lave området til naturpark. Foto: Jim Hoff
Gerda Jørgensen (V) og Karl Erik Lund (DF) opponerer kraftigt imod de nye vindmølleplaner øst for Blåhøj. Man bør i stedet satse på at udvikle de kulstofrige lavbundsjorde til en naturpark i stil med Lille Vildmose, mener de.
Annonce

Give: Ikast-Brande Kommune har modtaget en ansøgning om tilladelse til opstilling af tre vindmøller på et areal omkring to kilometer øst for Blåhøj. Det er Eurowind og Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, der vil opstille de tre vindmøller med en totalhøjde på op til 167,5 meter lige på grænsen til Vejle Kommune.

De nærmeste større bysamfund er Blåhøj, Brande og Give, som ligger henholdsvis cirka to kilometer vest, cirka syv kilometer nordvest og cirka ni kilometer sydøst for lokalplanområdet.

Derudover vil mindre landsbysamfund som Vorslunde, Øgelund og Hedegård også ligge indenfor vindmøllernes 'belastningsområde'.

Projektet har skabt stort røre og utryghed i de berørte områder, hvor flere beboere og lokalpolitikere har været på barrikaderne.

Modstanderne mod Blåhøj Øst-projektet får nu medhold fra to medlemmer af Vejle Byråd, Gerda Jørgensen (V) og Karl Erik Lund (DF), der begge bor på Give-egnen.

- Området øst for Blåhøj er helt unikt i naturmæssig forstand. Området er for det første kendetegnet ved smuk uberørt natur med et rigt plante- og dyreliv med eksempelvis otte ynglende tranepar. Dernæst er området med de mange moser som eksempelvis Rævlinge Mose helt unikt, fordi det indeholder en masse kulstofrigt landbrugsjord, og den jordtype er kendetegnet ved sin fantastiske evne til at binde CO2 - og er dermed godt for miljøet og vigtig i forhold til at nå de klimamål, som Danmark har sat sig, fortæller Karl Erik Lund og Gerda Jørgensen.

Annonce

Flertal i Vejle Byråd

De mener derfor ikke, at området bør belastes med vindmøller. De to lokalpolitikere foreslår derimod, at man overvejer at udlægge området som fredet naturpark i stil med Lille Vildmose.

- Hvis vi slår relevante jorddele i Ikast-Brande Kommune sammen med jorden i Vejle Kommune i sådan et projekt, vil moseområderne i Karstoft Ådal på 600 hektar sammenlagt årligt kunne binde 35.000 tons CO2. Det er jo helt unikt, og samtidig vil sådan et område kunne tilbyde folk en flot naturoplevelse i uberørt natur. Den model vil vi gerne slå et slag for, siger Karl Erik Lund (DF), der er formand for natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune.

Hans kollega Gerda Jørgensen (V) er formand i teknisk udvalg i Vejle Kommune, og hun kan berette om et flertal i Vejle Byråd mod vindmølleprojektet i Blåhøj Øst.


Lige i det her tilfælde svarer det efter min mening til, at man pludselig sætter vindmøller op midt i området ved Syvårssøerne. Og det er der vist ingen, der synes ville være en god idé.

Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget Vejle Kommune


- Nu er det jo en beslutning, som Ikast-Brande Kommune skal tage, men vi er i dialog med vores byrådskolleger, som godt ved, vi som nabokommune ikke er begejstrede for det nye vindmølleprojekt, og at vi hellere ser området lagt ud til naturpark. Flere af vores byrådskolleger har været ude og se området og er enige i, at det er et forkert område at placere vindmøller i. Rent politisk går vi i disse dage og ser på, hvordan vi skal komme videre med vores indsigelser og i hvilken form, fortæller Gerda Jørgensen.

Vejle Kommune har mulighed for at lancere en såkaldt standsningsret, hvor det så er domstolene, der skal afgøre sagen.

Den mulighed er dog ikke på bordet endnu.

Annonce

Høringsperiode slutter 21. april

Som udgangspunkt har Gerda Jørgensen og Karl Erik Lund intet mod vindmøller som alternative energikilder, bare de placeret rigtigt.

- Lige i det her tilfælde svarer det efter min mening til, at man pludselig sætter vindmøller op midt i området ved Syvårssøerne. Og det er der vist ingen, der synes ville være en god idé. Lad os nu skabe et unikt naturområde i samarbejde med lodsejerne, hvor der i området kan etableres stier, så folk kan komme rundt og nyde det smukke område uden at skulle gå og høre på susen fra de store vindmøller.

- Mon ikke der kan findes andre områder til de her vindmøller? lyder det retorisk fra Karl Erik Lund.

Ikast-Brande Kommune har sat en skæringsdato for høringsperioden, der går frem til den 21. april. Her skal byrådsmedlemmerne i Vejle Kommune finde frem til, hvordan de rent politisk kan påvirke nabokommunen i vest til at træffe det, Gerda Jørgensen og Karl Erik Lund kalder en mere naturvenlig og miljørigtig beslutning.

https://modules.wearehearken.com/vejle-amts-folkeblad/embed/5231.j
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Undrer du dig også: Gågade genåbner med ensretning - men mærker er forsvundet

Billund For abonnenter

Leder i Eventyrhuset: Vi fik besked klokken 10.40. Klokken 12 var institutionen tømt for børn

Billund

Privat børnehave er lukket ned: Den britiske variant af covid-19 er konstateret i både Grindsted og Billund

Kultur

Trods mulighed for genåbning: Givskud Zoo satser fortsat først på sæsonåbning om en måned

Vejle Boldklub For abonnenter

Sat på spidsen: Venter der VB en ny nedtur eller en ny superligasæson?

Annonce