Annonce
Vejle

Kæmper for statsligt tilskud: Museumsfolk gjorde sig lækre for minister

Lise Ræder Knudsen, leder af Center for Bevaring af Kulturarven i Vejle, viste kulturminister Mette Bock rundt sammen med Michael Højlund, der er leder af Konserveringscenter Vest i Ølgod. De to centre fusionerer ved årsskiftet, og medarbejderne fra Ølgod flytter til Lysholt. Foto: Katrine Brøndlund Jensen

Lise Ræder Knudsen, leder af Center for Bevaring af Kulturarv, havde inviteret kulturministeren på besøg for at vise hende det unikke center i Lysholt og konservatorernes arbejde.

Annonce

Vejle: - Bevaring af kulturarven er en forudsætning for, at danske museer har noget at vise frem, siger Lise Ræder Knudsen, leder af Center for Bevaring af Kulturarv i Lysholt.

Hun fik i går besøg af kulturminister Mette Bock (LA), som fik en rundvisning, hvor hun lyttede og så med stor interesse. Det var første gang, ministeren besøgte det unikke center, der har fagfolk fra hele verden som gæster.

- Lige nu er der en løbende debat om at omfordele museernes statstilskud, og det er i den forbindelse ofte kun museernes udadvendte virksomhed, som er i fokus. Her på centret ønsker vi, at de grundlæggende funktioner omkring samlingerne, deres bevaring og forskning i dem indgår i debatten. Derfor har vi inviteret kulturministeren på besøg, så hun kan se, hvad vi arbejder med, sagde Lise Ræder Knudsen.

Hun var under ministerbesøget sekunderet af sin kollega, Michael Højlund, leder af Konserveringscenter Vest i Ølgod. De to konserveringscentre fusionerer fra 1. januar 2018, og målet med fusionen er at opnå en stærkere og mere bæredygtig organisation.

Her på centret ønsker vi, at de grundlæggende funktioner omkring samlingerne, deres bevaring og forskning i dem indgår i debatten. Derfor har vi inviterer kulturministeren på besøg, så hun kan se, hvad vi arbejder med.

Lise Ræder Knudsen
Mette Bock (t.h.) fik smil på læben, da hun under sin rundvisning på Center for Bevaring af Kulturarven i Lysholt kom til Albertis ur, der for tiden er i konservatorens kyndige hænder. Hun var under rundvisningen ledsager af centrets leder, Lise Ræder Knudsen og Michael Højlund, der er leder af Konserveringscenter Vest i Ølgod, som fusioner med Lysholt ved årsskiftet. Foto: Katrine Brøndlund Jensen
Annonce

Skoleeksempel på lavenergi

- Fusionen betyder stordrifstfordele for os, og det er nødvendigt, nu hvor de tidligere amtslige og statslige tilskud er faldet væk efter en ændring af museumsloven. I dag er museerne mere frit stillet til at købe den konservering, de har behov for, hvor det tidligere var et offentligt finansieret tilbud, der blev stillet til rådighed for dem, fortalte Lise Ræder Knudsen.

Mette Bock fulgte med interesse flere konservatorers arbejde, blandt andet Nanna B. Hansens arbejde med to store og sjældene bronzeringe, såkaldte vulstringe, der er blevet båret som store ankelringe. Hun så også på arbejdet med at rense et maleri med motiv fra Horsens, som hun straks genkendte.

Lise Ræder Knudsen kunne også fortælle ministeren, at centret er et skoleeksempel på lavenergi i magasinbygninger, som giver kulturarven optimale forhold og samtidig sparer på driftsbudgettet.

Mette Bock nyder her synet af skulpturen af en badepige på rundtruen sammen med Lise Ræder Knudsen (t.h.) og Michael Højlund. Foto: Katrine Brøndlund Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce