Annonce
Trekantområdet

Kø fra morgenstunden ved julemarked: - Det har overgået vores forventninger

Teaterskolen Dorothea sørger for, at der er masser af nisser, som løber rundt på julemarkedet. - Vi har forsøgt at køre julestemningen endnu mere op i år, fortæller Nanna Ebert, som er konstitueret direktør på Koldinghus. Foto Michael Svenningsen
Julemarkedet på Koldinghus bliver ved med at sætte nye standarder. I år nåede man allerede 4000 gæster omkring lørdag klokken 15. Det svarer til det samlede besøgstal, da man over to dage holdt det første marked for seks år siden. Dette års marked fortsætter søndag.
Annonce

Kolding: Da klokken havde passeret 15 var der stadig kø ved indgangen til Koldinghus. Mange havde ganske vist købt billet hjemmefra, så folk måtte ikke vente længe på at komme indenfor, men alligevel var presset altså så stort, at der siden åbningen klokken 10 var en konstant kø til dette års julemarked.

- Interessen har overgået alle vores forventninger, så vi går rundt og er rigtig glade, fortæller Nanna Ebert, der er konstitueret direktør på Koldinghus.

Hun har været med i alle de år, slottet har holdt julemarked, og interessen har aldrig været større end i år.

- Da vi begyndte for seks år siden, kom der 4000 besøgende i løbet af de to åbningsdage. I år passerede vi 4000 besøgende, allerede klokken 15 på den første åbningsdag. Det er helt vildt. Og det fortæller mig også, at vi er ved at have skabt en tradition, hvor det for mange først bliver jul, når de har været oppe på slottet til marked og har siddet i Riddersalen og fået en omgang æbleskiver.

Julemarked fortsætter

Julemarkedet er åbent søndag fra klokken 10 til 16.

Udover de mange udstillere er der program i Riddersalgen:

11.00: Mungo Park Folkekor

13.30: Kolding Kammerkor

15.00: Jordrup Sangkor

Entré er 50 kroner.

I Slotsgården er der et stort telt, hvor man bl.a. kan købe kaffe , chai-te og cacao hos Kaffe-Mølle, frokostsandwich, suppe, klejner og gløgg hos Seest Bageri, fadøl fra Aarø Bryg samt æbleskiver og kandiserede æbler hos Karamelmesteren og hans Kone.

Man kan også få en ridetur på julekonens hest, og det er gratis.

Se merewww.koldinghus.dk

Annonce

Evaluering bagefter

Det store rykind betød samtidig, at slottets personale og frivillige hele lørdagen var på tæerne for at hjælpe med at guide gæsterne og løse de problemer, som måtte opstå undervejs.

- Heldigvis er slottet stort, og i forbindelse med markedet vi har gang i alle salene - plus at der er fyldt i teltet ude i slotsgården, siger Nanna Ebert og tilføjer:

- Det kan ikke undgås, at der opstår en prop ind i mellem ude på trapperne og på gangene, men det vigtigste er, at der er fin plads, når folk kommer ind i salene, hvor udstillerne står. Gæsterne skal have en god oplevelse, og vi har jo også et hensyn at tage til sikkerheden.

På et tidspunkt midt på lørdagen var man ved at overveje, om man midlertidigt skulle lukke for indgangen, men det blev ikke nødvendigt.

- For omkring klokken 12 begyndte de første at forlade markedet, og så var der igen fint med plads indenfor, siger Nanna Ebert, der fortæller, at når søndagens marked er omme, vil man så småt tage hul på en vurdering af, hvad der gik godt, og hvad der kan forbedres inden næste år.

- Vi spørger gæsterne, og så sender vi en digital evaluering ud til alle udstillerne, siger hun.

Annonce

Masser af stemning

Sally Christensen og Oluf Olesen er nogle af de tilfredse gæster, som var på marked for andet år. De var tidligt indenfor, og der gik ikke længe, før de sammen med børnene Sandra og Nina havde fundet plads i bunden af ruinsalen, hvor der var indrettet et lille nisseværksted med julepynt.

- Vi var her også for et par år siden, hvor vi synes, det var rigtig hyggeligt, så vi ville gerne afsted igen. Koldinghus er en rigtig fin ramme for et julemarked, fortæller Sally.

- Nu er vi lige begyndt her i værkstedet, for det synes børnene selvfølgelig er sjovest, og så håber vi på, at der er ro til at gå rundt og se hos nogle af udstillerne bagefter, siger Oluf.

Selv om julemarkedet breder sig på alle etager på slottet, er det svært at finde en rolig plet. Udstillerne har konstant kunderne stående foran sig, og det glæder naturligvis den lokale Aldona Tamulé-Jensen, der sælger håndlavet filt både som tøj og kunsthåndværk.

- Man kan se, at folk både kigger, sanser og lytter. Det er virkelig et julemarked med masser af stemning.

Emma Emilie Schultz har prøvet at ride en gang før. Lørdag fik hun en tur på en af julekonens heste. Foto Michael Svenningsen
Sally Christensen og Oluf Olesen begyndte markedet med at lave julepynt af ispinde sammen med børnene Sandra og Nina. Foto Michael Svenningsen
Selv om der var kø for at komme ind, så var der fin plads indenfor, fordi hele slottet er i brug under julemarkedet. Foto Michael Svenningsen
Aldona Tamulé-Jensen fra Kolding er en af de lokale kunsthåndværkere, som er med på markedet. Hun laver bl.a. disse lysskjulere eller kaffe/the-varmere af filt. Foto Michael Svenningsen
Roar Johansen er udlært smed, men for nogle år siden begyndte han at lave jernskulpturer med hjælp fra hustruen Britta Jensen. De har før været at finde på julemarked på Koldinghus. Foto Michael Svenningsen
Joanna Dranczarek har blandt andet nogle særlige håndlavede lys med, som er så fyldt med stearin, at de kan brænde i 150 timer. Herefter kan man sætte ny lys i midten, og så brænder de videre i mange, mange timer. - Jeg har et lys derhjemme, som har holdt i fire år, fortæller hun. Foto Michael Svenningsen
Med fingersnilde og fantasi har Roar Johansen skabt disse fugle. Foto Michael Svenningsen
Der er plads til både store og små gæster på slottet. Foto Michael Svenningsen
Disse lys kan man købe på markedet. Foto Michael Svenningsen
Nissekram i slotsgården. Foto Michael Svenningsen
Kolding: Jul på Koldinghus. Foto Michael Svenningsen
Kolding: Jul på Koldinghus. Foto Michael Svenningsen
Laura og Anja Dyhre sørger for, at der er hjælp at hente i nisse-værkstedet i bunden af ruinsalen. Foto Michael Svenningsen
Denne nisse har Aldona Tamulé-Jensen skabt i filt. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Flere corona-krav til Bryggen: Nu holder opsynsmænd øje med din hygiejne

Annonce