Annonce
Vejle

Debat om ny købmand i Grejs: Lokale skal selv betale op til tre millioner

Omkring 75 Grejs-borgere var mødt op for at høre, hvad projektchef i Dagrofa Hans Meldgaard kunne tilbyde lokalområdet, hvis de skyder penge i en bygning til en dagligvarebutik. Dagrofa driver i dag omkring 300 Spar- og Min Købmand-forretninger, og heraf er omkring 90 borgerdrevne i forskellige modeller. Typisk finansierer lokalområdet bygningen, som købmanden lejer sig ind i. Foto: Torben Juhler
Omkring 75 Grejs-borgere var mandag aften mødt op til borgermøde med Dagrofa, der gerne åbner en Spar eller Min Købmand, hvis lokalområdet kommer til lommerne.

Grejs: Hvis lysten til at støtte en dagligvarebutik i Grejs er lige så stor som spørgelysten på mandagens borgermøde, får Grejs snart en Spar eller Min Købmand.

Grejs Lokalråd og dagligvarekoncernen Dagrofa havde inviteret til møde om mulighederne for at finansiere byggeriet af en butiksbygning, der skal lejes ud til en selvstændig købmand.

Mødet blev holdt i det nyåbnede Grejs Kulturcenter, hvor omkring 15 af 90 opstillede stole var tomme. Resten var optaget af borgere, der var kommet for at høre, hvad projektchef i Dagrofa Hans Meldgaard havde med i indkøbsposen til Grejs.

Vi har både spurgt Netto og Rema 1000, og de siger, at vi mindst skal være det dobbelte herude, før der er interessant for dem.

Arne Buch, formand for Grejs Lokalråd

Køber for 54 mio. kroner

- Der bor 1288 personer i butikkens primære område og 1361 i det, vi kalder det sekundære område. Tilsammen køber I ind for i alt 54 millioner kroner om året. Vi håber og forventer, at halvdelen af det beløb lander i den lokale butik. Det er over den grænse, vi betragter som en rentabel butik, fortalte Hans Meldgaard.

Aftenens håndsoprækning viste, at stort set alle fremmødte gerne ser, at at der arbejdes videre med projektet. Men mange var også mødt med skeptiske spørgsmål.

De gik blandt andet på, om folk bliver ved med at være loyale over for butikken på sigt, selvom de i første omgang skyder penge i et lokalt ejendomsselskab. Andre ville høre, om Spar og Min Købmand nu er lige så billige som de forskellige discountkæder.

De skal ændre adfærd

Det fik projektchefen til at slå fast, at det kræver ændringer i indkøbsvanerne, hvis Grejs skal have en dagligvarebutik.

- Uanset hvad vi gør, eller en kommende købmand gør, har butikken ikke en kinamands chance, hvis ikke I ændrer adfærd. For ingen lider nød i dag. Alle får noget at spise og handler andre steder. Men det skal der laves om på, og jeg synes, at vi kører med konkurrencedygtige priser i både Spar og Min Købmand, sagde Hans Meldgaard.

Spørgsmålene fik også en anden gæst på banen. Lokalrådet havde inviteret Børge Sørensen fra Nim Butikstorv ApS, der har skaffet borger- og lånekapital til at åbne en Min Købmand 1. juni. Han fortalte om processen i Nim ved Horsens og kom med en opfordring til Grejs-folket.

- Vi tror på, at vi har bedre chance for at bevare vores skole og andre ting, når vi har en dagligvarebutik. Så i stedet for at være bange for, at I bruger 10 kroner mere på at handle lokalt, skulle I tænke på sammenhængskraft og det at have sin egen butik, lød opfordringen fra den kommende butiksudlejer i Nim.

I lokalplanen er grunden ved Grejs' lille rundkørsel over for den gamle borgergård udlagt til dagligvarebutik. Det er den sandsynlige placering, hvis Grejs skal rejse penge til en butiksbygning, mens Dagrofa har ikke lagt sig fast på nogen placering, understregede projektchef Hans Meldgaard mandag aften. Foto: Torben Juhler

Skal skaffe en tredjedel

Hvis der er opbakning til det i Grejs, og Dagrofa åbner en Spar, skal der opføres en bygning på omkring 800 kvadratmeter, hvilket koster mellem otte og ni millioner inklusiv grund. Grejs-borgerne skal selv stille med cirka en tredjedel af de penge, mens resten skal lånefinansieres.

- Vi plejer at lave det sådan, at man køber anparter til 2500 kroner stykket, og er vi oppe at snakke 2 eller 2,5 millioner kroner, er vi der, hvor vi kan begynde at tale om at åbne en butik. Men det er også helt afgørende, at vi finder den rette købmand, der skal stå for driften af butikken og lejer sig ind i bygningen, sagde projektchefen.

I lokalplanen er grunden ved Grejs' lille rundkørsel over for den gamle borgergård udlagt til dagligvarebutik. Det er den sandsynlige placering, hvis Grejs skal rejse penge til en butiksbygning, mens Dagrofa har ikke lagt sig fast på nogen placering, understregede projektchef Hans Meldgaard mandag aften. Foto: Torben Juhler

Hvem melder sig?

Næste skridt er nu, at der skal nedsættes en fem mand stor arbejdsgruppe, som skal arbejde videre med projektet. Det gav ingen kø, da lokalrådsformand Arne Buch som afslutning på mødet opfordrede folk til at melde sig.

En enkelt havde meldt sig i forvejen, og en anden overvejede det. Men lokalrådet giver nu Grejs-borgerne en uges tid til at melde sig, så arbejdet med Dagrofa kan fortsætte.

Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce