Annonce
Erhverv

Købmand til Grejs: Så meget skal borgerne handle for

Det er blot to måneder siden, at Dagrofa var med til at åbne en "Min Købmand" i Tvis, hvor borgerne var gået sammen om at rejse kapital til butikken. Det er samme model, Dagrofa nu vil have Grejs-borgerne med på. Arkivfoto: Jan Briks
Mandag aften satser Dagrofa og Grejs Lokalråd på stort fremmøde til borgermøde om en fremtidig dagligvarebutik i Grejs.

Grejs: Grejs Lokalråd forventer fuldt hus mandag aften i Grejs Kulturcenter.

Klokken 19 inviterer lokalrådet og dagligvarekoncernen Dagrofa til borgermøde om Grejs’ muligheder for at trække en dagligvarebutik til byen.

Dagrofa er klar med koncept, varer og købmand, hvis Grejs-borgerne i fællesskab vil rejse de et sted mellem cirka 2,7 og 3 millioner kroner, der skal til for at finansiere opførelsen af en egnet butiksbygning.

- Det har tidligere været fremme, at Grejs’ husstande i gennemsnit hver skal handle for cirka 40.000 kroner om året, for at butikken kan løbe rundt. Det rigtige beløb er mellem 20.000 og 25.000 kroner afhængig af, om Dagrofa kommer med et tankanlæg eller ej, fortæller lokalrådsformand Arne Buch.

Sammen med lokalrådets udvalg og borgerne vil vi nå frem til, hvilken butik vi går efter. Det bliver en fælles beslutning, og det er det muliges kunst.

Hans Meldgaard, projektchef hos Dagrofa

Går efter den større Spar

Hos Dagrofa bekræfter projektchef Hans Meldgaard beløbet. Om det er 20.000 eller 25.000 kroner årligt afhænger også af, om Dagrofa kommer med ”Min Købmand” eller den større ”Spar”.

- Det er min holdning, at vi går efter en "Spar", sådan som udviklingen er i Grejs og den befolkningssammensætning, området har i dag. Både "Min Købmand" og "Spar" er koncepter, der passer godt til mindre bysamfund, og det er blot to en halv måned siden, at vi åbnede en lignende butik i Tvis, hvor borgerne også er gået sammen, fortæller Hans Meldgaard.

En Spar-butik er typisk mellem 500 og 1200 kvadratmeter stor, mens Min Købmand har hjemme i 150 til 700 kvadratmeter store lokaler. Dagrofa har lavet markedsanalyser, der viser, at Grejs kan rumme begge koncepter.

Følger en drejebog

- Sammen med lokalrådets udvalg og borgerne vil vi nå frem til, hvilken butik vi går efter. Det bliver en fælles beslutning. Det er det muliges kunst og afhænger af, hvad de økonomiske rammer bliver. Nu stikker vi i første omgang en finger i jorden på mødet på mandag. Men det er klart, samler Grejs kun 300.000 kroner ind, er det svært at se en realistisk udgang, siger projektchefen.

Dagrofa har i samarbejde med den erhvervsdrivende fond KFI og De Samvirkende Købmænd lavet en 69 sider lang drejebog for, hvordan mindre lokalsamfund kan etablere en bæredygtig dagligvarebutik.

Den opererer med tre forskellige finansieringsmodeller, og i de to af dem danner borgerne et ejendomsselskab. I den ene model ejer selskabet butikkens bygning, og i den anden ejer selskabet både bygning og inventar, der lejes ud til købmanden.

I den tredje model etablerer borgerne en låneforening, hvor den indsamlede kapital lånes ud til købmanden på aftalte vilkår.

Lokalråd har brug for frivillige

Når Grejs Lokalråd og Dagrofa mandag indkalder til borgermøde om en fremtidig dagligvarebutik i Grejs, handler det for lokalrådet ikke mindst om at finde frivillige til projektet.

Det er Grejs-borgere, som vil yde en indsats. Ikke mindst når det gælder den forestående indsamling af forhåndstilkendegivelser for de anparter, hele projektet hviler på.

- Vi har behov for at få lavet en arbejdsgruppe, der vil arbejde for at få sat tingene i verden. Hvis alle i Grejs tænker, at det er der nok nogen, der tager sig af, uden selv at gøre noget. Så sker der ikke noget. Vi har brug for, at folk melder sig til arbejdet, siger lokalrådsformand Arne Buch.

På mødet mandag aften har lokalrådet også inviteret et udvalgsmedlem fra Nim Butikstorv ApS, Børge Sørensen. Han kommer for at fortælle, hvordan borgerne i Nim er gået sammen om at etablere en "Min Købmand" i lokalområdet.

Tager beslutning i år

Afhængig af hvilken model, Grejs-borgerne går efter, svinger den nødvendige indsamlede anpartskapital til en Spar-butik fra mindst 2,5 til 3,2 millioner kroner. Alt afhængig af, hvilken af de tre finansieringsmodeller, lokalområdet går efter.

- Hvis der er opbakning på mødet, laver vi en foreløbig tilkendegivelse, hvor folk tilkendegiver, om de vil købe for eksempel fire eller seks anparter. Hvis det bliver, som vi lægger op til - og pengene kommer - forventer jeg, at vi tager en beslutning om at etablere butikken i år, siger Hans Meldgaard.

En anpart er typisk på 2500 kroner, og ifølge Arne Buch skal indsamlingen af foreløbige tilkendegivelser være afsluttet allerede 25. juni i år.

Grejs Lokalråd har lavet et opslag for borgermødet, der finder sted på mandag i Grejs Kulturcenter.
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møbelhus: Vejle har fået en Ilva

Annonce