Annonce
Kultur

Kalkmalerier fra 33 kirker omdannet til kunst- og malebog: - Det er fattigt, hvis vi overser den kultur, vi har

Karen Ozmec Zachariasen Kolstrup (billedet) og Vibeke Jerichau har lavet bogen "hedenSTEDmangeSTEDER", der med tegninger, ord og fotos tager læseren med på rundtur til de 33 kirker og kirkesamfund i Hedensted Kommune. Foto: Henrik Dolmer
- Den her bog findes ikke, så den laver vi. Sådan startede endnu et samarbejde mellem kunstner-makkerparret Karen Ozmec og Vibeke Jerichau for et par år siden, og nu har deres fælles anstrengelser båret frugt i form af bogen "hedenSTEDmangeSTEDER", der er en hyldest til kirkerne som kulturelle fyrtårne.

Hedensted: En kunstnerisk billedfortælling med tekst, fotos og tegninger fra Hedensted Kommunes 33 kirker og deres byer og landskaber. Det er kort fortalt hvad man får, hvis man kigger i bogen "hedenSTEDmangeSTEDER", som er lavet af Hedensted-billedkunstneren Karen Ozmec og billedkunstneren og fotografen Vibeke Jerichau, der er fra Kolding.

- Det kan godt være, at der ikke er råd til et stort kulturhus i Hedensted Kommune, men så kan man da glæde sig over, at for 6-800 år siden fik vi nogle arkitektoniske perler i form af kirker med nogle fantastiske kalkmalerier og granitarbejder med videre, siger Karen Ozmec.

Første fælles bogprojekt

Vibeke Jerichau udgav i 2012 bogen "STED OG RUM", mens bogudgivelser er noget nyt for Karen Ozmec. "hedenSTEDmangeSTEDER" er deres første fælles bogudgivelse. Tegningerne er lavet i malebogsstil, og Karen Ozmec opfordrer faktisk til, at man farvelægger dem.

Idéen til denne bog kom ved en fotosafari gennem hele kommunen tilbage i 2017.

- Her blev vi klar over, at der ikke findes en bog, der samlet fortæller om provstiets 33 kirker - og deres omkringliggende landsbyer. Der er sjældent penge til ny arkitektur og kunst, så det ville være fattigt hvis vi også overser det, vi allerede har. Det ville vi gerne råde bod på med bogen, siger Karen Ozmec til avisen.

Hvorfor er det lige kirkerne, der er blevet pejlemærkerne i bogen?

- Fra gammel tid har kirkerne været landsbysamfundets centrum. De er vores ældste - og ofte eneste - arkitektoniske og billedkunstneriske fællesnævner. Kirkerne rummer flere hundrede års billeder og fortællinger. Det er ikke bare hyggelige historier, men kraftfulde myter, der har været med til at forme vores kultur og moralopfattelse - på godt og på ondt. Det har virkelig været helt fantastisk at dykke ned i, siger den 74-årige Karen Ozmec, der stadig tegner og maler i sit atelier ved barndomshjemmet på Overholmvej.

Annonce

Et årelangt samarbejde

De to har kendt hinanden i mange år og har samarbejdet omkring udstillinger i både ind- og udland. De har således lavet udstillinger i både Palæstina, Damaskus i Syrien og Jerusalem. Lokalt er de nok mest kendt for at omdanne Karen Ozmec's værksted på Overholmvej i Hedensted til et kulturhus med ni udstillinger hen over et helt år i 2017. Anledningen var, at året var kulturår i Hedensted Kommune, men de to kunstnere syntes ikke rigtig, der skete nær nok i den retning i kommunen, så de lavede simpelthen et kulturhus det år.

Annonce

På opdagelse i landsbyer

Men det handler ikke kun om kirkerne. Det handler også om deres respektive landsbyer/byer.

- Med kamera og åbne sanser har vi indsamlet det smukke, det underfundige og det sære ved hver enkelt by. I As tog vi således også forbi den fantastiske Palsgaard-skulpturpark. I Barrit var vi blandt andet forbi mejeriet, fortæller Karen Ozmec, der har samlet så mange gode historier sammen på sin rundtur til de 33 bysamfund, at hun gerne drager rundt og holder foredrag herom.

Annonce

Fortolker kalkmalerier

Bogens tegninger er Karen og Vibekes frie fortolkninger af kirkernes kalkmalerier. De er tegnet i malebogsstil, og har man lyst, kan man snildt farvelægge dem.

- Det er da bare at finde tuscher eller farveblyanter frem, hvis man sidder i et sommerhus, mens det øser ned udenfor, siger Karen Ozmec, der også opfordrer folk til selv at tage på opdagelse i de 33 kirkesamfund.

Det kan godt være, at der ikke er råd til et stort kulturhus i Hedensted Kommune, men så kan man da glæde sig over, at for 6-800 år siden fik vi nogle arkitektoniske perler i form af kirker med nogle fantastiske kalkmalerier.

Karen Ozmec Zachariasen Kolstrup

- Hvis man vil vide mere om tegningernes baggrund, er det bestemt værd at besøge kirkerne. Her findes originalerne malet på de gamle mure, hugget i granit på gravsten og døbefonde eller skåret i træ på prædikestole, altre og andet inventar. Kirkerne er desværre ikke altid åbne, men ringer man til kirkens kontor eller graveren, er det nok muligt at få en aftale, siger Karen Ozmec, der anbefaler, at man også begiver sig ud i kirkernes byer og landskaber i samme ombæring.

Bogreception på Hedensted Bibliotek

Torsdag 14. oktober kl.15-17 kan man møde forfatterne bag den nye bog "hedenSTEDmangeSTEDER", Karen Ozmec Zachariasen Kolstrup og Vibeke Jerichau, på Hedensted Bibliotek.

Der er tale om en bogreception, hvor man vil kunne høre om tilblivelsen og tankerne bag bogen, der kan købes og signeres på dagen.

Bogen er udgivet af og trykt på Jelling Bogtrykkeri, og koster 200 kroner. 1. oplag er på 600 eksemplarer.

Bogprojektet har modtaget økonomisk støtte fra Hedensted Kommune og Hedensted-St. Dalby kirkers menighedsråd.Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Danmark For abonnenter

Frygten for forurenings-sygdomme i Grindsted er blusset op igen: Her er, hvad vi ved

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sikær tog serveretten med præcist svar - og derefter skiftedes borgmesterkandidater pænt: Men på særligt et punkt havde Sikær og Jens Ejner forskellige holdninger

Vejle Boldklub For abonnenter

Det er kun en pokalkamp: Men derfor gør VB alligevel klogt i vinde over AC Horsens

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Billund

Venstre-kandidat er vred: Har fået stjålet mindst fem valgplakater

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

forside For abonnenter

Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Kultur For abonnenter

Nyt drama på TV 2: 'Overleverne' er velment brevkasse-tv

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Rema lukker onsdag: Den nye købmand har ikke dansk pas - det er dæleme svært at høre

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Navne

Morten stiller ikke op til byrådsvalget denne gang, til gengæld er han allerede blevet valgt til noget andet

Vejle For abonnenter

Først var de tæt på at opgive: Nu er Hovers kunstgræs ramt af den verdensomspændende varekrise - de manglende dele kan ligge i én hånd

Vejle Boldklub

Ingen masseudskiftning hos VB til pokalkampen i Horsens: Genvalg til alle minus én

Annonce