Annonce
GAMLE DAGE

Kan du huske Caltex ved Vardevej? Benzintanken, der forsvandt

Bygningen bag servicestationen blev revet ned i august 2001 for at give plads til Netto ved Olgas Vej. Arkivfoto: Vigand Rasmussen

I sidste uge var Anton Berntsen klar til det store spring ud i verden, nærmere bestemt Ringkøbing, og da sådan en rejse dengang tog lang tid, kan vi lige nå at få en aktuel historie om noget helt andet klemt ind i denne uges klumme.

Forleden kom en vejlenser kørende med sit benzinkort og ville tanke på benzintanken på hjørnet af Vardevej og Olgas Vej, men da han kom derhen, var tanken væk og afløst af et stort hul i jorden.

Det pudsige var, at den pågældende vejlenser var ud af den familie, hvis virksomhed i sin tid havde anlagt tankstationen, og der skal vi tilbage til 1950’erne, ja før.

Annonce

I området mellem Vardevej og op mod den store skrænt lå Vejle Mørtelfabrik, og under besættelsen blev der anlagt beskyttelsesbunkers på grunden på hjørnet af Vardevej og Olgas Vej. Efter krigen købte murerfirmaet Lynggaard Petersen fabrikken og hjørnegrunden, hvorefter man opførte en ny fabrik længere oppe mod skrænten og sløjfede beskyttelsesbunkerne.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Det var murermester Søren Lynggaard Petersen, som dengang stod i spidsen for firmaet S. Lynggaard Petersen & Co., der senere under sønnerne Harry, Egon og Erlings ledelse stod for meget byggeri i Vejle.

Arkitekt Børge Rossau Lynggaard Petersens tegning af den nye Caltex-station. Illustration: weblager.dk

Broderen Børge var arkitekt og tegnede mange af firmaets huse, hvor Harry stod for arbejdet under jorden, mens Erling tog sig af byggeriet over jorden.

Firmaets første planer med hjørnegrunden gik ud på opførelse af fire etageejendomme, og det projekt kom frem i 1954. Men det løb ind i problemer med højder, byggetæthed og bøvl med Boligministeriet, så det endte med, at der kun blev opført én etageejendom, nemlig Olgas Vej 3-9.

I samme periode, altså i 1950’erne var benzinfirmaet Caltex på vej frem i Danmark, efter at man havde overtaget Texaco fra 1947. Det betød, at en del servicestationer med den karakteristiske stjerne dukkede op landet over, og også i Vejle, hvor en af stationerne lå på Dæmningen 23.

Eluf Dalgaard deler balloner ud til fremtidens kunder ved indvielsen i juni 1959. Arkiv: VR

Firmaet Lynggaard Petersen fik arbejdet med mange af Caltex’ byggerier i Jylland, og i 1958 dukkede så et nyt projekt op for hjørnegrunden ved Vardevej. Nu skulle der opføres en servicestation, og den var tegnet af Børge Rossau Lynggaard Petersen.

I begyndelsen af juni 1959 kunne den nye servicestation tages i brug, og det var med Vejles store cykelrytter Eluf Dalgaard som forpagter.

Tegningen over boligprojektet fra 1954. Illustration: weblager.dk

Brdr. Lynggaard Petersen stod for byggeriet, og sammen med lokale firmaer havde man nået et resultat, der så virkelig tiltalende ud, ifølge Vejle Amts Avis’ udsendte medarbejder. Der blev holdt taler og uddelt balloner, blandt andet til børnene fra Helgesvejs Børnehave, for det var jo fremtidens kunder, der kom marcherende på rad og række. Men nutidens kunder opdagede straks den nye mulighed for at få tanket benzin, og så måtte ”højtideligheden vige for den travle hverdag.”


Der blev holdt taler og uddelt balloner, blandt andet til børnene fra Helgesvejs Børnehave, for det var jo fremtidens kunder.


Kort tid efter opførte Brdr. Lynggaard Petersen en kombineret garage og værkstedsbygning bag servicestationen. Den husede virksomheden Athena, der blandt andet producerede teltstænger, og kontorer til Brdr. Lynggaard Petersen. Den sidste virksomhed, der havde til huse i ejendommen var VVS-firmaet Lynggaard Petersen.

Bygningen blev solgt i slutningen af 1990’erne og brudt ned lige efter årtusindskiftet, så Netto kunne bygge nyt. Tankstationen skiftede navn en del gange, idet både Chevron, Texaco og Uno-X var i standerne, men nu er det slut. Nu skal Vestbyen ned på Boulevarden for at tanke benzin.

Kilder: Vejle Amts Avis 1959. - Vejle Stadsarkiv. - Weblager.dk.

Tak til Nils Bloch og Jørgen Lynggaard Petersen.

 

Annonce
Vejle For abonnenter

Peschardt er harm over splittelsen i Venstre: 'Forligspartierne får et alibi for at smide en motorvej midt i vores enestående natur'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaos i køreprøve-køen: Erfarne bilister kan miste både kørekort og job

Egtved For abonnenter

Hærvejsmotorvejen splitter Venstre i Vejle Byråd: Se her, hvem der mener hvad

Erhverv

Tidligere 'Masterchef' mestrer mexicansk mad fra forsamlingshusets køkken

Børkop

Efter et halvt år med ombygning: Genbrugsplads er klar til indvielse

Navne For abonnenter

Tidligere kvæginseminør var tæt på at dø: Nu kan han fejre 90-års fødselsdag

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Replik: DF har ikke forstået den dybere tankegang bag forslaget om en borgerrådgiver

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Demonstration i Vejle endte med dødstrussel: Nu er demonstranterne anmeldt for racisme

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Vejle Boldklub

Wahid Faghir er stadig i VB: Skifter kun, hvis det rette tilbud kommer

Alarm 112 For abonnenter

42-årig var tæt på at brænde sin bolig af: Fik 30 dages fængsel

Erhverv

Fakta går på indkøb: Gør klar til at udvide Vejle-butik

Annonce