Annonce
Kultur

Kan følges gennem århundreder: Gård i Vinding har dybe rødder

Her har stået en mur. Det kan arkæolog Kasper Terp Høgsberg se ud fra de udgravninger af gamle fundamentsten, som Vejlemuseerne er i gang med ved den plads, hvor Vinding Ladegård har ligget. Foto: Leif Baun
Vejlemuseerne er i gang med den arkæologiske udgravning af Vinding Ladegård. Her har ligget gård længe. 1000 år måske. Men der har også været folk her for 5000 år siden.

Vinding: Det er ikke noget, der er fundet på i går, det med Vinding Ladegård. Tværtimod har landmænd bygget på denne plet i måske 1000 år.

For en plet er det. En lille knold i et ellers vådt englandskab. Man skal ikke stikke en spade i jorden her, for så vælter det op med vand. Der står vand i flere af Vejlemuseernes udgravede stolpespor, selv om nutidens landmænd nok snart begynder at tale om tørkelån.

- Vi kan se, der er opfyldninger og forskelle på omkring en halv meter mellem byggeniveauerne, fortæller arkæolog Kasper Terp Høgsberg.

De kommende seks-otte uger skal han og kollegerne arbejde sig ned gennem jordlagene og dermed tilbage gennem tiden, så de kan skrue en beretning sammen om aktiviteterne på denne plet i Vinding, hvor der snart skal bygges boliger. En del af dem kommer til at ligge i et firelænget gårdsanlæg, der kan minde om en gammeldags bondegård.

I gamle dage så man stenøkserne som tordenkiler og tegn på lynnedslag. Man lagde dem på hanebåndene i husene ud fra en tanke om, at lynet ikke slår ned samme sted to gange.

Kasper Terp Høgsberg

5000 år tilbage i tiden

Arkæologernes fortælling bliver en lang historie rent tidsmæssigt. Det ligger fast, efter at arkæologerne har fundet en slibesten til flintøkser og også en flintøkse, der er brugt så hårdt, at der er spor af opskærpning på den. Det smider os lige 5000 år tilbage i tiden. I runde tal.

Man kan dog ikke vide med sikkerhed, om det er lige her, der har siddet en person i bondestenalderen og svedt over det kedelige og slidsomme slibearbejde. Sten kan være samlet med andre, da der skulle bygges. Det samme gælder flintøksen. Den kan være fundet et eller andet sted og taget med hjem.

- I gamle dage så man stenøkserne som tordenkiler og tegn på lynnedslag. Man lagde dem på hanebåndene i husene ud fra en tanke om, at lynet ikke slår ned samme sted to gange, siger Kasper Terp Høgsberg.

Der er et fint hegn omkring stolpespor, som må have med vikingetiden at gøre. Desuden er der forskellige rækker af syldsten. De blev lagt ud som sokkel, så man undgik at grave bindingsværket i husene ned i jorden. Det forlængede bygningernes holdbarhed. Det viser, at adskillige bygninger har afløst hinanden med små flytninger fra gang til gang - men stort set omkring den samme gårdsplads.

Annonce

Perlerække af gårde

- Dét, vi graver i lige nu er, fra 1700-tallet. Det er noget af det yngste. Vi mangler fund fra højmiddelalderen for at få en ubrudt række af gårdsanlæg tidsmæssigt. Men der er nye chancer, når vi graver ind på gårdspladsen, for vi kan se, at der er fyldt jord på, og dermed er der bedre chancer for bevarede spor under påfyldningen, forklarer Kasper Terp Høgsberg.

Højmiddelalderen følger efter vikingetiden og sættes ofte til årene fra 1050 til 1340.

Museets prøvegravning ved Vindingvej fandt sted i december 2018. Den viste, at når arkæologernes udgravningsarbejde når rundt på grunden, kan der være udsigt til et lag med hverdagsstumper. Der er hidtil fundet småstykker af blyglaserede, rødbrændte fade og sorte glittede jydepotter.

Andre steder er der hittet bitte små glasskår og brudstykker af blyindfatning. I det hidtil undersøgte har der været relativt fundfattigt.

Vinding Ladegårds stuehus blev skånet, da gravemaskiner fyldte gabet for at gøre plads til nyt boligbyggeri. Foto: Leif Baun
Den nederste glattesten er en slibesten, som blev brugt til at gøre flintøkser glatte på overfladerne. Den er fundet i udgravningen af udhuse ved Vinding Ladegård. Foto: Leif Baun
En omkring 5000 år gammel flinteøkse er også fundet. Den er slidt godt og grundigt og har spor af at være opskærpet. Foto: Leif Baun
Vinding Ladegård er ikke ladegård til en anden gård, sådan som det plejer at være med den type navne. Her kommer navnet fra en ejer, der hed Ladegård, oplyser arkæolog Kasper Terp Høgsberg. Den markante facade er fredet. Foto: Leif Baun
En del af Vinding Ladegårds stuehus er i gammelt bindingsværk. Enkelte stolper er i solide dimensioner, men det meste bærer præg af, at træ var ved at blive en mangelvare efter århundreders hård skovhugst. Kongen og herremændene reserverede de største træer til deres egne byggerier og til skibsbyggeri. Foto: Leif Baun
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce