Annonce
Vejle

Kandidater dropper partiskel - de gør fælles front for en ny uddannelse

Niels Flemming Hansen (K), Birgitte Vind (S) og Christoffer Melson (V), har brugt nogle møder på at lave det fælles udspil om flere uddannelser til Vejle og trekantområdet. Foto: Kaare Johansen
Birgitte Vind (S), Christoffer Melson (V) og Niels Flemming Hansen (K) vil slås for at få ingeniøruddannelse til Trekantområdet.

Vejle: Hvis vælgerne vil, og stemmerne falder rigtigt, kan tre vejlensiske folketingskandidater få plads på Christiansborg efter 5. juni.

Lykkes det, er Niels Flemming Hansen (K), Birgitte Vind (S) og Christoffer Melson (V) klar til en fælles kamp på tværs af partiskel. Målet er at få en ingeniøruddannelse til Trekantområdet - og allerhelst Vejle:

- Det er her, de fleste ledige job er. Derfor burde der også være en uddannelse, så virksomhederne kunne rekruttere lokalt. Langt størstedelen af de færdiguddannede bliver nemlig boende i det område, de studerer i, argumenterer de tre folketingskandidater.

Når de har fokus på ingeniører, skyldes det manglen på netop den faggruppe i et område af Danmark, der huser en stor del af de danske produktionsvirksomheder.

Sidste år vurderede kommunesamarbejdet Trekantområdet Danmark, at der bliver brug for mellem 750 og 1000 ekstra ingeniører om året, og i oktober inviterede Rambøll i Vejle 120 ingeniørstuderende fra Jylland og Fyn til besøg hos virksomheden på Green Tech for at tiltrække arbejdskraft.

Horsens er tættest på

Unge, der går med ingeniørdrømme, kan studere i 11 forskellige byer herhjemme nemlig: København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Kalundborg, Herning, Horsens, Sønderborg, Holstebro og Viborg.

Som det fremgår, er ingeniøruddannelserne ikke begrænset til de fire store universitetsbyer, men der er ingen uddannelse placeret i Trekantområdet Danmark, der består af kommunerne, Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.

Med den nuværende fordeling er VIA University Colleges ingeniøruddannelse i Horsens det nærmeste tilbud for unge fra Vejle.

Kilde:

Hjælp fra statistikker

De tre lokale folketingskandidater har stået på hovedet i forskellige statistikker - blandt andet over ledighed sammenlignet med antallet af studiepladser. Og ifølge de tre politikere tegner der sig et skævt billede:

- I dag er 81 procent af de videregående uddannelses-pladser placeret i hovedstadsområdet plus Aarhus, Odense og Aalborg - og når det gælder universitetsuddannelser, er man helt oppe på 95 af studiepladserne, konstaterer de i deres fælles udspil.

Her henviser de til en analyse fra Landsforeningen Danmark på Vippen fra 2018. Opgørelsen bygger på tal fra den koordinerede tilmelding - og tallene viser, fordelingen rykkede med ét procentpoint fra 2017 til 2018 til fordel for de store byer.

Samtidigt kan man ifølge statistikkerne se, at ledigheden er større i studiebyerne.

Annonce

Enighed gør stærkere

I er langt fra de første, der argumenterer for flere uddannelse til Vejle og Trekantområdet. Hvorfor tror I, at I kan trænge igennem på Christiansborg?

- Vi tror, det gør indtryk, at vi er fra tre forskellige partier. På den måde kan vi påvirke hvert vores parti, når vi kommer i Folketinget, lyder det fra de tre, der har arbejdet med problemstillingen, siden de for nogle uger siden tilfældigt kom til at tale sammen om emnet.

De seneste to folketingsperioder har Vejle Kommune kun haft to repræsentanter på Christiansborg, socialdemokraten Karen Klint og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Hvis det skulle lykkes også at få en venstrepolitiker og en konservativ i Folketinget, er trioen overbevist om, at det vil give større gennemslagskraft.

Disse 11 byer tilbyder ingeniøruddannelse. Kort: Hjemmesiden Engineer the future.dk
Annonce

Billigere husleje

Skulle det lykkes for de tre at sikre sig valg, har de skærpet argumenterne. Ud over, at der ifølge statistikkerne er akut mangel på ingeniører i området, mener de også, at der er fornuft i at oprette en ingeniøruddannelse i Vejle - også set fra de studerendes synspunkt:

- Det vil helt sikkert være billigere for dem at bosætte sig her i området end i de store universitetsbyer. Og de slipper for at flytte, når de får job. Uddannelses-institutionen vil også kunne indrette sig billigere her, argumenterer de.

Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne fra kronprinsparrets besøg i Jelling: Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce