Annonce
Egtved

Kantpæle blev fjernet ved en fejl: Nu er landsbyens historiske pæle sat op igen

De nye kantpæle, der er kopier af de gamle granitstolper, er blevet sat op langs Ravningvej igen, og det vækker glæde i Ravning. Fra venstre ses Folmer Troelsen, Per Birkelund Pedersen og Jens Jørn Kold Antonsen, som var de tre mænd, der reagerede hurtigt i 2019, da de opdagede, at Vejle Kommune var ved at fjerne de gamle stolper. Foto: Mette Mørk
I Ravning er der stor tilfredshed med, at godt 100 kopier af gamle granitkantpæle nu er blevet stillet op langs Ravningvej. De er vigtigt for landsbyens kulturhistorie, lyder det fra indbyggerne.

Ravning: Frustrationen og vreden var stor i november 2019, da borgerne i Ravning opdagede, at de mange gamle granitstolper gennem byen var ved at blive fjernet og erstattet med et moderne metal-autoværn.

Landsbyens borgere betalte selv for at få opstillet stolperne gennem byen efter første verdenskrig, og selvom de var gamle og trængte til at blive renoveret, var de stadig en vigtig del af Ravnings kulturhistorie. Vejle Kommune havde også selv kaldt dem "bevaringsværdige" i en temaplan for Ravning.

En gruppe kvikke Ravning-borgere tog kontakt til kommunen og fik den til at standse arbejdet. Hos Vej & Park i Vejle Kommune lagde afdelingsleder Lars Bolander sig fladt ned og erkendte fejlen med det samme.

Annonce

Ros til kommunen

Nu er der så kommet cirka 105 nye stolper op langs Ravningvej. Desværre var nogle af de gamle granitstolper nået at blive knust. Derfor er der i stedet blevet fremstillet kopier af de gamle stolper i beton. Dem har landsbyens borgere nu malet hvide, og metalrørene mellem stolperne er malet røde - sådan som det oprindeligt har set ud.

- Det er blevet meget flot. Udførslen fremtræder smukt, og de nye stolper kan nu stå flot de næste i hvert fald 100 år. Det skal Vejle Kommune have ros for, lyder det fra Jens Jørn Kold Antonsen, der er en af de tre mænd, der var med til at gøre kommunen opmærksom på, at det var forkert at fjerne at fjerne de gamle stolper.


Det er blevet meget flot. Udførslen fremtræder smukt, og de nye stolper kan nu stå flot de næste i hvert fald 100 år.

Jens Jørn Kold Antonsen, Ravning-borger


I landsbyen er der stor tilfredshed med, at de nye kantpæle nu er sat op igen.

- Hele byen har bakket op om, at stolperne skulle op igen - det er ikke bare os. Stolperne hører til vores lille bys historie, siger Per Birkelund Pedersen, en anden af mændene.

Den tredje, Folmer Troelsen, er også rigtig godt tilfreds med resultatet.

- De nye stolper er i øvrigt rettet ind, så de nu alle står på privat jord, så der ikke er noget at være i tvivl om en anden gang. De er byens ejendom. Vejle Kommune har erkendt fejlen og har nu rettet op på den igen, og det er vi glade for, siger han.

At de nu står på privat grund betyder dog, at Vejle Kommune ikke længere har ansvaret for at vedligeholde dem ved blandt andet regelmæssigt at male dem, når de trænger. Det har byens borgere. Men det gør de også gerne, lyder det fra mændene.

Annonce

De gamle stolper

22 af de gamle granitpæle, som ikke er blevet knust, skal nu have nyt liv. De skal inden længe sættes op i "Fandens Dal" mellem Ravning by og den gamle Ravning station.

- Stolperne kan på den måde være med til at binde byen, stationen og Ravningbroen bedre sammen, forklarer Per Birkelund Pedersen.

- De er samtidig med til at synliggøre den tilknytning, Ravning havde til stationen engang, hvor man hentede varer og leverancer hver dag ved stationen, supplerer Jens Jørn Kold Antonsen.

22 af de originale granitstolper, som nåede at blive reddet fra knusning, ligger nu og venter på at skulle opstilles på ny mellem Ravning by og den gamle station i ådalen. Foto: Mette Mørk
De nye stolper er støbt i beton som kopier af de gamle granitstolper. Frivillige Ravning-borgere er ved at male dem hvide, som de oprindelige var i sin tid. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce