Annonce
Jelling

Kaos på højskolerne: Familiegrupper ændres pludseligt fra 20 til 8 personer

Flere medarbejdere må nu arbejde i pinsen for, at Brandbjerg Højskole kan nå at omstille sig til de nye retningslinjer, fortæller forstander Simon Lægsgaard. Arkivfoto: Mette Mørk
Først måtte der være 20 personer i en familiegruppe. Nu må der kun være otte. Kæmpe kaos, siger Simon Lægsgaard, forstander på Brandberg Højskole.
Annonce

Brandbjerg: Der har været glæde på de danske højskoler, som onsdag 27. maj kunne genåbne efter to en halv måneds coronanedlukning.

Flere højskoler har allerede taget imod eleverne, men hos Brandbjerg Højskole venter man til mandag 1. juni, før skolen er helt klar.

Dog bliver genåbningen anderledes end forventet. Således er Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der blev sendt ud til højskolerne tirsdag, ikke længere gældende i forhold til punktet om størrelsen på familiegrupperne, der omfatter en gruppe af elever, som må omgås uden afstandskrav.

Gruppestørrelsen er nemlig ændret fra 20 til otte personer. Det giver problemer for de mange højskoler, som allerede har modtaget elever eller har klargjort skolen til elever i de kommende dage.

- Denne beslutning skaber ganske enkelt kæmpe kaos på højskolerne, der naturligvis har indrettet sig på de retningslinjer, vi fik tidligere på ugen. Mange forberedelser er spildt, og nu skal vi arbejde endnu hurtigere for at skabe noget, der ligner højskole, inden vores elever vender tilbage til Brandbjerg på mandag, siger Simon Lægsgaard, der er forstander på Brandbjerg Højskole og næstformand i Folkehøjskolernes Forening.

Annonce

Pres fra efterskoler

Ifølge forstanderen skyldes ændringen fra Sundhedsstyrelsen, at der har været et pres fra Efterskoleforeningen, der føler sig forfordelt, idet reglerne for familiegrupper på efterskoler er på otte personer.

- Det er umuligt at arbejde med. Især fordi man får det indtryk, at det her handler mere om "retfærdighed" imellem skoletyper end om øget smitterisiko. Højskole er jo tidligere af sundhedsmyndighederne klassificeret som mindre risikofyldt end efterskoler, fordi vores elevgrupper - i modsætning til efterskolernes - er voksne, og desuden begynder de også senere end efterskolerne, siger Simon Lægsgaard.

Hvis efterskolerne kan fungere med familiegrupper på otte personer, kan højskolerne vel også?

- Ja, jeg siger heller ikke, at det ikke kan lade sig gøre at lave højskole med ottemands-grupper. Men vi havde bare forberedt os på noget helt andet, og det havde gennem længere tid været en central del af forhandlingen, at grupperne skulle være på 20 personer, siger han.

Simon Lægsgaard oplyser, at Kulturministeriet har kæmpet for at fastholde den oprindelige retningslinje, men det har indtil videre ikke været muligt at få beslutningen lavet om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Journalist går med vilje imod alle sædvanlige regler: Kaare jagter sandheden med anonyme kilder

Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce