Annonce
KLUMME

Karen Klint frygter, at vi har mistet vores sociale evner: Nu skal vi ud af boblerne - men tør vi?

"Lad os hjælpe hinanden med at bryde boblerne på en tryg måde og gøre de kommende sociale sejlture trygge for alle aldersgrupper," skriver Karen J. Klint. Arkivfoto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Vi har længe kendt til udsagnet ”Det bliver godt igen”.

Og det gør det vel også. Men bliver det godt på den gammelkendte måde? Næppe.

Hele verden har været og er fortsat sat på delvis pause. Meget har vi lært at leve med: Mundbind og visir, holde afstand, blive hjemme, købe ind mest muligt alene, holde et variabelt forsamlingsloft faktisk uden plads til den nære familie. Ja, mange har endog ikke kunne få sagt det sidste farvel til deres kære.

Annonce

Mange har arbejdet hjemmefra, andre er blevet fyret. Ja, et helt erhverv har lidt coronadøden.

Børn og unge har været henvist til hjemmeundervisning.

Vi har lært at mødes virtuelt og at følge møder, foredrag og gudstjenester på livestreaming. Sognene er blevet genopdaget som en fysisk grænsedragning for at opgøre det lokale smittetryk.

Nogle faggrupper har været ramt hårdere end andre. Ikke mindst sundheds- og omsorgspersonalet har haft et meget stressende år med øget risiko for alvorlig smitte på jobbet. Ja, enkelte har betalt den højeste pris og har mistet livet.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Lærerne har på ingen tid måtte omstille sig til først så hyppig vasken hænder, at nogle børn græd af smerte, for derefter at skulle udvikle materiale til hjemmeundervisning - dernæst tage nogle elever ind - sende dem hjem igen - og nu alle ind. Hvis man altså ikke lige bor i det forkerte sogn!

Det havde ingen af os vist fantasi til at se som en hverdagsadfærd for bare et år siden.

Vores sociale verden har været begrænset til ”bobler”. Ikke dem, der i smukke glas løfter stemningen i gode venners lag. Nej, sociale bobler, der skærmer os mod omverdenen. Næste lige som de store flydende bobler, der findes i mange forlystelsessteder, og som man kan gå ind i og falde omkuld i - uden at falde i vandet.

Mange har anskaffet sig en hundehvalp eller andet kæledyr. Det fik prisen op på hvalpe. Behovet for at yde legal omsorg og have noget fornuftigt tidsfordriv overvandt dog udgiften. Så langt så godt. Men hvad mon der sker, når alle nu igen skal hjemmefra, og den nuttede hvalp er blevet stor, men ikke er vant til at være alene hjemme?

Nu kom så meldingen om lempelser i rejserestriktionerne. Men hvem tør bryde ud af de sociale trygge bobler?

Jo, nogen har givet en stor udlængsel og trænger til de ferieture, de ikke fik i det forgange år.

Vi, der ikke er så ferievante, spekulerer mere på, hvad udlængslen bringer med sig hjem af nye mutationer.

Der er mange befolkningsgrupper, der har brug for vores alles bevågenhed og omsorg. Jeg føler med dem, der har mistet deres indtægt, deres job eller deres kære.

Jeg bekymrer mig meget om, hvordan vi alle igen skal være sociale væsener. At vi igen rækker ud efter hinanden, efter fællesskabet, og at vi kommer ud af den nu tilvante sociale isolation. Nogle er blevet direkte syge, dropper måske ud af uddannelsen, får angstanfald - og bliver selvskadende.

De grupper bør vi have ekstra fokus på. Og det uanset, hvor de ellers er i livet. De skal have hjælp til at genfinde vejen til samvær.

Konkret tænker jeg på et par drenge i omkring 5. klasse-alderen. De er begge blevet rigeligt buttede det sidste års tid. Ikke før-pubertets-hvalpefedt. Nej, coronafedt.

De har mistet det kåde drengesmil. De er nok blevet gode til engelsk i kraft af deres mange timer i gamerstolen. Men de er sakket bagud i andre fag. Og deres samtalesprog er blevet småt og ordknapt. De er altså svære at få i gang igen. Begrebet ”stille piger” kan nu suppleres med ”stille drenge”.


De har mistet det kåde drengesmil. De er nok blevet gode til engelsk i kraft af deres mange timer i gamerstolen. Men de er sakket bagud i andre fag.


De foreninger, der tidligere havde sådanne knægte i gang med fodbold og kampsport, kan fortælle, at mange nu slet ikke dukker op. Det bliver op ad bakke, siger de.

Måske skal vi mere livserfarne nu give en ekstra hånd der?

Er der familier, der skal have en ekstra hjælp til at få drenge og piger ud af familieboblen og tilbage til foreningslivet? Måske ved, at vi tilbyder at hente og bringe disse børn rundt, så forældrene (og børnene) mere trygt kan komme tilbage til en gammelkendt hverdag med aktiviteter uden for hjemmet.

Jeg tror nemlig, den øvelse kan blive svær i mange hjem. At bryde den lille sociale boble og blive aktiv i diverse fællesskaber vil være udfordrende. Og det uanset, hvor meget vi inderst inde længes derefter.

At forlade hjemmets trygge havn kan for nogen synes som en farefuld sejlads.

Lad os hjælpe hinanden med at bryde boblerne på en tryg måde og gøre de kommende sociale sejlture trygge for alle aldersgrupper.

Inden jeg ønsker god sejlads på det åbne sociale hav, vil jeg gerne sende en ekstra hilsen til tidligere trafikminister Flemming Hansens efterladte. Flemming var idemanden bag Lørdagsbanden i Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad. Det skylder vi ham stor tak for. Flemming var den type politiker, man faktisk godt kan savne flere af.

God weekend - Karen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Her får du mest for festivalbilletten: Metalfestival præsenterer sommerens bedste musikpakke, mens Roskilde er lige i hælene

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Vejle Boldklub

Lørdag hyldes de gamle helte på Vejle Stadion for en af de helt store præstationer i klubbens historie

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Good Food Group taber millioner: Krigen i Ukraine har afskåret Vejle-virksomheden fra to vigtige varer

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce