x
Annonce
Klumme

Karen Klint går i dronningens fodspor: 'Bak op. Alt andet vil være hensynsløst'

'Stå sammen - på afstand.' Det fik mange smilebånd på overarbejde, inden alvoren helt trængte ind. Nu i slutningen af uge 2 i dansk corona-tid har de ord slået sig fast.

Seks markante personligheder skriver på skift klummen "Lørdagsbanden". I dag har tidligere folketingsmedlem Karen J. Klint (S) ordet.

Når en situation løber os af hænde, eller der sker noget ovenud godt eller dårligt, og der bliver spurgt til ens situation, kan svaret let være: ”Ord slår ikke til.”

Sådan kan man godt have det lige nu, hvor Covid-19 raser verden over.

Adskillige hjemlige pressemøder, statistikker inklusive dem fra andre lande om smittede, syge, respiratorindlagte patienter, dem, der har mistet livet til coronavirusset, samt oplysninger om danskere, der hentes hjem, passiviserer vores hverdag i stor hast.

Det hele præsenteres med ord, der slår. På en helt ny måde. Mange skulle lige vænne sig til alvoren i ordene, før de trængte rigtigt ind.

”Vask hænder og nys i albuen.” Et godt råd, nogle af os kan huske fra en anden pandemi.

Nu skal det altså følges. Opslag med regler hænger mange steder. Og de skal læses, hvis du vil passe på dig selv og andre.

”Hold afstand for at holde sammenhold” og ”Stå sammen - på afstand” lyder det igen og igen.

-

Det fik mange smilebånd på overarbejde, inden alvoren helt trængte ind. Nu i slutningen af uge 2 i dansk corona-tid har de ord slået sig fast. Så fast, at de nu heldigvis overholdes af langt de fleste.

”Undgå store forsamlinger”: Først var grænsen på 100 personer. Nu er vi nede på 10. Kirker og moskeer er aflåste. Ved begravelser må der dog være flere end 10 indendøre, hvis gulvarealet i selve kirkeskibet tillader det. En person pr fire kvadratmeter.

I min lokale kirke giver det maksimalt 27 i et begravelsesfølge. Det kan let blive meget svært og følsomt.

-

Folketinget har ikke undtaget sig selv. Her blev både det at holde afstand og det at praktisere sammenhold et forbillede for os alle. I alt fald os, der har for vane ikke at kunne holde sig fra politik! Håber inderligt, det sammenhold huskes, når krisen ebber ud.

Mange borgere lyttede til den første uges lave danske tal på syge, så det kneb med det at holde afstand på en solbeskinnet søndag på en kendt bro i København. Og det, selv om der var hamstret toiletpapir, gær og håndsprit. Det var ellers gentaget igen og igen, at der var styr på varerne, hvis vi bare handlede ind som vanlig.

Så kom den daglige fordobling af de danske tal. Formaninger om at blive hjemme lød igen og igen.

-

Statsministeren siger gang på gang, at der kan komme flere indskrænkninger i vores daglige hverdag ig frihed efterhånden, som corona bider sig fast i flere borgere. Det har ikke toppet endnu. Hun sagde desuden, at hun ”tog ansvaret på sig”. Det sagde hun også ved overtagelsen af regeringsmagten. Ikke alle forstod dybden i den udtalelse, den gang. Det gør man nu.

Hun tager ansvaret på sig. Får alle partier med. Sundhedsvæsenet, erhvervsliv, faglige organisationer og hele handelslivet følger trop og får på ultrakort tid præsteret løsninger, der under vanlige forhold ville tage måneder, ja måske år, at nå frem til.

Men ”Danmark lukker ned”. Noget, mange kun havde troet kunne ske i Kina. Ikke i det lille land med det hyggelige demokrati. Der findes heldigvis midler til store hjælpepakker for at undgå, at meget lukker ned uden at kunne lukke op igen.

-

Hendes Majestæt Dronningen annoncerede en tale på tv. Noget, der aldrig har været sket før. Altså ud over den elskede nytårstale.

Dronningen var som altid klar i tale og budskaber. Hun sagde ”hensynsløst” og kiggede os direkte i øjnene gennem skærmen. Sådan føltes det i alt fald. Hensynsløst. Det ord slog hårdt. Ikke bare ”egoistisk” eller et andet finurligt begreb, som vi ved, hun mestrer. Men hensynsløst. Det tændte alvoren landet over.

Jeg tror, alle nu fandt ud af, at den virus er ligeglad med, hvem du er. Den går til angreb. Den tog med fra Kina til Italien og mange andre lande. Den tog med hjem fra skiferien.

-

Mange er sendt på hjemmearbejde for at inddæmme smittekæden. Skoleeleverne også. Lærerne har på eksprestid udviklet hjemmeopgaver, som eleverne og deres forældre (eller andre voksne) kan/skal følge via nettet. Ja, selv Randers Regnskov trådte hjælpende til med en daglig video om spændende biologi hos dyr (og lidt hos os mennesker).

Stødte midt i ugen på en teenagedreng fra vejen. Han havde fin struktur på sin hjemmeundervisning, sagde han glad. Selv kravet om daglig fysisk aktivitet havde han taget med hjem. Da jeg mødte ham, var han på vej ud på sin mountainbike iført cykelhjelm og praktisk tøj. Godt gået, unge mand.

Tv gik endnu mere i døgndrift, og vi fik alle gratis adgang til et nyhedsprogram, der ellers koster dyrt i mange antenneforeninger! Tak for det.

-

Mest af alt: TAK til alle, der har taget ansvaret på sig, så vi forhåbentligt undgår såvel kinesiske som italienske og franske tilstande. Bak op. Alt andet vil være hensynsløst, for nu at bruge dronningens ord.

God weekend trods alt - og god bedring til smittede og syge.

Sammenhold og hensyn vil få Danmark på fode igen.

Karen J. Klint. Foto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge fester og bryder forsamlingsforbud i Vejle: Politiet har flere gange måttet splitte en gruppe ad

Hedensted

On the Corner kan ikke få corona-lån: Vi ved ikke, hvornår hjælpepakkerne kommer

Vejle

Vand fosser ud på Jennumvej

Annonce