Annonce
Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Karen Klint blev oprørt, da hun læste nyheden om, at ældre borgere med demens ofte får for megen og unødvendig medicin, alene af hensyn til omverdenen. - Hvor er fagligheden henne, hvis man forsøger at dulme dårlige vilkår med sløvende medicin, spørger den tidligere folketingspolitiker. Arkivfoto

For en del år siden havde Ekstrabladet nogle bagsideskribenter, ja, måske ligefrem en klub, der blev kaldt ”Gamle sure mænd”.

Jeg ved ikke, om der findes en tilsvarende etiket og sammenslutning for jævnaldrende kvinder. Men jeg har i alt fald ofte tænkt på, at i givet fald ville jeg ikke melde mig ind i en sådan klub. Til tider kan jeg dog være i tvivl om, hvorvidt det er noget, man selv styrer. Eller om det ligger implicit i visse gener, at overbærenheden enten vokser eller svinder med alderen. Eller om den bare bliver en mere variabel størrelse.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Jeg har det i alt fald sådan, at min overbærenhed og tålmodighed ikke er en stabil størrelse. Nogle mennesker eller hændelser kalder en stor overbærenhed og tålmodighed frem. Andre gange skal jeg virkelig undertrykke et suk for ikke at være for uhøflig.

Annonce

For tiden bruger jeg en del timer på togrejser. De udfordrer aldrig min tålmodighed. Heller ikke en torsdag aften, hvor blæsevejret og et lille træ var skyld i en forsinkelse med ventetid på Vejle Banegård, og at toget skulle holde lidt ekstra tid i Fredericia for lige at få tjekket fronten. Det betød så, at vi efterfølgende på Sjælland måtte holde andre minutter, fordi bl.a. et godstog nu optog sporet. Og at der også var skinnearbejde her tæt på midnat. Så bliver jeg faktisk glad over, at der er folk, der arbejder på dette tidspunkt for at gøre livet lettere og mere sikkert for vi andre.

Men skal jeg gå en tur med nogen, og vedkommende ikke har samme hastighed i travet som mig selv, kan jeg næsten få myrekryb.

Det er bare nogle personer eller hændelser, der tænder mig af. Sidste lørdag var jeg til kongres i mit parti. Sådan en dag kan være udfordrende på mangt og meget. Nogle talere er klare, korte og siger noget nyt. Andre lyder som et ekko fra fortiden – eller som en forkælet størrelse. De sidste sætter virkelig min tålmodighed og høflighed på prøve. Jeg ved godt, at ungdommen er udfordret af krav på krav, og der skal knokles igennem for at komme frem. Jeg ved godt, coronatiden ikke var festlig, at den har gjort mange ensomme. Men ungdomstiden er jo mere end fest og hygge, det er en investering i egen fremtid.

Og så er det, jeg kom til at tænke på, om jeg nu selv er blevet ”en gammel sur en”.

Unge i dag må vel godt ønske sig en mere spændende ungdom, end jeg selv fik, fordi tiden var en anden og mulighederne meget få? Men hvor er rammen for de unges forventninger? Er det generationstyveri, hvis økonomien kun rækker til en kollegiebolig med fælles køkken og ikke til en selvstændig lejlighed de første år, man er på SU og måske ikke har et arbejde ved siden af? Indrømmet, jeg deltog ikke i klapsalven. Jeg lavede dog heller ikke ”en Pia Kjærsgaard” med gentagne viften med en nedadvendt tommelfinger. Lidt pli havde jeg dog i nuet.

Det sidste kneb det mere med, da jeg hørte nyheden om, at ældre borgere med demens ofte får for megen og unødvendig medicin, alene af hensyn til omverdenen. Da blev jeg virkelig oprørt, ked af det og tænkte: "Hold nu op – sker det fortsat". Det var jeg nemlig selv med til at dokumentere for flere årtier siden, den gang der stadig var noget, der hed amtsplejehjem. Da måtte vi også ind og tage sløvende medicin fra beboerne. Det var der forståelse for i daværende amt. Hvor er det trist og nedslående, at de erfaringer ikke har overlevet. Hvor er fagligheden henne, hvis man fortsat dulmer dårlige vilkår med sløvende medicin, der er udviklet til en helt anden personkreds?

Min overbærenhed og tålmodighed er ikke en stabil størrelse. Nogle mennesker eller hændelser kalder en stor overbærenhed og tålmodighed frem. Andre gange skal jeg virkelig undertrykke et suk for ikke at være for uhøflig.

Karen Klint

Hvor er det politiske ansvar henne, hvis vilkårene igen er sådan, at personalet og læger i stedet for faglighed, nærvær og omsorg vælger medicinsk pacificering af mennesker? Så er en længere levetid jo ikke noget, man ser frem til. Og så er der vel heller ikke underligt, at det er svært at rekruttere medarbejdere til ældreområdet eller at få unge ind på velfærdsuddannelserne, hvor der ellers er fast arbejde lige til egen pensionsalder.

Nu må vi gentage kampen om mere værdighed i de sociale velfærdstilbud. Og det uanset alder. Vi såkaldte ”stærke” oppe i årene opfører os ikke som en forkælet generation, bare fordi vi forventer at blive mødt med faglighed og værdighed i vores alderdom. Vi er ikke gamle sure mænd og kvinder bare fordi vi bliver afhængige af det fællesskab, vi selv har været med til at bygge op. Eller er vi?

God weekend, trods alt 😊

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stribevis af byrådskandidater hænger ulovligt i åbningsweekend - men hvad gør kommunen for at kontrollere de mange valgplakater?

Vejle For abonnenter

Advarsel: Gyservalg forude - formand Tulle og de lokale DF'ere vil bide negle, når stemmerne tælles op om tre uger

Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Sport For abonnenter

De brølende 70'ere: VB tabte to kampe og så var mesterskabet i hus, mens spillerne var ombord på storebæltsfærgen

Børkop

Efter årelangt tilløb: Nyt idrætscenter vil samle området

Navne For abonnenter

Hendes fars død formede hendes liv: Hun blev både til 'rode-Asta' og byens dronning

Debat

Debat: Der skal styr på spildevandet - ellers får vi aldrig et godt vandmiljø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KLUMME For abonnenter

Ny Olsen Banden-film indspilles i Vejle: Kampen om Posthusgrunden

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Billund

Grindsted vandt stort og let og ligner nu et tophold i 1. division

Annonce