Annonce
Kultur

Katz Krefeld har skruet op for uhyggen

"Mørket kalder" handler om politikommissær Cecilie Mars, som træffer et fatalt valg, der får store konsekvenser for hende. Hendes fejl er blevet filmet, og nu truer en anonym med at afsløre hende, hvis ikke hun følger hans uhyggelige plan om selvtægt. Bogen er skrevet af Michael Katz Krefeld, der kalder dens univers for sort. Foto: Nils Mogensen Svalebøg.

Mørket truer, ensomheden lurer, og dele af volden er blevet mere virkelighedsnær i Michael Katz Krefelds nyeste krimi, der kalder på den indre hævner.

Annonce

En pige vakler af sted i natten. Skæmmet på krop og sjæl af den voldtægt, hun netop har været igennem. Detaljer dukker op, martrer hende og også læseren, for voldtægten er indledningen på Michael Katz Krefelds nyeste krimi, "Mørket kalder".

Det er ikke så slemt, når du slår folk ihjel med sømpistoler eller skærer ørerne af skurkene. Men den virkelighedstro vold er hård kost.

- Ja, jeg har skruet op for uhyggen. Den her krimi er mere uhyggelig og universet mere sort end i min Ravn-serie, siger Michael Katz Krefeld.

Thomas Ravnholt alias Ravn har krimilæserne lært at kende gennem fem bøger. Ravn, hvis elskede er blevet myrdet, finder endelig i den femte og sidste bog ud af, hvem som slog hende ihjel, og forfatteren varslede dengang, at nu ville Ravns liv og karriere forandre sig i de følgende fem bøger. Han talte om sin Ravn-serie som delt op i en sæson 1 og 2.

Og så skriver du en bog med en kvindelig hovedperson, som hedder Cecilie Mars i stedet. Hvad er der blevet af Ravn?

- Den næste Ravn-bog kommer i 2019 - jeg er i gang med at skrive den - men jeg har holdt en pause fra Ravn, fordi jeg ikke vil have, at der går "krimi-fabrik" i den, og fordi jeg har et skab fyldt med ideer, jeg gerne vil arbejde med.

Hvorfor hedder hun Mars?

- Det er krigsguden, og hun er en kriger. Og så er Cecilie et spindelvævstyndt og fint navn med en god klang. Det passer alt sammen til hende, for hun er ikke ret stærk eller stor, kan dårligt nå billardbordet og er ikke for god til at skyde. Men hun er alligevel større end som så. Hun gør karriere inden for politiet, er dedikeret, empatisk, modig og kvik. Hvor Ravn kan tåle nogle tæsk, så må Cecilie gebærde sig med snilde, fortæller Michael Katz Krefeld.

Cecilie Mars bor som single i Nordvestkvarteret i København. Hun er tit alene og har kun overfladiske forhold til mænd. I sit belastede boligkvarter generes hun af kriminelle scooterrødder, og det gør en tur til fods gennem kvarteret i selskab med Cecilie til en nervepirrende oplevelse.

- Hvor Ravns univers er brunt, er Cecilies sort. I Ravns liv er der varme og venskaber, hund og humor som bolværk mod den ydre ondskab, mens Cecilie står midt i lorten midt i mørket. Derfor er der også en mere virkelighedsnær ondskab end i Ravn-serien. Meget af volden i Ravn-bøgerne er grotesk, men for at forstå Cecilie var jeg nødt til at være mere realistisk - også for at være sand over for hendes karakter og den smerte, hun bærer på, forklarer Krefeld.

Fem med og om Michael Katz Krefeld

1. Blå bogFødt 1966, opvokset i Hvidovre, barnebarn af krimiforfatter Hermann Krefeld, gift med Lis Katz Krefeld, der er direktør i Codan, bor i København. Gik ud af skolen efter 10. klasse. Har skrevet og instrueret en række novellefilm og skrevet manuskripter til danske tv-serier, bl.a. "Nikolaj & Julie" og "Nynne". Debuterede som forfatter i 2007. Hans krimier om Ravn udkommer i godt 20 lande. Har modtaget flere priser, bl.a. Debutantprisen på Krimimessen, Harald Mogensen-prisen fra Det danske Kriminalakademi, Marthaprisen som danskernes yndlingsforfatter og Publikumsprisen ved årets Krimimessen i Horsens. Hobbyer: Biler, sin motorbåd, at cykle på mountainbike og klatre.

2. Om at skrive om kvinder

- Jeg elsker at skrive om stærke kvinder, for jeg kan godt lide kvinder, der som min kone Lis har noget mellem ørerne. Jeg skriver en bog om året, og nu har jeg skrevet om Ravn fem år i træk, så jeg trængte til en kvindelig hovedperson.

- Jeg lytter i øvrigt bedre til de kvindelige hovedpersoner end de mandlige, og jeg kan godt lide at bruge dem til at udstille mit eget køn. Så kan jeg lege med selvironi og grine lidt af os selv.

I forbindelse med "Mørket kalder" er Michael Katz Krefeld blevet endnu mere bevidst om det privilegium det er at være ham - hvid, nordisk, heteroseksuel.

- Der er så mange kvinder rundt om i verden, som undertrykkes, og der er homoseksuelle, som krænkes. Og her i Danmark er der kvinder, som bliver solgt. Men helt ned i det hverdagsagtige har mange kvinder en reel frygt, når de skal gå alene mørke steder. Det er jeg vred og indigneret over.

3. Om at vinde publikumsprisen

"Tror du, jeg vinder Publikumsprisen?" spurgte Michael Katz Krefeld selvsikkert under forårets krimimesse i Horsens. "Nej," svarede jeg. "Den får Jesper Stein."

Men årets vinder blev Michael Katz Krefeld, der strålede, da jeg senere samme dag lykønskede ham.

Hvad har prisen betydet for dig? - Jeg har været med på messen 10 år i træk, så krimimessen føles som en hjemmebane. Man bliver så skideglad, når man får en pris på hjemmebane og så af folk, som elsker det, jeg skriver, nemlig krimier. Jeg er så taknemmelig og glad for at være årets mand, og prisen, som er en skulptur i fem kilo granit, står i min vindueskarm på mit kontor.

4. Måske på Netflix

Du har tidligere fortalt om interesse for Ravn-serien hos producenter til Netflix. Er der noget nyt?

- Ja. Nu er der nogle nye producenter, som rører på sig med henblik på en tv-serie. Man kan sige, at interessen er stigende. Der er også interesse for Cecilie Mars som film. Det er spændende, siger Michael Katz Krefeld, og mere siger han ikke om den sag.

5. Om Facebook

Michael Katz Krefelds forfatter-facebook-side har cirka 15.000 følgere, og over for dem har han gjort sig umage med at understrege igen og igen, at der nok skal komme en ny Ravn-bog.

- Jeg har været meget spændt på, hvordan læserne ville tage, at jeg holdt pause og i stedet skrev "Mørket kalder". Men heldigvis har jeg fået så mange søde og rørende beskeder fra læsere, som glæder sig til at læse den nye og på forhånd behandler bogen som en ny ven i klassen.

I første omgang troede Michael Katz Krefeld, at "Mørket kalder" skulle være en politiroman, hvor man følger opklaringsarbejdet. - Men det kedede mig. Jeg ville hellere skrive Agatha Christie-agtigt, hvor læseren mere følger det kammerspil, som foregår på politigården, end selve opklaringsarbejdet. Det giver læseren mulighed for at gætte med på alle mulige motiver, siger han. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Endnu værre skurke

Forfatteren forsøger i Ravn-serien at forstå sine skurke, som derfor ikke kun er onde. Men det er de i "Mørket kalder". Her finder vi de værste af de værste typer, og det gør vi, fordi Michael Katz Krefeld vil friste os. Han vil fremprovokere vores indre hævner og have os til for en stund at forstå selvtægtens væsen.

Som altid har han hentet inspiration i virkeligheden. Denne gang har han kigget på vores retssystem og fundet sager, hvor forbrydere har snydt sig uden om straffen.

- Jeg kan godt lide at lege med læserens følelser, og vi har alle en hævner i os, som kan provokeres frem, siger han.

Det bliver den hos Cecilie, for hurtigt befinder hun sig i en situation, hvor hun presses ud i selvtægtens ærinde - eller gør hun? Slutningen giver svaret, men inviterer samtidig til en ny uopklaret historie.

Kommer der flere bøger med Cecilie Mars?

- Tja. Min tanke med Mars har hele tiden været, at der kun skulle være en enkelt bog med hende, men nu synes mit forlag, der var lidt skeptiske, da jeg satte Ravn på pause, at hun kan holde til en trilogi. Vi får se, siger Michael Katz Krefeld og smiler stort.

Michael Katz Krefeld: "Mørket kalder", Lindhardt og Ringhof, 400 sider, udkommer i dag 23. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce