Annonce
112

Kemi og magi i skøn forening

Mette Østergaard Filsø skriver fantasyromaner. Hendes nye bog "Mordet i elverskoven" er lige på trapperne. Foto: Lars Saugbjerg
Videnskab og fantasifulde beretninger kan sagtens gå hånd i hånd. Kemikeren og forfatteren Mette Østergaard Filsø fra Vejle sender romanen "Mordet i elverskoven" på gaden.

Vejle: Den er lige på trapperne, Mette Østergaard Filsøs nye fantasyroman Mordet i elverskoven. Bogen udkommer i denne måned.

Mette Østergaard Filsø har altid været lidt af en læsehest. Som yngre "kværnede" hun bøger ind, men det er med pennen i hånden, at hun føler sig som en fisk i vandet. Siden folkeskolen introducerede hende for "magien" i bogstaverne, har hun skrevet, og gennem årene er mange fantasifulde tanker blevet til virkelighed i bogform.

- Fiktionens verden kan man forsvinde ind i; her kan og må man alt. Den verden har altid fascineret mig, fortæller Mette Østergaard Filsø, der kender den særlige og måske lidt triste følelse, der kan opstå, når man har vendt den sidste side i en bog - og læst den færdig.

Hun oplevede det første gang med den klassiske fantasyfortælling Dystopia af Dennis Jürgensen.

- Da jeg lukkede den tænkte jeg: Hvordan skal jeg komme videre nu? Jeg havde lært personerne at kende, og følte et tab ved at slippe deres verden. Det er jo fantastisk, når en bog kan bringe sådan en følelse frem, siger hun.

Mette Østergaard Filsø

  • 31 år. Stammer fra Aabenraa, kom til Vejle i 2015.
  • Uddannet ph.d. i kemi og bor sammen med sin mand og to børn, Laura og Mikkel, i Vejle.
  • Ansat hos Eurofins Miljø.
  • Når hun ikke nørder med avancerede maskiner, syrer og baser, bruger hun tiden på sin store passion: At skrive. Bogen, som udkommer i maj, hedder Mordet i elverskoven.

Min bog på biblioteket

I dag kniber det med at sluge mange bøger.

- Med to fuldtidsjob - som mor og kemiker - kan det være svært at finde overskuddet, smiler Mette Østergaard, der har to børn: Laura på fem og Mikkel på to år.

Heldigvis finder hun stadig tid til at skrive, gerne sent om aftenen - når der er ro i huset.

- Da ungerne var helt små, var det vanskeligt, men nu hvor jeg er begyndt igen kan jeg mærke, at det er noget jeg har manglet. At skrive er en del af mig.

Mette Østergaard Filsø har altid haft en drøm om at udgive en bog. Den drøm gik i opfyldelse i 2010, hvor hun sendte fantasyromanen "Dragebjergenes hemmelighed" på gaden.

- Det handlede ikke om at sælge bøger. Det var mere et spørgsmål om, at jeg kunne finde min egen bog på biblioteket. Biblioteket var et "tempel" for mig, hvor jeg brugte en del af min ungdom. At kunne bidrage til biblioteket var en stor drøm, fortæller hun.

Annonce

Sommerfugle i maven

Allerede inden den lokale forfatter udgav sin første bog, gik hun i gang med arbejdet på den næste. Afbrudt af en ph.d. og to børn, har hun langt om længe lagt sidste hånd på fortællingen, og venter nu blot på trykkeriet.

- Mordet i Elverskoven er min anden bog, men jeg har da samme sommerfugle i maven som ved den første. Jeg har endnu ikke haft den færdige, trykte bog i hænderne - og bladret i den. Det glæder jeg mig til, smiler hun og erkender, at processen har været lang.

- Så lang, at sproget har udviklet sig. Løbende har der været behov for ændringer, men sådan er det jo at skrive; man laver tingene om igen, igen og igen. Til sidst fungerer det og bliver flydende, fortæller Mette Østergaard Filsø.

Mordet i elverskoven

Handlingen: Anna lever et stille liv i byen "Jyss" hos den gnavne enkefru Kerstin, da hun møder en gruppe fremmede rejsende på markedet. Sammen med dem drager hun ud på sit livs rejse mod skoven Merth, der ifølge de gamle sagn er hjemsted for elvere. Rejsen kommer hurtigt til at overgå hendes vildeste fantasier, men også hendes værste mareridt, for de rejsende gemmer på en mørk hemmelighed, der ikke kan forblive skjult for evigt.
Annonce

Flere på vej

Som forfatter bliver man nødt til at væbne sig med tålmodighed.

- Da jeg skulle læse den igennem for 37. gang, var det lige ved at være nok. Nu skal den være færdig, tænkte jeg. Men selvfølgelig, jeg nyder da stadig min bog - jeg synes jo historien er god.

Mordet i elverskoven er den første i en serie. Nummer to er på vej.

- Og nu vil jeg have mere fokus på skriveriet, så der ikke er længe imellem bøgerne. Jeg er i fuld gang med den næste, og ved, hvor historien bærer os hen.

Fantasyromanen er både for drenge og piger.
Annonce

Kemiker og forfatter

Det hænder, at Mette Østergaard Filsøs venner og bekendte løfter øjenbrynene, når hun fortæller om sine bøgers genre. Hvordan kan hendes naturvidenskabelige, professionelle verden harmonere med fantasifulde væsner og magi?

- Jeg oplever det ikke selv som en modsætning, men jeg hører, at mange er forundrede. Kemi er jo noget med håndgribelige facts, og genren fantasy drejer sig om magi og overnaturlige ting. Men for mig handler begge dele om en grundlæggende fascination af, hvordan tingene hænger sammen. I kemi skal man have sans for detaljer, og det skal man også i en bog. Begge dele har en grad af nørderi, hvor man bevarer sin barnlige nysgerrighed og fascination af, hvordan tingene fungerer og mennesker reagerer. I begge tilfælde skal man have styr på sine reaktioner, siger Mette Østergaard Filsø.

- Samtidig er det jo sjovt at arbejde med naturens love. Selvom det er fantasy, forsvinder alle naturlove jo ikke. Og skræller man det overnaturlige væk, er der stadig vigtige temaer i bogen, som sagtens kunne finde sted i den virkelige verden. For eksempel temaer om at turde accepterer sig selv, følge sit instinkt, gå imod strømmen - og kendsgerningen, at alle kan få brug for hjælp.

Fantasyromanen Mordet i elverskoven er primært for drenge og piger i alderen 12 til 15 år.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Nyt system skal forhindre, at lastbilerne kiler sig fast under Højbanen: Nu frygter Ingelise og Robin, at deres vej bliver ekstra hårdt ramt

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

1400 hemmelige adresser kan være i omløb: Vejle Kommune mistede USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger på valgdagen

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Give

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune kort før pressemøder: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænse

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

VEJLE For abonnenter

Delux Pizza & Kebab i Å-Centret er lukket: Nu kommer der et nyt spisested, og det er for de lækkersultne

GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Se med lige nu: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

Vejle

Trods kritiske røster på Facebook: DGI Huset holder fast i sangaften for 1100 gæster torsdag

forside For abonnenter

Det går op og det går ned - få overblikket: Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Hedensted

Nyt lægehus på vej i Hedensted: 2400 borgere reddet fra at skulle vælge læge uden for byen

Annonce