Annonce
Jelling

Kender du Østbjerglund? Oplev Jelling-egnens ukendte naturperle

Anne Stoklund Larsen i den tidligere stald på Østbjerglund ved Hørup, der har været kreativt værksted for hendes afdøde mand, Jørgen Sehested. Hans kunst pryder stadig rummet. Nu skal det tidligere boelsmandssted fra 1913 være en slags forsamlingshus, hvor alle kan leje sig ind, men særligt har hun tanke for terapeuter, der vil bruge naturen og stedets afstressende kvaliteter. Foto: Mette Mørk
På søndag får Hørup en ny virksomhed, når Østbjerglund ved Hørup holder åbent hus. Fremover kan man leje sig ind her og få adgang til en helt enestående naturperle.

Hørup: - Her er godt nok grønt, sagde de unge mennesker og holdt sig for øjnene. De var fra storbyen, og kunstneren og ejer af stedet, Jørgen Sehested, tog dem med herud, når han arbejdede med at vænne dem fra narkoen.

Nu er både de unge mennesker og Jørgen Sehested borte (han døde sidste år). Men her er stadig grønt. Og det kan enhver overbevise sig om ved at deltage i indvielsesfesten på Østbjerglund søndag klokken 14 til 16.

- Overskriften for Østbjerglund er natur, konstaterer Anne Stoklund Larsen, der dannede par med Jørgen Sehested siden 2003.

Annonce

De boede i Hillerød og brugte Østbjerglund som sommerhus. Men i oktober sidste år flyttede hun ind på fuld tid, og det ligner noget af en kontrast.

- Jamen, jeg kan lide kontraster. Ting behøver ikke gå efter lige linjer. Det er derfor, jeg har valgt at bo og gifte mig med en billedkunstner. Og naturen er dér, jeg trækker vejret. Når jeg skulle slappe af, tog jeg ikke på Strøget, men til Dyrehavebakken. På Østbjerglund er der fred og ro til at tænke sig om. Man skal selvfølgelig kunne bruge en motorsav her, men jeg er ikke bange for den slags, siger Anne Stoklund Larsen.


Overskriften for Østbjerglund er natur.

Anne Stoklund Larsen, indehaver


Hun blev færdiguddannet cand.techn.soc. fra Roskilde Universitetscenter i 1995 og arbejdede i en årrække som arbejdsmiljøkonsulent og med at starte arbejdspladsvurdering i statslige institutioner og private virksomheder. Hun har været selvstændig og en tid jobkonsulent i Frederiksborg Amt.

Naturen er der, hvor Anne Stoklund Larsen får ro til at trække vejret. Og det er der meget af på Østbjerglund med masser af grønt omkring. Foto: Mette Mørk

Ud over at danne par med Jørgen Sehested var hun også partner i kunstnerduoen Notka med ham. Han var maler og billedhugger, og duoen arbejdede også med unges alkoholproblemer.

Som hun udtrykker det, skete det IKKE, at Jørgen Sehested satte sig foran en computer. Det gjorde så hun og skabte det økonomiske fundament i samarbejde med for eksempel Sundhedsstyrelsen og EU.

De erfaringer trækker hun nu på til at udvikle Østbjerglund.

- Det giver ikke mening at bo her og så tage på arbejde på et kontor. Jeg vil skabe en økonomi her, siger hun.

Psykoterapeut Grethe Lindholm Pedersen er med i arbejdet med at udvikle Østbjerglund, så eksempelvis terapeuter kan leje sig ind på stedet. Det har den særlige dimension for Grethe Lindholm Pedersen, at bygningerne fra 1913 er hendes barndomshjem, som hun flyttede fra i 1968. Foto: Mette Mørk

Hun har været i kontakt med en landbrugskonsulent og en skovfoged. "Tilfældigvis" den skovfoged, der tidligere havde arbejdet sammen med Grethe Lindholm Pedersen fra Helseværkstedet om at skabe en meditationsskov. Og Østbjerglund er Grethes barndomshjem.

Her boede hun, til hun var 16 år. Da hun og Anne mødtes, var det 55 år siden, hun havde været inde i husene sidst. Næsten intet er ændret.

Det er en gave, det der sker nu

- Det har været min langt ude drøm at komme tilbage til dette sted. Når noget trækker tænder ud, så går jeg i skoven, og det er altid her. Det er en gave, det der sker nu, siger Grethe Lindholm Pedersen. Hun skal bidrage til stedets udvikling med sit netværk af terapeuter, som vil kunne leje stedet til kurser og aktiviteter, der inddrager naturen.

For Anne Stoklund Larsen er det afgørende, at alle de aktiviteter, der foregår på Østbjerglund er i pagt med naturen. Derfor skal stedet ikke lejes mere ud, end naturen kan tåle. Erfaringerne fra stien "Egtvedpigens fodspor", skræmmer. Den måtte lukkes efter en måned på grund af sliddet på naturen. Foto: Mette Mørk

- Alle kan leje stedet, bare det sker i respekt for naturen. Så er jeg stedets kromutter, fortæller Anne Stoklund Larsen.

Hun har tanker om på sigt at udvikle stedet med overnatningsmuligheder til dem, der lejer sig ind. Desuden vil der være forskellige guidede ture i området.

Annonce
Vejle For abonnenter

Peschardt er harm over splittelsen i Venstre: 'Forligspartierne får et alibi for at smide en motorvej midt i vores enestående natur'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaos i køreprøve-køen: Erfarne bilister kan miste både kørekort og job

Egtved For abonnenter

Hærvejsmotorvejen splitter Venstre i Vejle Byråd: Se her, hvem der mener hvad

Podcast

Lyt til "Danmark fortæller" - Den vildeste sommer

Alarm 112

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Navne For abonnenter

Tidligere kvæginseminør var tæt på at dø: Nu kan han fejre 90-års fødselsdag

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Cykelhjelm og hvinende dæk: Hærvejsløb kommer til Jelling

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Demonstration i Vejle endte med dødstrussel: Nu er demonstranterne anmeldt for racisme

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Erhverv

Tidligere 'Masterchef' mestrer mexicansk mad fra forsamlingshusets køkken

Alarm 112 For abonnenter

42-årig var tæt på at brænde sin bolig af: Fik 30 dages fængsel

Børkop

Efter et halvt år med ombygning: Genbrugsplads er klar til indvielse

Annonce