Annonce
Vejle

Kendt tv-læge hjælper tykke børn i Hedensted

Det første skridt mod at hjælpe børn af med deres overvægt er at anerkende det som en hormonel forstyrrelse og en kronisk sygdom. Det mener børnelæge Jens Christian Holm, som i den brede offentlighed er kendt fra tv-programmet "Generation XL", hvor han på skærmen hjælper børn til at tabe sig. Det samme gør han til daglig på Holbæk Sygehus. Her er han leder af "Enheden for overvægtige børn og unge", som siden 2008 har hjulpet flere end 1200 børn til vægttab. Nu vil Hedensted Kommune adoptere hans metoder. Derfor var Jens Christian Holm i går inviteret til Daugård Multicenter, hvor han underviste medarbejderne i sundhedsplejen og sundhedsfremme. Ifølge den kendte tv-læge er det allervigtigste for medarbejderne i Hedensted at forstå, at overvægt ikke blot skyldes for meget cola og for lidt motion. - Der er mange årsager til overvægt, og det er slet ikke enkelt at tabe sig. Det er en sygdom på linje med f.eks. astma. Hvis man ikke forstår det, skal man ikke arbejde med overvægt, mener Jens Christian Holm, der ikke uden grund er blevet kendt for sin kontante facon. På Holbæk Sygehus lykkedes det at nedbringe syv af ti børns overvægt uafhængigt af deres sociale baggrund.
Det hele starter i hovedet. Hvis man vil hjælpe børn af med deres overvægt, skal man først erkende, at det er en kronisk sygdom, og ikke blot et udslag af for meget cola og for lidt motion, siger overlæge Jens Christian Holm, der bl.a. er kendt fra tv-programmet "Generation XL". I går underviste han sundhedsplejen i Hedensted Kommune. Foto: Martin Ravn

Kræver kæmpe ændring i hverdagen

Det er resultater, der vækker opsigt i sundhedsvæsnet, og det er årsagen til, at Hedensted Kommune vil samarbejde med Jens Christian Holm og Holbæk Sygehus om en ny overvægtsklinik. En af årsagerne til Holbæk-lægens succes er ifølge ham selv, at hans behandling kommer hele vejen rundt om barnet. - Det kræver en individuel behandlingsplan på 10-20 punkter for et barn at tabe sig. Punkterne handler bl.a. om morgenmad, mellemmåltider, sukker, motion, søvn og forkælelse. - Hvis man kun ændrer sine vaner på nogle få områder, vil kroppen forsøge at modvirke et vægttab. Det kan f.eks. være ved at nedsætte kroppens energiforbrug til immunforsvar, vækst og kropstemperatur. Derfor er en allround-indsats altafgørende, siger Jens Christian Holm.
Sundhedspersonale i Hedensted Kommune hørte i går om de resultater, Holbæk Sygehuse har opnået med overvægtige børn. Håbet er, at succes'en fra Holbæk kan overføres til Hedensted.Foto: Martin Ravn
Annonce

Hvert fjerde barn for tyk

I Hedensted Kommune glæder medarbejderne sig til at komme i gang med det nye koncept, som kommer til at høre hjemme i Sundhedshuset i Løsning. - Vi har forsøgt med mange forskellige tiltag i kommunen, men ikke desto mindre er hvert fjerde barn i Hedensted overvægtig. Nu håber vi på, at vi kan opnå ligeså gode resultater som i Holbæk, siger sundhedskonsulent Anja Faber, der sammen med sundhedsplejerskerne Connie Stabel og Rikke Haugsted Christensen skal stå i spidsen for den nye klinik.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce