Annonce
Hedensted

Kenneth er lærling i de voksnes rækker: - Det blev min redning

31-årige Kenneth Sejr Kristensen fra Hornsyld ønsker at blive planteskolegartner og har været voksenlærling på Havlykke Planteskole i et år. Foto: Morten Pape
I over 10 år har Hedensted Kommune og lokale virksomheder arbejdet med en ordning, som skal hjælpe voksne over 25 år med at få en læreplads. 31-årige Kenneth Sejr Kristensen vil være planteskolegartner og er lige nu voksenlærling på andet år på Havlykke Planteskole nær Juelsminde. En ordning han betragter som sin redning.

Pøt: 31-årige Kenneth Sejr Kristensen fra Hornsyld arbejdede i syv år som faglært anlægsstruktør. Men belægning af fliser og brosten fik pludselig en ende, da ryggen til sidst ikke kunne klare mere.

Det førte til en ledighed på to år og et genoptræningsforløb, hvorefter Kenneth Sejr Kristensen fik sig en praktikplads på Havlykke Planteskole.

Med hjælp fra jobcenteret i Hedensted Kommune udviklede praktikpladsen sig hurtigt til en plads som voksenlærling, og et år senere er Kenneth Sejr Kristensen stadig i gang med sin uddannelse som planteskolegartner og i fuld vigør blandt syrener og spagnum.

En udvikling, Kenneth Sejr Kristensen betragter som sin redning i forhold til sine chancer på arbejdsmarkedet.

- Havde der ikke været en voksenlærlingeordning, så tror jeg ikke, at jeg havde været i gang med en uddannelse, som min krop kunne holde til. Jeg har aldrig sovet så godt om natten som nu, siger Kenneth Sejr Kristensen, der til dagligt kan luge ukrudt og løfte potteplanter uden rygbesvær.

Annonce

Voksenlærling

  • Som voksenlærling skal man være mindst 25 år og gennemføre et lærlingeforløb med skiftevis skole- og praktikperioder.
  • For at virksomhederne kan få økonomisk støtte i form af løntilskud på højst 40 kr. i timen og AUB-bidrag, skal voksenlærlingen opfylde ét af disse tre krav: Være ufaglært, være ledig faglært med en uddannelse, som du ikke har brugt i fem år eller være faglært og have været ledig i mindst seks måneder.
  • Siden slutningen af august har Fagbevægelsens Hovedorganisation i samarbejde med blandt andre 3F, Dansk Metal, HK, FOA, Fødevareforbundet NNF, kørt kampagnen ”Voksenlærling – Én ordning. To vindere”. Ordningen har til formål at få uddannet flere voksne samt opkvalificere arbejdskraften hos de virksomheder, der mangler det.

Flere i voksenlære

Jobcenteret i Hedensted Kommune har i over 10 år opfordret kommunens lokale virksomheder til at benytte sig af voksenlærlinge. Det skyldes blandt andet, at voksenlærlinge ofte har en erhvervserfaring, som kan være til glæde for virksomheden, og at faglært arbejdskraft forventes at blive en mangelvare i fremtiden.

Ole Sandberg er virksomhedskonsulent på jobcenteret i Hedensted Kommune, og han fortæller, at jobcenterets anvisning af voksenlærlinge til de lokale arbejdspladser i år har givet mere pote end sædvanligt.

- Virksomhederne i kommunen har alene i år givet 24 ledige borgere en plads som voksenlærling. Det er allerede nu en lille stigning i forhold til de seneste år.

Årsagerne til, at voksenlærlinge i højere grad efterspørges, skyldes blandt andet, at arbejdsgiveren kan få løntilskud fra stat og kommune og på samme tid opkvalificere sin arbejdskraft, hvis vedkommende vælger at ansætte en voksenlærling.

- Ofte sker det, at chefen henvender sig til en ufaglært ansat for at høre, om personen ikke vil uddanne sig og bruge virksomheden som sin læreplads. I andre situationer henvender ledige borgere sig til virksomhederne og til jobcenteret for at høre, om det at blive voksenlærling er en mulighed for dem, siger Ole Sandberg.

Aktiv i det grønne

Kenneth Sejr Kristensen værdsætter et praktisk arbejde, hvor han kan bruge sin krop og stikke sine grønne fingre i jorden, og det har han med sikkerhed fundet på Havlykke Planteskole.

- Jeg har fået en læreplads med et alsidigt arbejde, hvor jeg både får lov at luge ukrudt, sætte planter på plads, beskære blomster og betjene kunder ved kassen. Når jeg om tre år er udlært som planteskolegartner, kunne jeg godt have et ønske om at fortsætte her på stedet, for jeg har kun gode dage herude, siger Kenneth Sejr Kristensen.

Hvis Kenneth Sejr Kristensen skulle give et godt råd til ledige faglærte eller ufaglærte, som skulle gå med en drøm om at få sig en erhvervsuddannelse efter 25-års alderen, så er egenskaber som vilje og lyst svære at komme uden om, mener han.

- Vil man være voksenlærling, så kommer lærepladserne ikke væltende ind. Man skal yde en aktiv indsats og vise interesse ved selv at søge et sted, hvor man kunne tænke sig at være. På den måde kan virksomheden se, at man virkelig vil det.

Gennem sit tidligere faglærte job som anlægsstruktør opdagede Kenneth Sejr Kristensen, at han havde grønne fingre. Foto: Morten Pape
Kravene for at blive voksenlærling er, at man er over 25 år og enten ufaglært med en to måneders ledighed, eller faglært med en seks måneders ledighed eller en forældet uddannelse. Kenneth Sejr Kristensen lå i sidstnævnte kategori. Foto: Morten Pape
En ødelagt ryg tog Kenneth Sejr Kristensens job som anlægsstruktør fra ham. Nu er han igen på dupperne, som voksenlærling på de frodige arealer på Havlykke Planteskole. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Selv Brønshøj savner suset fra Jelling: Men pinse er stadig lig med festival

Annonce