Annonce
Hedensted

Kildebjerget går til hånde i naturen i Stouby-området

Her ses Kim Stærke sammen med nogle af de unge fra Kildebjerget, som går til hånde i naturen i området omkring bo-og beskæftigelsesstedet ved Stouby. Fra venstre ses Mads Erik Pedersen, Jonas Sabro, Kim Stærke, Theo Lemminger, Martin Clausen, Mona Lund og Dannie Lindberg Palmelund. Foto: Henrik Dolmer
Oprydning og vedligehold ved shelters, strandrensning, malerarbejde og fjernelse af væltede træer. Det er nogle af de opgaver, som unge med tilknytning til bo- og beskæftigelsesstedet Kildebjerget laver efter aftale med Skov- og Naturstyrelsen.
Annonce

Stouby: På Sanatorievej 1 ved Stouby finder man det kommunale bo- og beskæftigelsescenter Kildebjerget, der kun har to år på bagen.

Den markante, hvide hovedbygning og de tilhørende boliger, værksted og køkken fungerede i mange år som kostskole og uddannelsessted for udviklingshæmmede under Vejle Amt og senere Region Midtjylland, som lukkede stedet i 2013 på grund af for få brugere. Men lige før sommerferien i 2018 rykkede otte beboere og 14-15 ansatte ind i bygningerne, samtidig med, at håndværkerne gik i gang med at genskabe hovedbygningens hvide facade og indrette Kildebjerget til igen at være et uddannelsessted for udviklingshæmmede unge, der skal have en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse eller afklares i forhold til, hvor de skal bo i fremtiden, og hvor de eventuelt kan arbejde i et skånejob. I øjeblikket er der fuld tryk på kedlerne, idet alle 30 pladser på stedet er besat, ligesom man også tager imod et pænt stort antal brugere, der er bosat andetsteds. Set i det lys søger Kildebjerget i øjeblikket fem nye fuldtidsmedarbejdere.

Annonce

Fortjener positiv omtale

En af de medarbejdere, der har været med helt fra starten, hedder Kim Stærke, der både er uddannet tømrer og pædagogisk assistent. Han synes, de unge på stedet, der er i alderen fra 18 til 32 år, fortjener noget positiv omtale.

- Jeg tror ikke, der er så mange der ved, hvad vi går og laver til daglig, men faktisk forholder det sig sådan, at vores brugere blandt andet bruger både tid og mange kræfter på at renholde naturområdet helt fra Staksrode Skov til Grund Skov. Og det faktisk på baggrund af en fem-årig aftale, som vi har indgået med Skov- og Naturstyrelsen.

Annonce

Har malet kendt lade

- Det indebærer blandt andet, at vi rydder op og vedligeholder shelterpladserne i området, sørger for strandrensning og fjerner væltede træer med mere. Blandt andet er det vores brugere, som har stået for malerarbejdet på Den Røde Lade, som jo er et vartegn for området på linie med Træskohage Fyr. Det var på et tidspunkt på tale at rive den ned, fordi en stod og forfaldt. Nu har vores unge sørget for, at den fremstår flot og nymalet, siger Kim Stærke.

Shelterpladserne i Staksrode Skov og Grund Skov er et helt kapitel for sig.

- I disse coronatider har folk jo myldret ud i skovene, og det har virkelig kunnet ses i form af voldsomme mængder affald. Vi har i den forbindelse faktisk hentet flere trailerfulde efterladt affald ved shelterpladserne, siger Kim Stærke.

Annonce

Har udskiftet en bro

Kildebjerget har faktisk også udskiftet en bro på Orkidéstien i Staksrode Skov.

- Vi tager ikke brødet ud af munden på nogen, for hvis vi ikke gjorde det, så blev det slet ikke gjort. Der er jo ikke nogen skovløbere længere til at tage sig af disse ting, og vores brugere har stor glæde af at lave noget nyttigt, som vi allesammen kan glæde os over, siger Kim.


Vi går med andre ord rundt og laver en masse gode ting, som jeg synes, de unge skal krediteres for. Og de går virkelig op i, at tingene skal være i orden. De føler ligesom, at det er deres ansvar nu hvor Skov- og Naturstyrelsen har givet os det blå stempel.

Kim Stærke, medarbejder på Kildebjerget ved Stouby


- Vi går med andre ord rundt og laver en masse gode ting, som jeg synes, de unge skal krediteres for. Og de går virkelig op i, at tingene skal være i orden. De føler ligesom, at det er deres ansvar, nu hvor Skov- og Naturstyrelsen har givet os det blå stempel, siger Kim Stærke.

En af de unge, der deltager i arbejdet, er den 23-årige Dannie Lindberg Palmelund, der bor og arbejder på Kildebjerget.

- Normalt arbejder jeg i køkkenet, hvilket jeg har det rigtig fint med, men det har også været helt fint at være med ude i skoven, ligesom det også var en spændende opgave at være med til at male Den Røde Lade, siger han.

Kildebjerget er beliggende på Sanatorievej ved Stouby, og hører under Voksenhandicap-området i Hedensted Kommune. Foto: Henrik Dolmer

Kildebjerget i Hedensted Kommune

Kildebjergets målgruppe er 18-årige og opefter, der skal flytte hjemmefra eller overgå fra en børne- og ungdomsinstitution til en vokseninstitution.

De skal afklares i forhold til, hvilke færdigheder de har, og om muligt få en STU, som er en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Der er tale om institution under Hedensted Kommune. Brugerne kommer typisk fra Hedensted Kommune og omegnskommunerne.

Kildebjerget består af tre enheder: En beskæftigelsesafdeling, en bosteds-afdeling og en STU-afdeling.

Et ophold på Kildebjerget kan vare fra to måneder op til tre år.

Eleverne vil efter Kildebjerget typisk rykke videre til opgangsfællesskaber, egen lejlighed eller bofællesskaber.

Mens de er på Kildebjerget bor de på værelser og deler bad og køkkenfaciliteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce