Annonce
Kultur

Kina opdagede Ole Aakjær i New York

Ole Aakjær-værket "I wrote a poem today" er blandt de værker, der skal transporteres til udstillingerne i Kina i sensommeren. Netop de asiatiske kvindeansigter er et motiv, Ole Aakjær ofte vender tilbage til. Foto: Affotografering
Da Ole Aakjær havde sin første soloudstilling i New York i 2018, blev han opsøgt af en lille kinesisk, elegant kvinde. Hun har nu været med til at bane vejen for Vejle-kunstneren til en udstilling i millionbyen Chongqing i det centrale Kina.

Opdaget: Det forekommer helt uvirkeligt, at det blot er syv år siden, at Vejle-kunstneren Ole Aakjær rent faktisk sprang ud som kunstner.

Før det havde han haft en lang karriere inden for reklamebranchen. Her gælder det om at være med på beatet og få alle de gode ideer, og ideer har Ole Aakjær altid haft mange. Men han var ved at køre træt.

Ved et rent tilfælde opdagede han i løbet af sin sommerferie i 2014, at han fandt ro ved at male akvareller. Få måneder senere afviklede han sit firma for at kunne dedikere sig kunsten.

Annonce

Nu er han klar til to museumsudstillinger - noget, han nærmest ikke havde troet var muligt for en kunstner uden akademisk baggrund.

Første museumsudstilling bliver i hjembyen Vejle fra 9. juli, og i sensommeren går turen så til det store land mod øst, Kina.

Mere end snak

Inden Ole Aakjær blev inviteret til Kina for at udstille sin kunst, kendte han ikke ret meget til Kina og de mennesker, der lever her.

- Jeg har altid været fascineret af Kina, men kun haft et meget flygtigt kendskab til det kæmpestore meget fremmedartede land, fortæller Ole Aakjær.

Han var derfor også lidt skeptisk, da han ved sin første soloudstilling i New York på Chase Contemporary Gallery i slutningen af 2018 blev opsøgt af en lille, elegant, kinesisk kvinde.

Blå Bog for Ole Aakjær

Alder: 58 år.

Født og opvokset: Født i Fredericia og opvokset i blandt andet Follerup og Gl. Ry.

Familieforhold: Gift med Susan. Sammen har de sønnen Simon på 20 år. 

Uddannelse: Uddannet reklametegner på Vejle Amts Folkeblads tegnestue i begyndelsen af 1980'erne.

Job: Efter at have stået bag adskillige reklamebureauer, valgte Ole Aakjær i 2014 at springe ud som fuldtidskunstner. 

Bare det at blive udvalgt til en udstilling på et af USA's store gallerier, havde været helt surrealistisk for "nybegynderen" Ole Aakjær, som nu stod sammen med sin hustru Susan - begge nyklippede og i deres fineste puds - mens folk væltede ind på galleriet til ferniseringen for at opleve vejlenserens kunst.

- Ved en eller anden tilfældighed kom denne her lille, fine kinesiske kvinde også ind, fortæller Ole Aakjær.

Kvinden opsøgte Ole og fortalte, at hun var meget betaget af hans malerier af disse stærke, smukke kvindeansigter. Hun kunne videre fortælle, at hun stammer fra millionbyen Chongqing i Kina - en by, som er kendt for, at kvinderne her er højt agtede og historisk set har spillet en afgørende rolle for, hvordan byen har klaret sig.


Siden 2018 og frem til nu kunne kæden have hoppe af mange gange, og jeg har da nogle gange tænkt, om Kina-udstillingerne overhovedet ville blive til noget, eller om jeg burde bruge min tid på noget andet.


Kvinden gav udtryk for, at hun derfor havde et stort ønske om at få Ole Aakjærs kunst udstillet i hendes hjemby.

- Jeg har et bullshit-filter, indrømmer Ole Aakjær og tilføjer, at han derfor i første omgang ikke regnede med, at den kinesiske kvindes forslag ville føre til mere end løs snak.

Men det blev ikke ved snakken.

Til september skal Ole Aakjær udstille på Chongqings velbesøgte museum for moderne kunst, og når denne udstilling er gennemført, er han efterfølgende inviteret til Beijing, hvor han skal udstille på Det Danske Kulturinstitut.

- Siden 2018 og frem til nu kunne kæden have hoppe af mange gange, og jeg har da nogle gange tænkt, om Kina-udstillingerne overhovedet ville blive til noget, eller om jeg burde bruge min tid på noget andet, erkender Ole Aakjær og understreger, at der er rigtig meget arbejde - både praktisk og diplomatisk - forbundet med at få sin kunst transporteret til Kina og udstille her.

Den omfattende korrespondance og de timelange zoom-møder på kinesisk med tolk har været en stor udfordring, ligesom corona bestemt heller ikke har gjort projektet lettere.

Ole Aakjær mødte for første gang kinesiske Becky Ying Zhang i New York i slutningen af 2018. Siden er der gået tre år med hårdt arbejde, og til sensommeren kan Ole og Susan Aakjær endelig sætte sig i en flyvemaskine med retning mod Kina, hvor hans kunst skal udstilles i Chonqing og Beijing. Privatfoto

Men det hårde arbejde bærer frugt, og udstillingerne bliver en realitet fra sensommeren.

- Det er jeg virkelig stolt af, og jeg kan virkelig mærke, at de gerne vil mig i Kina.

Annonce

Ansigtet kom bare frem

Den kinesiske forbindelse har Ole Aakjær på en eller anden måde haft, siden han udstillede for første gang i lokalerne til sit gamle reklamebureau i Strandgade i 2014.

- Allerede dengang havde jeg et kinesisk kvindeansigt med, husker Ole Aakjær, som egentlig ikke kan forklare, hvordan det endte sådan.

Ole Aakjær er klar til både Vejle og Kina. Foto: Mette Mørk

Ansigtet kom bare frem mellem hænderne på ham.

- Siden har de asiatiske kvinder bidt sig fast, og jeg bruger dem også som en øvelse: Hvis jeg farer vild i et kunstprojekt, går jeg altid tilbage og maler en kinesisk kvinde. Det er nærmest en basisøvelse for mig at forsøge at male sjælen frem i et kinesiske ansigt – måske fordi ansigtstrækkene er så fremmedartede.

Ole Aakjærs udstillinger i 2021

April: »Black & White« Gruppeudstilling, Galerie LeRoyer, Montreal, Quebec, CA

Maj: »Portraits«, Gruppeudstilling, Chase Contemporary, New York, US

Juli til november: »The Babushka Exhibition«, Solo udstilling, Vejle Kunstmuseum, DK

September: »ALTER EGO«, Solo udstilling, Chinese Contemporary Art Museum, Chongqing, Kina

September til oktober 2021: Ole Aakjær solo, Det Danske Kulturinstitut, Beijing, Kina

September: »VOLTA Art Fair«, Basel, Christian Marx Galerie, Düsseldorf, DE

Oktober: »Linoleum I«, Galerie LeRoyer, Montreal, Quebec, CA

November: »Linoleum II«, Galerie LeRoyer, Toronto, CA

November – december: »ALTER EGO«, Solo udstilling, Chase Contemporary, New York, US

December: »The Babushka Exhibition«, Solo udstilling, Christian Marx Galerie, Düsseldorf, DE

December: Art Miami, US

Desuden findes der også en kinesisk forbindelse i Aakjærs valg af materiale og fremgangsmåder med akvarel, papir, farver og symbolik.

Både malerierne af de asiatiske kvinder og kvinder, med andre etniciteter, beskriver Ole Aakjær som ansigter, hvor kvindernes urkraft skinner igennem de mange lag, de også besidder.

- Jeg får mange henvendelser fra kvinder i hele verden, som føler sig set i mine malerier. Det gør mig rigtig glad, at det tilsyneladende er en international følelse.

Udstillingen i Chongqing åbner til september.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Kultur For abonnenter

Tidligere Løsning-præst fik natlige trussels-sms'er på grund af sin modstand mod homovielser: Derfor er det vigtigt at stå fast

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce