Annonce
Udland

Kina stopper op til ære for coronavirussets ofre

Tingshu Wang/Reuters
Over 3000 mennesker er ifølge officielle opgørelser døde af coronavirus i Kina. Lørdag blev de mindet.

Klokken 10.00 lørdag morgen lokal tid stoppede folk på fortovene over det meste af Kina til ære for landets omkomne af coronavirus.

Mens folk flere steder holdt en tre minutter lang landsdækkende stilhed, gik luftsirenerne i gang, og biler, tog og skibe lod deres horn lyde landet over.

I millionbyen Wuhan, hvor virusset sent sidste år for alvor begyndte at sprede sig som det første sted i verden, stod folk stille på gaderne.

Ansatte på Tongji-hospitalet stod uden for hovedbygningen med nedbøjede hoveder.

Nogle havde iført sig deres beskyttelsesdragter, der er blevet et symbol på krisen, som siden har bredt sig til de fleste af verdens lande.

- Jeg mærker en gennemtrængende sorg for både vores kolleger og de patienter, der er døde, siger Xu, en sygeplejerske, der arbejdede på frontlinjen i hospitalet, da virusset var på sit højeste i Wuhan.

- Jeg håber, de finder hvile.

Den nationale sørgedag for coronaofrene afholdes samtidig med Qingming-festivalen - den dag, hvor man traditionelt ordner gravsteder og mindes de døde i Kina.

Statsmedier viste billeder af Kinas præsident, Xi Jinping, og andre af regeringens højtstående medlemmer uden for en bygning i Beijing, mens de bar hvide blomster.

På Tiananmen i Beijing, også kendt som Den Himmelske Freds Plads, blev der flaget på halv stang, samtidig med at der var indsat ekstra sikkerhedsvagter.

Myndigheder har kaldt sørgedagen en mulighed for at mindes "martyrerne" - en ærestitel, som regeringen denne uge gav 14 sundhedsarbejdere, som døde i kampen mod epidemien.

De inkluderer lægen Li Wenliang, som tidligt i epidemiens forløb forsøgte at alarmere kinesiske myndigheder om et udbrud af coronavirus i storbyen Wuhan - blot for at få en reprimande.

Den 33-årige læges død gav anledning til national sorg og vrede over regeringens håndtering af krisen, som især i resten af verden er blevet beskyldt for manglende transparens.

Kommunistpartiet har imens videresendt kritikken til de lokale myndigheder i Hubei-provinsen og Wuhan.

En efterforskning fra centralregeringen af Li Wenliangs død konkluderede, at han på "upassende vis" blev straffet af Wuhan-politiet.

3330 mennesker er døde af virusset i Kina, viser en opgørelse foretaget af Johns Hopkins University.

Der hersker dog noget usikkerhed om tallet.

De seneste uger er visse restriktioner i Hubei-provinsen blevet løftet, efter at de officielle smittetal i provinsen er faldet til omkring nul.

Selv om Kina påstår, at man har fået stoppet smittespredningen, er der visse steder igen blevet lagt nye restriktioner på bevægelsesfriheden for at forhindre en anden bølge.

/ritzau/AFP

Aly Song/Reuters
Stringer/Reuters
Stringer/Reuters
Aly Song/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter strid om Posthusgrunden: Kim Hesel melder sig ud af Det konservative Folkeparti

Annonce