Annonce
Give

Kirke skal renoveres for millioner: Klokke fra 1438 skal suppleres af nyere model

I sidste del af 2021 bliver Øster Nykirke Kirke lukket på grund af renovering. Den forventes at stå på indtil foråret 2020 og er budgetteret til 5,5 millioner kroner. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Senere på årets begynder en omfattende renovering af Øster Nykirke Kirke, der forventes at vare indtil foråret 2022. Blandt andet skal kirkens klokke have selskab af en mere moderne udgave.
Annonce

Øster Nykirke: Kirkegængere, der er vant til at besøge Øster Nykirke Kirke, må fra august og flere måneder frem, undvære at komme i kirken.

Fra august og frem til foråret 2022 skal kirken renoveres. Faktisk begynder istandsættelsen allerede 17. maj, hvor kirketårnet lukkes af umiddelbart efter årets konfirmationer. Kirkens klokke, der stammer helt tilbage fra 1438, skal suppleres af en nyere og mere moderne, som kan ringe automatisk. Det skal en kirkeklokken ifølge lovgivningen kunne, og det kan altså ikke lade sig gøre med den gamle model.

Derfor skal der laves en ny klokkestol under kirkens tag, hvor der er plads til begge klokker.

- Vi er meget kede af, at vi ikke kan benytte den gamle klokke, men Arbejdstilsynet har påpeget, at det ikke er den helt rigtige måde at gøre det på. Derfor har vi gennem mange år snakket om det, og der har været for og imod. Personalet er kede af, at vi ikke må bruge den. Vi er jo også en af de eneste kirker tilbage herude, hvor vi har en manuel klokken, siger menighedsrådsformand Karl-Holger Kristensen.

Han fortæller dog, at den gamle klokke fortsat må og vil blive benyttet til eksempelvis gudstjenester og bryllupper.


Vi er meget kede af, at vi ikke kan benytte den gamle klokke, men Arbejdstilsynet har påpeget, at det ikke er den helt rigtige måde at gøre det på.

Karl-Holger Kristensen, menighedsrådsformand Øster Nykirke Sogn


Annonce

Genåbning i foråret 2022

Udover en ny klokke skal bjælkerne i tårnet enten udskiftes eller repareres. Den øvrige renovering tager fart 2. august og indebærer blandt andet, at alt inventar skal ud af kirken, så der kan kalkes og males. Når det er gjort, bliver der sat nye lamper op i skibet, således lysforholdende bliver bedre om aftenen.

Samtidig skal der sættes varmeelementer under bænkene. Det betyder, at den hidtidige varmekilde - et ældre oliefyr, der ofte lider af udfald - kan fjernes.

Også Vonge Kirke står foran en periode med renovering, men her er projektet endnu ikke helt så langt fremme.

Kirken skal have udskiftet taget på kirketårnet, men de endelige godkendelser er endnu ikke helt på plads. Det gælder blandt andet blåstemplinger fra både provsti, stift samt Nationalmuseet, der alle har noget at sige, når en ældre kirke som Vonge Kirke skal renoveres.

Menighedsrådet forventer, at Øster Nykirke Kirke står færdig inden konfirmationerne i 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Banke, banke på: 30 folk i orange vest går rundt i Vejles hårdest ramte bydele

Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce