Vejle: Kirkens Korshærs genbrugsbutikker i Flegmade i Vejle er som alle andre ramt af regeringens corona-nedlukning.
Alligevel kan man nu sikre sig genbrugs-guld - i form af genbrugs-takeaway.
- Faktisk lukkede vi allerede 17. december, da vi på dette tidspunkt ikke længere turde løbe risikoen i forhold til vores store gruppe af ældre frivillige, der arbejder i butikkerne, fortæller Tommy Mølgaard fra butiksudvalget.
Lageret bugner af varer
Ifølge Tommy Mølgaard har det givet butikken to store udfordringer.
- Den ene er den manglende indtjening. Den gør virkelig ondt set i lyset af, at midlerne fra salget i butikkerne går til det sociale arbejde. På landsplan betyder den seneste udskydelse af åbningen af alle Kirkens Korshærs 240 butikker, at vi allerede i år kommer til at mangle 25 millioner kroner til det sociale arbejde i Danmark, sigr Tommy Mølgaard.
De to butikker i Vejle oplevede allerede i 2020 en omsætningsnedgang på 600.000 kroner til 2,1 millioner kroner.
- Den anden udfordring er, at selv om vi ikke længere kører ud og henter, afleveres der fortsat effekter hos Kirkens Korshær. Vi prøver naturligvis at få folk til at vente, til vi har åbent igen. Men i mange tilfælde kan folk ikke vente, hvis deres lejlighed eller hus skal tømmes inden for en bestemt tidsfrist. Det har medført, at butikkens lager er godt fyldt op, forklarer Tommy Mølgaard.
Tommy MølgaardVi prøver naturligvis at få folk til at vente med aflevere ting til os, til vi har åbent igen. Men i mange tilfælde kan folk ikke vente. Så butikkens lager er godt fyldt op.
Varerne hentes i porten
Det gav Kirken Korshær i Vejle den idé, at man kunne gøre ligesom restauranterne: sælge genbrugs-guld som takeaway.
- Det betyder, at de fleste ting, man i dag kan se, når man kigger på udstillingsruderne i vores butik på Flegmade, har fået et skilt med pris og et nummer. Og hvis en kunde bliver interesseret i en vare, kan de kontakte os på mobilen, indbetale prisen via Mobilepay og aftale med os, hvornår varen kan afhentes, siger Tommy Mølgaard.
Han understreger, at kunderne henter varerne i porten, så de ikke kommer ind i butikken.
- Det er den eneste måde, hvorpå vi kan sikre, at corona-restriktionerne overholdes, siger han.
Se varerne på Facebook
Varerne bliver også fotograferet, og billederne lægges op på Kirkens Korshærs Facebook-side, hvor mange finder vej til dem.
- Som en positiv sideeffekt har det givet en betydelig forøgelse af følgere på dette sociale medie - og dermed et større kendskab til vores arbejde, fortæller Minna Tønnes, der er administrator af Kirkens Korshærs Facebook-gruppe.
Hun slår på, at tiltaget har bredt sig som ringe i vandet.
- De frivillige byder løbende ind med ideer til, hvad der kan sælges, så der nu ud over møbler, billeder, vaser og lamper også kan købes bogpakker, fastelavnstøj, sko og vinterfrakker, som ellers skulle gemmes væk til foråret, siger Minna Tønnes.